Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Στασινόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Ξεκινά άμεσα το μεγάλο έργο υποστήριξης των πρανών στην οδό Φιλικών

Πε 9/09/2021«Η μεταφορά των μαθητών είναι η μόνη υποχρέωση της Περιφέρειας για την λειτουργία των σχολείων. Φέτος προβλέψαμε έγκαιρα να κάνουμε τους διαγωνισμούς και από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου όλοι οι δικαιούχοι μαθητές θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς προβλήματα στα σχολεία τους. Μόλις ξεκινήσουν τα μαθήματα, οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μας δώσουν τις οριστικές τους λίστες για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα ώστε να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας. Για το θέμα της σχολικής μεταφοράς, στις 6 Σεπτεμβρίου είχαμε μια συνάντηση με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, μέσω τηλεδιάσκεψης με την Περιφερειάρχη κα Κράτσα, τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες Παιδείας και Δημόσιας Υγείας, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Σπίνο, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου, καθώς και με τον ανάδοχο για την μεταφορά των μαθητών, τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Κακολύρη.

Το 2018 έγινε μια αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την μεταφορά των μαθητών. Ο νόμος αναφέρει ότι δικαιούνται μεταφοράς οι μαθητές των οποίων το σχολείο τους απέχει το λιγότερο 4,5 χιλιόμετρα από την κατοικία τους. Αν πάμε σε πλήρη εφαρμογή του νόμου, τότε πεντακόσια παιδιά από τα συνολικά τρεις χιλιάδες, θα μείνουν εκτός μεταφοράς. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα και σύντομα θα υποβάλουμε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο παρουσιάζοντας κάποιους ειδικούς λόγους για τους οποίους ζητάμε την εξαίρεση. Για παράδειγμα, το σχολείο της Παναγούλας βρίσκεται στις παρυφές της πόλης αλλά απέχει 2,5 χιλιόμετρα από την πόλη. Θεωρείται ότι είναι ένα σχολείο εντός της πόλης, αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Είμαστε σε επικοινωνία με το ΚΤΕΛ, ώστε αν χρειασθεί να μπορούν οι μαθητές να εξυπηρετούνται μέσω της αστικής συγκοινωνίας, χρησιμοποιώντας φοιτητική κάρτα.

Έχουμε την διαβεβαίωση από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπίνο, ότι το ΕΝΕΓΗΛ θα λειτουργήσει φέτος στο Βουγιάτο και ότι την Δευτέρα 13 του μήνα, οι μαθητές του θα μεταφερθούν στο νέο τους σχολείο. Είμαστε όμως έτοιμοι, ώστε αν χρειασθεί, να τους μεταφέρουμε στο ΕΠΑΛ.

Ποτέ δεν αισθάνομαι ικανοποιημένος και ασφαλής με τα αντιπλημμυρικά έργα. Το λέω αυτό γιατί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα τα μεγάλα ποτάμια έχουν καθαρισθεί από σκουπίδια, μπάζα και άλλα φερτά υλικά. Σύμφωνα με τις τεχνικές μας υπηρεσίες τα καλάμια δεν εμποδίζουν την απορροή των νερών. Παρόλα αυτά, απομακρύναμε και τα καλάμια. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και σε επικοινωνία με όλους όσους διαθέτουν μηχανήματα έργων, ώστε να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο υποστήριξης των πρανών στην οδό Φιλικών. Είναι ένα έργο που έρχεται από το 2018, αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι κατολίσθησης που υπάρχουν στην περιοχή. Η μεγάλη αυτή παρέμβαση ήταν προγραμματισμένη να γίνει πέρυσι, δυστυχώς καθυστέρησε, αρχικά λόγω του Ιανού και των καιρικών συνθηκών και στη συνέχεια επειδή δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε το κυκλοφοριακό εν μέσω τουριστικής περιόδου. Πλέον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, το έργο θα ξεκινήσει και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί. Αναγκαστικά για χρονικό διάστημα, περίπου δύο μηνών, όσοι διασχίζουν αυτή την οδό θα υποστούν μια μικρή ταλαιπωρία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για την αναστάτωση που θα προκληθεί στους συμπολίτες μας αλλά πρέπει όλοι να δείξουμε υπομονή καθώς η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή αλλά το έργο απολύτως αναγκαίο και μόνιμο. Για όσο διάστημα εξελίσσονται οι εργασίες, θα ισχύσουν ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα στην περιοχή. Θα εξωραϊστεί όλη η περιοχή καθώς επί της οδού Φιλικών εκτός από την κατασκευή τοιχίου, θα κατασκευαστεί και πεζοδρόμιο το οποίο ουσιαστικά θα ενώσει την πλατεία Σολωμού με τον Λόφο του Στράνη και την Μπόχαλη, διευκολύνοντας και τους περιπατητές.

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background