Ζώνη παλαιού αιγιαλού στον Λαγανά – Επαναχάραξη για να θεραπευτεί το πρόβλημα των ιδιοκτησιών λογικά και δίκαια
Πα 16/09/2022
- Tο συμβόλαιο της γνωστής αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου εμπίπτει στην τροποποίηση του 2021 του νόμου περί δασών.
- Το ΤΑΙΠΕΔ παράνομα βγάζει σε δημοπρασίες τμήματα παλαιού αιγιαλού της Ζακύνθου.
- Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου είναι κόντρα στη λογική, στον νόμο και τη φύση.
«Η αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε δασικές εκτάσεις, γίνεται με δύο τρόπους, ή δικαστικά, ή διοικητικά. Ως γνωστόν, για τη Ζάκυνθο και τα Ιόνια Νησιά, υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς στις δασικές εκτάσεις, καθώς δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ της κυριότητας του δημοσίου. Με την τροποποίηση του 2021 του νόμου περί δασών, στα Ιόνια νησιά τώρα πλέον, ο ιδιώτης μπορεί να προσκομίσει στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών που δημιουργείται με έδρα την Κέρκυρα, αντί για τίτλους προγενέστερους της 23 Φεβρουαρίου 1946, όπως ισχύει στην Ηπειρωτική Ελλάδα, συμβόλαια που έχουν συνταχθεί το αργότερο έως 1η Ιουλίου 2001. Τα συμβόλαια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από τοπογραφικά διαγράμματα, συντεταγμένα με ΕΓΣΑ. Τότε η διοίκηση, θα αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριότητας του ιδιώτη στη δασική έκταση εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.
Σε αυτή τη ρύθμιση, εμπίπτει και το συμβόλαιο της γνωστής αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου. Αυτή βέβαια η υπόθεση, σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό ζήτημα που έχει προκύψει, είναι ήδη στα δικαστήρια ενώ παράλληλα με την αστική διαδικασία, είναι σε εξέλιξη και η ποινική διαδικασία.
Σε ιδιοκτησίες εντός της ζώνης παλαιού αιγιαλού στον Λαγανά, προκύπτει ένα μεγάλο θέμα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων είναι σε απόλυτη απόγνωση γιατί βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται και να περιέρχονται στο δημόσιο με την διοικητική χάραξη της γραμμής αιγιαλού. Το απίστευτο γεγονός είναι τα ακίνητα αυτά στο Λαγανά είναι εντός του Σχεδίου Πόλης. Το πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί λογικά και δίκαια μόνον με την επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού που προβλέπεται από το νόμο.
Το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει σε δημοπρασίες τμήματα παλαιού αιγιαλού της Ζακύνθου. Αυτό που γίνεται είναι απολύτως παράνομο και εγκληματικό, διότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι το ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Ο παλαιός αιγιαλός όμως δεν είναι ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, αλλά είναι κοινόχρηστη, μετά την τροποποίηση του νόμου περι αιγιαλού τον Απρίλη του 2019, άρα δεν ανήκει στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ. Θα μπορούσε λοιπόν ο κάθε ιδιώτης να προσφύγει ενάντια σε αυτή την παράνομη δημοπρασία.
Για τις περιπτώσεις παράνομης παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ κοινόχρηστων εκτάσεων, έχουν γίνει ήδη προσφυγές και υπάρχουν αποφάσεις υπέρ των Δήμων που προσέφυγαν κατά του ΤΑΙΠΕΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναφέρομαι σε Δήμους που στέκονται όρθιοι, όπως ο Δήμος Αλίμου.
Με απασχολεί ιδιαίτερα η επιθετικότητα της Τουρκίας προς την χώρα μας. Νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση, στην πιο κρίσιμη από το 1922, εξαιρώντας το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο. Η Τουρκία μας έχει κηρύξει ψυχολογικό πόλεμο. Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τους γείτονές της, και στρέφεται κατά της Ελλάδας, καλλιεργώντας μια άκρως επιθετική στάση. Δημιουργεί μια πολεμική ατμόσφαιρα και οι πολιτικοί μας δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.
Με συντάραξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου περί βιασμού με την συγκατάθεση του θύματος. Οι δηλώσεις αυτές είναι κόντρα στη λογική, στον νόμο και τη φύση. Ενθυμούμαι ότι μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο Ανδρέα Λαδικό και τον τότε Νομάρχη Ιωάννη Τουρίκη, είχαμε επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ζητώντας την επίσπευση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τον διορισμό του Χρυσοστόμου στη Μητρόπολη Ζακύνθου. Για αυτή μου την ενέργεια πλέον έχω μετανοήσει πικρά.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: