Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ζακύνθου έχει καταθέσει μια πολύ αξιόλογη πρόταση ακαδημαϊκού μετασχηματισμού του
Τρ 2/08/2022
«Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε ότι αφορά τον αριθμό των εισακτέων στο δικό μας ίδρυμα, διαπιστώνουμε ότι φέτος υπάρχει μια βελτίωση σε σχέση με την περσινή πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κατά περίπου 10%. Είχαμε λιγότερες θέσει εισακτέων και πήραμε περισσότερους φοιτητές από πέρυσι.
Η κάλυψη των συνολικά 1597 διαθέσιμων θέσεων αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%. Το ποσοστό κάλυψης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αν δεχθούμε ως βάση αναφοράς, τον αριθμό των εισακτέων που εισηγήθηκαν και ζήτησαν τα ακαδημαϊκά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως και κάθε άλλο Πανεπιστήμιο, προς το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο και αποφασίζει. Μιλάμε για έναν αριθμό 1.100 παιδιών επί συνόλου περίπου 1.500 διαθέσιμων θέσεων.
Οι απώλειες που υπάρχουν και που φέτος είναι της τάξης του 25%. είναι εστιασμένες σε τρία τμήματα που και πέρυσι είχαν χαμηλές επιδόσεις, τα δύο βρίσκονται στη Κέρκυρα και το ένα στη Ζάκυνθο. Στην Κέρκυρα πρόκειται για το τμήμα Αρχαιονομίας-Βιβλιοθηκονομίας-Μουσειολογίας και το τμήμα Ιστορίας, και στη Ζάκυνθο το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Ζακύνθου είναι και φέτος μικρός από τα ΓΕΛ, έχουμε μόλις τέσσερις εισακτέους, όταν πέρυσι είχαμε πέντε και συνολικά από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες έχουμε είκοσι δύο εισακτέους. Όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Περιβάλλοντος στην χώρα μας έχουν αντίστοιχο πρόβλημα και η εικόνα είναι περίπου η ίδια παντού, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα εν γένει πρόβλημα με τις σπουδές του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δικαιώματα για περιβαλλοντικές μελέτες, που είναι στο πεδίο των σπουδών περιβάλλοντος, εκχωρούνται κυρίως στα τμήματα Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών.
Έχει κατατεθεί πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας για τον μετασχηματισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος και την προσθήκη νέων πεδίων. Θεωρούμε ότι εφόσον το Περιβάλλον δεν πρόκειται να υποστηριχτεί από την πολιτεία μέσω της εκχώρησης επαγγελματικών προσόντων τα οποία εκχωρεί σε κάποιες άλλες σχολές Μηχανικών, τότε το τμήμα πρέπει να μετασχηματιστεί σε κάτι διαφορετικό, το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα. Σε περίπτωση λοιπόν που η πολιτεία δεν επιθυμεί να διατηρήσει τις σπουδές ακέραιες στο Τμήμα Περιβάλλοντος, αυτό θα πρέπει να μετεξελιχθεί για να επιβιώσει. Το Υπουργείο Παιδείας δεν μας έχει ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα του, αλλά εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Ωστόσο από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα έχουμε αλλαγές, καθώς το Υπουργείο δέχτηκε να εντάξει το Τμήμα Περιβάλλοντος και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο. Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι δίνει μία προοπτική και μία εικόνα του πως βλέπει η πολιτεία το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, όπου θέλει να το ενισχύσει και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Πλέον θα εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι από ένα έξτρα επιστημονικό πεδίο, το οποίο μάλιστα έχει υψηλή συμμετοχή και ζήτηση.
Οι πρώτες αποφοιτήσεις από το πανεπιστημιακό πρόγραμμα του Τμήματος Περιβάλλοντος Ζακύνθου θα γίνουν του χρόνου τέτοια εποχή, όταν τα παιδιά θα έχουν ολοκληρώσει τα τέσσερα έτη Σπουδών. Θεωρώ ότι μόνο τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό αποφοίτησης. Οι συνάδελφοι στη Ζάκυνθο κάνουν εξαιρετική δουλειά, το τμήμα έχει στελεχωθεί επαρκώς, οι κτιριακές υποδομές είναι πάρα πολύ ενισχυμένες και επίσης έχει προχωρήσει και το θέμα της αγοράς του οικοπέδου για την ανέγερση Φοιτητικής Εστίας. Έχουν υπογράψει τα δύο από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία και περιμένουμε την υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών για να ολοκληρώσουμε την αγορά. Οπότε αν υπάρξει προοπτική για δωρεάν στέγαση των φοιτητών, τότε αυτός θα είναι ένας ακόμα παράγοντας προσέλκυσης νέων για σπουδές στη Ζάκυνθο.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ζακύνθου, παρά τον χαμηλό αριθμό εισακτέων, θεωρώ ότι δεν θα καταργηθεί, επειδή έχει καταθέσει μια πολύ αξιόλογη πρόταση ακαδημαϊκού μετασχηματισμού του, προς κάτι ανερχόμενο και δυναμικό και επιπλέον είναι και η κίνηση του Υπουργείο που το ενέταξε στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, που δείχνει ότι θέλει να το στηρίξει.
Υπάρχει ένα μείζον θέμα για τα επαγγελματικά προσόντα, τα οποία σήμερα απονέμονται από τα οικεία επιμελητήρια, καθώς δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός της πολιτείας για να αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα, και εφόσον αυτό καταφέρουμε να επιλυθεί, και εδώ έχουμε να κάνουμε και με την βούληση της πολιτείας, τότε μπορώ να πω ότι ναι υπάρχει έντονη προοπτική, γιατί το θέμα της ενέργειάς και του κλίματος θα είναι στις κορυφαίες προτεραιότητες σχεδιασμού και διαχείρισης στα ευρωπαϊκά κράτη τα επόμενα χρόνια. αυτούς που θα αποφοιτήσουν από το Τμήμα Περιβάλλοντος Ζακύνθου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: