Γιάννης Κοπανάς (Δρ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών)
Πα 25/01/2019
«Στη Ζάκυνθο πάντα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για σεισμούς. Ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου ήταν ο μεγαλύτερος μετά από εκείνον του 1953, άρα ήταν φυσιολογικό επακόλουθο μια μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.
Τις τελευταίες δέκα μέρες φαίνεται σαν να μετατοπίστηκε όλος ο σεισμογενής χώρος προς τις δυτικές ακτές της Ζακύνθου, έχουν μετατοπιστεί τα επίκεντρα και για αυτό παρότι έχουμε μικρού μεγέθους σεισμικές δονήσεις, γίνονται τόσο αισθητές. Δεν μπορούμε σήμερα να πούμε με ασφάλεια ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, αλλά ούτε μπορούμε να πούμε ότι ανησυχούμε για κάτι άλλο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν παραδείγματα του παρελθόντος, φαινόμενα με μεγάλους ισχυρούς σεισμούς που έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους, όπως το 1893 και το 1953. Δεν μας ανησυχεί πλέον, ότι ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου μπορεί να δώσει ένα μεγάλο γεγονός, όμως γύρω από το νησί υπάρχουν πολλά ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και που από το 1953 και μετά δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Εξετάζουμε αν ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου ξύπνησε, ενεργοποίησε άλλα ρήγματα.
Επαναλαμβάνω ότι η Ζάκυνθος είναι μια σεισμική τράπεζα, με πλούσιο σεισμικό ιστορικό και θα έπρεπε να υπήρχε στο νησί ένα σεισμολογικό κέντρο, ένα σεισμικό εργαστήρι, το οποίο θα μας έδινε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε μέσω οργάνων όλη την σεισμική δραστηριότητα και να διαθέταμε χρήσιμες πληροφορίες. Αν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, θα γνωρίζαμε σε κάποια χρονική στιγμή, στο μέλλον έστω, πότε μια σεισμική δόνηση είναι μετασεισμική ή προσεισμική.
Έγινε ένα ψήφισμα από πλευράς Δήμου που ζητά να γίνει αυτό το σεισμικό εργαστήρι στη Ζάκυνθο, από την Περιφέρεια δεν έχω λάβει κάτι αντίστοιχο. Αν γίνει ποτέ αυτό το εργαστήρι, η Ζάκυνθος θα μπορέσει να γίνει παγκοσμίως γνωστή και για τις επιστήμες της.»