Τραγική κατάσταση, οδηγούμαστε σε εξαθλίωση, έχει μείνει το κόκκαλο και αυτό είναι μισοφαγωμένο
Πα 27/11/2020
- Είναι αδιανόητο, γνωρίζω πατέρα του οποίου τα παιδιά, παρακολουθούσαν το μάθημα μέσω του κινητού της μάνας του, επειδή δεν μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να πάρει έναν υπολογιστή ή μια άλλη συσκευή στα παιδιά του. Σε αυτή την οικογένεια ο Δήμος μας έκοψε το νερό λόγω οφειλής.
«Η κατάσταση στον χώρο του πολιτισμού λόγω των συνεπειών της πανδημίας, είναι πολύ χειρότερη από ότι φαντάζεται ο καθένας. Υπάρχουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι, σκηνογράφοι, που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο. Αυτό το πρόβλημα θα συνεχιστεί και μετά την άρση του γενικού lockdown. Όταν έρχεται το κράτος και σου λέει ότι για μια θεατρική παράσταση δεν δικαιούσαι να δώσεις πάνω από το 30% με 35% των θέσεων, σημαίνει ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς, δεν μπορείς να πληρώσεις έναν θίασο, και επί της ουσίας δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα πρέπει το κράτος, όταν βγούμε από αυτή τη λαίλαπα της πανδημίας, να επιχορηγήσει τους επιχειρηματίες του θεάτρου για να βοηθηθούν οι ίδιοι και βέβαια οι ηθοποιοί και όχι μόνο. Ο χώρος του θεάτρου απασχολεί χιλιάδες κόσμο, ο οποίος έχει μείνει χωρίς κανένα επίδομα και βρίσκεται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο.
Φανταστείτε ότι τα 17 περιφερειακά θέατρα της χώρας έχουν βάλει λουκέτο. Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κομμάτι. Ο καλλιτέχνης αν δεν δημιουργήσει, αν δεν κάνει κατάθεση ψυχής, αν δεν κάνει τη δουλειά του, αντιμετωπίζει και τις ψυχολογικές συνέπειες. Δεν κλαιγόμαστε, η ανάγκη μας κάνει να μιλάμε και να λέμε βοηθήστε μας, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε. Γνωρίζω καλλιτέχνες, μεγάλα ονόματα, με χρόνια εργασίας στον χώρο, που είναι σε άθλια κατάσταση και δεν έχουν ούτε καν μέρος να μείνουν, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Δεν περνά τραγικές καταστάσεις μόνο ο δικός μου κλάδος. Στη Ζάκυνθο σε πολλούς έχει μείνει όπως λέμε το κόκκαλο και αυτό είναι μισοφαγωμένο. Γνωρίζω πολύ κόσμο που δεν έχει χρήματα ούτε για την εξυπηρέτηση των βασικών του αναγκών. Ο Δήμος πρέπει να είναι η ομπρέλα αυτών των ανθρώπων. Να καλέσει όλους τους φορείς οι οποίοι έχουν ενεργοποιηθεί και βοηθάνε αυτή την περίοδο, να ενδιαφερθεί να μάθει ποιες οικογένειες έχουν πραγματική ανάγκη και υπό την σκέπη του, να γίνουν όλα τα απαραίτητα για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Το ζήτημα δεν είναι να λέμε ότι τρώνε εκατό άνθρωποι στο κοινωνικό εστιατόριο. Ανάγκη πλέον, δεν έχουν εκατό άνθρωποι αλλά χίλιοι. Η πρότασή μου είναι να φτιαχτεί μια δια παραταξιακή επιτροπή που θα ασχοληθεί με αυτές τις οικογένειες και θα βοηθήσει.
Είναι αδιανόητο, γνωρίζω πατέρα του οποίου τα παιδιά, παρακολουθούσαν το μάθημα μέσω του κινητού της μάνας του, επειδή δεν μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να πάρει έναν υπολογιστή ή μια άλλη συσκευή στα παιδιά του. Σε αυτή την οικογένεια ο Δήμος έκοψε το νερό γιατί δεν είχε χρήματα να το πληρώσει.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: