30 εμβολιασμοί την ημέρα στο εμβολιαστικό κέντρο της πόλης που λειτουργεί με δύο βάρδιες
Δε 18/01/2021
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και ήδη με αυτό έχουν εμβολιαστεί πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με το εμβόλιο της Pfizer. Το εμβολιαστικό κέντρο της πόλης, στεγάζεται στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ. Εμείς θα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς μεθαύριο Τετάρτη. Ήδη λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα που αφορούν τον εμβολιασμό. Η λίστα με τα προγραμματισμένα ραντεβού θα μας σταλούν μία ημέρα πριν τον εμβολιασμό.
Όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει καταρχάς να είναι ήρεμοι, να μην είναι άρρωστοι, να γνωρίζουν πολύ καλά το ιατρικό τους ιστορικό, τυχόν ασθένεια από την οποία πάσχουν και τα φάρμακα που παίρνουν, καθώς και να μην έχουν κάνει κανένα άλλο εμβόλιο τον τελευταίο μήνα. Αν από αυτά τα δεδομένα προκύψουν κάποιες αντενδείξεις, τότε μπορεί και να μην γίνει ο εμβολιασμός και αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο επιβλέπων ιατρός της βάρδιας.
Στο εμβολιαστικό Κέντρο Υγείας της Πόλης μας, οι βάρδιες είναι δύο σε καθημερινή βάση, η πρωινή από τις 8 έως τις 3 το μεσημέρι, και η απογευματινή από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ. Τα ραντεβού προγραμματίζονται ανά μισάωρο, και αυτό σημαίνει ότι σε κάθε βάρδια μπορούν να γίνουν έως και 15 εμβολιασμοί, άρα 30 εμβολιασμοί την ημέρα. Ίσως αργότερα, όταν και θα μικραίνουν οι ηλικίες αυτών που θα εμβολιαστούν και δεν θα έχουμε μεγάλο ιατρικό ιστορικό να εξετάσουμε, να μπορούμε να προγραμματίσουμε τους εμβολιασμούς ανά τέταρτο.
Το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ και ο βουλευτής κ. Ακτύπης έχουν φροντίσει ώστε να μην μείνει κανείς στη Ζάκυνθο εκτός εμβολιασμού, εφόσον φυσικά επιθυμεί ο ίδιος να εμβολιαστεί. Είναι εξασφαλισμένες και οι δύο δόσεις των εμβολίων για όσους έχουν ήδη δηλώσει ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν και παραλαμβάνουμε συνεχώς νέες παρτίδες. Υπάρχει η δυνατότητα να ακυρώσει κάποιος τον προγραμματισμένο εμβολιασμό του, αν του προκύψει κάποιο θέμα.
Ο κάθε εμβολιασμός καταγράφεται με το ΑΜΚΑ του πολίτη, αλλά προς το παρόν εμείς δεν δίνουμε κάποιο πιστοποιητικό μετά τον εμβολιασμό, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Ένας ηλικιωμένος που δεν γνωρίζει να χειριστεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού, μπορεί να κάνει την αίτησή του για το ραντεβού μέσω του ΚΕΠ, ή του φαρμακοποιού του.
Rapid test γίνονται και στο δικό μας κέντρο υγείας, όπως και από την κινητή μονάδα. Όποιος θέλει να κάνει ένα rapid test, επειδή κάποιος κοντινός του άνθρωπος ή συνάδερφος βρέθηκε θετικός, ή επειδή θεωρεί, παρότι είναι ασυμπτωματικός, ότι μπορεί να έχει κολλήσει, να καλέσει στο 2695048237.
Όποιος αισθάνεται συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, ή κάτι ποιο βαρύ, καλό θα είναι καταρχάς να μην μετακινείται και να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του ο οποίος θα τον καθοδηγήσει. Το rapid test καθώς και το μοριακό τεστ που γίνεται στο νοσοκομείο, μπορούν να δώσουν θετικό αποτέλεσμα μέσα σε επτά ημέρες μετά την μόλυνση από τον κορονοϊό. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που μέσω της κινητής ομάδας υγείας ξεκινήσαμε τα rapid test στη Ζάκυνθο, έχουμε κάνει περίπου τρεις χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους. Τα ιδιωτικά εργαστήρια που επίσης μπορούν να κάνουν rapid test, καταγράφουν τα αποτελέσματα και ενημερώνουν σχετικά τον ΕΟΔΥ.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: