Current track

Title

Artist

Background

Τάρεκ Αλ Τζιζάουι (Πρόεδρος Ομίλου Globiled)

Δε 7/10/2019



«Ότι ακούστηκε για το προφίλ της εταιρείας μας είναι άκρως αναληθές και συκοφαντικό και εμπεριέχει στοιχεία ρατσισμού. Όταν ο δήμαρχος δημοσίως στο δημοτικό συμβούλιο λέει ότι «ήρθε ένας Αφρικάνος και πήρε τη δουλειά» θεωρούμε ότι δεν αρμόζει σε μία δημοτική αρχή να εκφράζεται με αυτό το τρόπο, θεωρούμε ότι αυτό είναι και προσβλητικό και ρατσιστικό, σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τέτοιους τρόπους έκφρασης και δεν θεωρούμε ότι με αυτό το τρόπο ο δήμαρχος εκφράζει το δήμο και το λαό της Ζακύνθου.

Στην όλη συζήτηση που είχαμε με τον κ. δήμαρχο την περασμένη Πέμπτη που έγινε μέσα σε ένα κλίμα προσπάθειας ανθρώπινης συζήτησης, το μόνο που μας προβλημάτισε είναι ότι κάθε φορά που σε κάποιο θέμα του δίναμε όλα τα τεκμήρια και στοιχεία για να απαντήσουμε στις απόψεις του δημάρχου, ο ίδιος άλλαζε κουβέντα, μας πήγαινε σε άλλο θέμα, για να μην μας πει ότι τελικά έχουμε δίκιο. Τεκμηριώσαμε τα πάντα αλλά φτάναμε σε ένα σημείο που ο δήμαρχος μας έλεγε, εντάξει, ναι, αλλά εγώ θα το έκανα διαφορετικά.

Η σύμβαση που συνάψαμε με τον Δήμο, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου φωτισμού, την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 80% στον δήμο, την αισθητική αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας σε όλο το νησί που σίγουρα θα έχει αντίκτυπο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του και στον τουρισμό.

Δυστυχώς βρισκόμαστε αμυνόμενοι αδίκως, σε μια σύμβαση που Ευρωπαϊκά είναι το μόνο μονοπάτι υλοποίησης τέτοιων έργων. Πλέον στην Ελλάδα έχουν υπογραφεί πάνω από 32 συμβάσεις τέτοιων έργων. Μάλιστα ο δήμος Ζακύνθου πρωτοπόρησε γιατί είναι το δεύτερο τέτοιο έργο που έγινε πανελλαδικώς. Ακολούθησαν άλλοι τριάντα δήμοι. Αυτό και μόνο απαντάει στην κατηγορία ότι «είδαμε φως και μπήκαμε» και ότι αυτό το έργο φτιάχτηκε για αυτή την περίπτωση.

Μεγάλοι δήμοι της χώρας όπως οι δήμος Αθηναίων, ο δήμος Πειραιά, ο δήμος Ελληνικού, ο δήμος Βόλου και άλλοι δήμοι σε όλοι την χώρα επέλεξαν αυτό το εργαλείο, δηλαδή να καλέσουν ιδιώτες αναδόχους να πραγματοποιήσουν την επένδυση με δικά τους κεφάλαια, χωρίς δάνειο και ρίσκο για το δήμο και τους δημότες και να αποπληρώνεται ο ανάδοχος σταδιακά παίρνοντας ένα μερίδιο της τεκμηριωμένης, μετρημένης εξοικονόμησης ενέργειας που θα πετύχει μέσω τοποθετημένων μετρητών ανά τρίμηνο.

Το έργο της Ζακύνθου είναι της τάξης των 11.300.000 ευρώ και αντιστοιχεί σε 19.920 φωτιστικά, το κόστος είναι συνάρτηση του αριθμού των φωτιστικών.

Στην συγκεκριμένη σύμβαση, ο ανάδοχος παίρνει ένα κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, αφήνοντας κέρδος στο δήμο και τους δημότες του από την πρώτη μέρα. Ο Δήμος της Ζακύνθου ήδη κερδίζει χρήματα. Πως μία τέτοια σύμβαση που μοιραζόμαστε το όφελος, περίπου 79% ο ανάδοχος και 21% κερδίζει ο δήμος, μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική; Πως μπορεί να είναι καταχρηστική όταν ήδη ο δήμος Ζακύνθου κερδίζει χρήματα; Με αυτή τη σύμβαση ο δήμος μηδενίζει τα έξοδα συντήρησης και την αγορά αναλωσίμων για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.

Μόνο φέτος το καθαρό κέρδος του δήμου Ζακύνθου από την εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ, συν εκατό πενήντα με εκατό εβδομήντα χιλιάδες ευρώ από τα έξοδα συντήρησης. Μόνο για φέτος, συνολικά το κέρδος του Δήμου ανέρχεται στις 370 χιλιάδες ευρώ, ενώ σε βάθος 12ετίας το εγγυημένο όφελος θα ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος δεν λέει ότι είναι κακός ο φωτισμός ή ότι δεν θα τον έκανε χρησιμοποιώντας led, λέει ότι ο ίδιος θα αγόραζε τα φωτιστικά πιο φθηνά. Έχουμε παραθέσει και στο δημοτικό συμβούλιο και στον δήμαρχο, στην συνάντηση που είχαμε την περασμένη Πέμπτη, όλα τα έργα στη χώρα μας που έχουν γίνει με απλή προμήθεια, δηλαδή με απευθείας αγορά, ενδεχομένως μέσω κάποιου μειοδοτικού διαγωνισμού. Μας έκανε έκπληξη ότι ο δήμαρχος δεν ήξερε ότι η τιμή του τιμολογίου του φωτιστικού είναι για το μικρό 550 ευρώ, για το μεσαίο 850 ευρώ και για το μεγάλο με 950 ευρώ. Έχουμε τρεις κατηγορίες φωτιστικών, και αν ήθελε κάποιος να δημοπρατήσει ένα έργο σήμερα η τιμή εκκίνησης ήταν καθορισμένη από το υπουργείο, από την τιμή του τιμολογίου. Αν ο δήμος αγόραζε από μόνο του τα φωτιστικά μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, ακόμα και αν έπαιρνε 55% έκπτωση το κόστος αγοράς θα ήταν έξι με εξίμιση εκατομμύρια μόνο για τα φωτιστικά, χωρίς την διαχείριση, χωρίς την πλατφόρμα smart cities, χωρίς την ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνων πόλεων όπως είναι έξυπνοι κάδοι και τα έξυπνα συστήματα στάθμευσης.

Μόνο για να αγόραζε τα φωτιστικά θα πλήρωνε ο δήμος 6,5 εκατομμύρια ευρώ που σήμερα δεν έχει, θα έπρεπε λοιπόν να τα δανειστεί. Αυτό το δάνειο είναι έντοκο, και ακόμα και αν υπολογίσουμε με το χαμηλότερο επιτόκιο από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, θα πλήρωνε αυτό το δάνειο, μόνο για τα φωτιστικά 9.000.000 με 9.200.000 ευρώ. Έτσι ξεκινάμε με μία βάση που είναι τα 9.200.000 ευρώ και προσθέτουμε το κόστος τηλεδιαχείρισης και την δωδεκαετή συντήρηση. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η αμοιβή μας που είναι 11.300.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 850.000 ευρώ το χρόνο είναι εύλογη. Και αυτό τεκμηριώνεται και από κάτι ακόμα. Ο Δήμος Ζακύνθου έχει πάρει την δεύτερη μεγαλύτερη έκπτωση πανελλαδικά, που είναι 21%, όταν η μεγαλύτερη έκπτωση στην επικράτεια είναι 21,43%. Είναι τεράστια η έκπτωση και αυτό επειδή ήταν από τα πρώτα έργα, μετά οι εκπτώσεις μειώθηκαν. Άρα όταν ο δήμος έχει πάρει την δεύτερη μεγαλύτερη έκπτωση πανελλαδικά, και κερδίζει 4.800.000 ευρώ από την εξοικονόμηση ενέργειας 21% πως αυτό μπορεί να είναι καταχρηστικό;

Εμείς πάντα έχουμε ανοιχτό το χέρι συνεργασίας, δεν έχουμε πνεύμα διαμάχης, θέλουμε να συνεργαζόμαστε με όλες της δημοτικές αρχές και με την σημερινή δημοτική αρχή, προσπαθούμε με στοιχεία και τεκμήρια να επιβεβαιώσουμε αυτά που λέμε.

Εμείς ως εταιρεία συνεργαζόμαστε με πάνω από 16 Δήμους σε όλη την χώρα. Η Globiled είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, με έργα οδικού φωτισμού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα έχει υλοποιήσει και στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 1700 έργα φωτισμού, και είναι γνωστή και για αυτό. Στην κοινοπραξία δεν συμμετέχει μόνο η Globiled που έχει το 50%, είναι και η εταιρεία SIRICENERGY, που οι φορείς της είναι η SIRICLED συμφερόντων Δαυίδ της Coca Cola, και του Ομίλου Δασκαλόπουλου. Οπότε μιλάμε για έναν κολοσσό ανάδοχο και αυτός ο κολοσσός ανάδοχος παρουσιάζεται με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο. Ουδείς άλλος Δήμος με τον οποίο συνεργαζόμαστε μας έχει δημιουργήσει τέτοια προβλήματα με εξαίρεση έναν ακόμα δήμο όπου υπήρξαν αναφορές εν μέσω προεκλογικού κλίματος και εκεί έληξαν.

Είμαστε μια χώρα δικαίου που έχει και συνέχεια, αντιλαμβάνεται κάθε δήμαρχος που ξέρει από διοίκηση ότι οι συμβάσεις δεσμεύουν την κάθε αναθέτουσα αρχή, ασχέτως ποιος είναι ο δήμαρχος εκείνης της περιόδου. Δεν μπορεί η χώρα να μην έχει συνέχεια και αυτό είναι πολύ κακό και για την εξέλιξη μιας χώρας και για τις επενδύσεις. Όταν ο κάθε ένας που έρχεται στην εξουσία  νομίζει ότι μπορεί να σκίζει τα πάντα και ξανακάνει τα πάντα από την αρχή, αυτό σημαίνει ασυνέπεια και δεν μπορεί ένας τόπος να προοδεύει με αυτό τον τρόπο.

Αν κάποιος αναλύσει τα κόστη θα καταλάβει ότι τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά. Τα έργα ενεργειακή απόδοσης είναι στα όρια της βιωσιμότητάς και για αυτό βλέπουμε ότι πλέον οι συμμετέχοντες είναι μόνο μεγάλοι όμιλοι που έχουν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια που μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Τιμάμε την υπογραφή μας. Είμαστε ένας μεγάλος όμιλος που αποτελείται από τέσσερις σοβαρές εταιρείες. Και οφείλουμε θέλουμε δεν θέλουμε να τιμήσουμε την υπογραφή μας και τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, κάτι το οποίο σκοπεύομε να κάνουμε και από εκεί και πέρα ένας δήμαρχος μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν είχε δίκιο ή όχι.

Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες για το δήμο και τους δημότες και αυτό προβλέπεται μέσα στη σύμβαση. Μια καταγγελία της θα επιφέρει μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημία στο δήμο και προπληρωμή της σύμβασης στο 80%, αλλά εμείς δεν θέλουμε να το πάρουμε από αυτή τη σκοπιά, εμείς θέλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει λόγος, η σύμβαση είναι win-win και μόνο καταχρηστική δεν είναι. Για μένα είναι πολύ μεγάλη η βάφτισή του λευκού μαύρου όταν κανείς λέει ότι είναι καταχρηστική από τη στιγμή που ο ανάδοχος παίρνει ένα κομμάτι της εξοικονόμησης της ενέργειας.

Αυτό που λέει ο δήμαρχος «δεν έχω λεφτά να σας πληρώσω» σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει καταλάβει το πως δουλεύει η σύμβαση. Αφού μόνο από το ποσό εξοικονόμησης της ενέργειας που τεκμηριωμένα θα πετύχουμε θα πάρουμε το μερίδιο μας. Τι σημαίνει ότι «δεν έχω λεφτά να σας πληρώσω» και δεν θα έχω να ρυθμίσω το ΙΚΑ κ.λ.π.; Τι σχέση έχουν τα πάγια λειτουργικά έσοδα και έξοδα του δήμου με το κομμάτι που σήμερα πληρώνει 1.400.000 ευρώ στο ρεύμα και αυτό θα το μειώσουμε στα 300.000 ευρώ, θα πάρουμε την αμοιβή μας που είναι περίπου 800.000 και θα αφήσουμε και κέρδος στο δήμο. Και μάλιστα ο δήμος παίρνει πρώτα το εγγυημένο κέρδος και μετά ο ανάδοχος παίρνει την αμοιβή του. Οπότε η λογική «δεν έχω λεφτά να σας πληρώσω» είναι παραπληροφόρηση γιατί δεν δουλεύει έτσι η σύμβαση.

Δεν έχει καταλάβει ο Δήμαρχος, ότι δεν προκύπτει από τη σύμβαση, αυτό που συνεχώς λέει, ότι δεν έχει χρήματα να μας πληρώσει. Πρόκειται για μια συκοφαντία.

Το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης προβλέπει να εγκαταστήσουμε όλα τα νέα φωτιστικά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Ελπίζω να μας βοηθήσει ο καιρός και να τελειώσουμε πιο νωρίς.

Θέλω να τονίσω ότι το έργο δεν είναι μόνο ο φωτισμός. Είναι έξυπνα φωτιστικά, σύστημα τηλεδιαχείρισης, έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, σύστημα wi-fi, θέσεις στάθμευσης και η πλατφόρμα smart cities που εισάγει το δήμο Ζακύνθου στον κόσμο των έξυπνων πόλεων, το έργο δεν είναι μόνο μια προμήθεια φωτιστικών.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι αυτό που θα αντιπροσωπεύει το δήμο της Ζακύνθου για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Επειδή η σημερινή κατάσταση είναι  δύσκολη δεν σημαίνει ότι η Ζάκυνθος δεν μπορεί να είναι ένας εξωστρεφής και δεν έχει το δικαίωμα και δεν τις αξίζει να είναι μια Ευρωπαϊκή πόλη. Αυτό το έργο είναι μια επένδυση για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, μια επένδυση για το μέλλον, για να γίνει η πόλη της Ζακύνθου μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, μια έξυπνη πόλη, αφού στη σύμβαση προβλέπονται και πολλά άλλα, όπως υπογειοποίηση κάδων, κεντρικό σύστημα ελέγχου όλου του φωτιστικού δικτύου, και πολλά άλλα. Έτσι πρέπει να κοιτά το ζήτημα και ο Δήμος, όχι κοντόφθαλμα, επειδή τώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Η λογική ότι αυτό το σύστημα δεν είναι για εμάς γιατί εμείς αντιμετωπίζουμε άλλα προβλήματα είναι μια λογική που πάει τη Ζάκυνθο χρόνια πίσω όταν πρέπει να κοιτάμε πάντα μπροστά.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background