Τάσος Καλόφωνος (Ψυχίατρος)
Τε 3/04/2019
«Είναι δυσεξήγητο φαινόμενο, το να διαμαρτύρεται κάποιος για το κυνήγι και όχι για τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Ο πολίτης εκτονώνεται στον αθλητισμό ή σε ένα χόμπι, όπως το κυνήγι, και επειδή με αυτόν τον τρόπο βρίσκει διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητάς του, διαμαρτύρεται περισσότερο για αυτό όταν του το κόψουν, παρά για τα προβλήματα ενός Νοσοκομείου.
Θυμάμαι, πως όταν ήταν να δημιουργηθεί στη Λάρισα ένα Πανεπιστήμιο, ή όχι, πολύ λίγοι ενδιαφέρθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν κατεβαίνοντας στους δρόμους, αλλά ήταν οι ίδιοι άνθρωποι, θεώρησαν ότι αδικείται η ποδοσφαιρική τους ομάδα, της Λάρισας, κατέβηκαν όλοι στους δρόμους.
Σε όλους τους λαούς υπάρχουν διχαστικά φαινόμενα. Δείτε τι συμβαίνει στη Βρετανία με το Brexit, όπου ο κόσμος έχει διχαστεί για αυτό το καίριο ζήτημα. Στην Ελλάδα βέβαια το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Υπήρξαν κατά το παρελθόν τρεις μεγάλοι διχασμοί στην Ελλάδα. Ο πρώτος, υπήρξε μετά την επανάσταση του 1821, ο δεύτερος την εποχή της μικρασιατικής καταστροφής και ο τρίτος με τον εμφύλιο, μετά την κατοχή. Αν θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα διχαστικά φαινόμενα.
Οι ιδεολογικές διαφορές, με την έννοια που είχαν στο παρελθόν, δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό συνέβη, επειδή τελικά επικράτησε ο δυτικός ευρωπαϊκός πολιτισμός και κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός.
Στις εκλογές, θα πρέπει να αποφεύγουν οι παρατάξεις τις διχαστικές εντάσεις, τις αναφορές ότι εμείς είμαστε το φως και οι άλλοι το σκοτάδι. Όταν κάποιος πολιτικός θεωρεί ότι χάνει τις εκλογές, επιδιώκει την ένταση, ανεβάζει τους τόνους και την πόλωση, επιδιώκοντας την συσπείρωση.
Από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ βλέπω μια πολωτική διάθεση, τα πολιτικά του πρόσωπα στη Ζάκυνθο, εκφράζουν τους ίδιους τόνους που χρησιμοποιεί πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω θέσει εαυτόν στη διάθεση της ΝΔ, σε ότι αφορά τις Βουλευτικές εκλογές. Είμαστε θεωρώ κοντά στο να δοθούν τα χρίσματα. Στο παρελθόν δεν είχα ασχοληθεί με την πολιτική. Οραματίζομαι μια Ζάκυνθο με έναν κεντρικότερο ρόλο στην Ελλάδα, και μια Ελλάδα με έναν κεντρικότερο ρόλο στην Ευρώπη. Όταν μπήκαμε στην Ε.Ε, η Πορτογαλία, ένα συγκρίσιμο με εμάς μέγεθος, μας ζήλευε, ήθελε να μας φτάσει. Τώρα εμείς ζηλεύουμε πράγματα που γίνονται στην Πορτογαλία και θέλουμε να τους φτάσουμε.
Πρέπει άμεσα να γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο νησί, με ένα πιο λειτουργικό Νοσοκομείο και με καλύτερες δομές υγείας. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για το περιβάλλον, τα απορρίμματα. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την Παιδεία, γιατί ενώ είμαστε ένα αναπτυσσόμενο τουριστικά μέρος, έχουμε μια νεολαία που δεν έχει την καλύτερη εκπαίδευση.
Είναι ζήτημα η στελέχωση μιας διοίκησης σε ένα Νοσοκομείο, με μόνο κομματικά κριτήρια. Η ΝΔ θέλει να αλλάξει αυτό το μοντέλο. Το πρόβλημα με τα κλειστά χειρουργεία όξυνε τις εντάσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου περισσότερες παραιτήσεις από ότι προσλήψεις και αυτό δεν συνάδει με μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την δημόσια υγεία. Θα πρέπει να βελτιωθεί το ΕΣΥ, υποβοηθούμενο από τον ιδιωτικό τομέα. Οι συνάδελφοί μου νοσοκομειακοί ιατροί, ζουν υπό ένα καθεστώς τεράστιας πίεσης σε καθημερινή βάση, αφού έχουν αυξηθεί και οι επισκέπτες λόγω της κρίσης. Πολύ απλά, δεν αντέχουν άλλο.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: