Θοδωρής Γαλιατσάτος (Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)
Πα 11/10/2019
«Μας είχε απασχολήσει έντονα το ζήτημα του λιμανιού Αγίου Νικολάου Βολιμών, ένα έργο ημιτελές και με πολλές αστοχίες. Θέλαμε να τακτοποιηθεί χωροταξικά το λιμάνι, γιατί μαζί με κάποια άλλα, λίγα λιμάνια, θεωρείται λιμάνι συνοχής, με το οποίο εξασφαλίζεται η συνδεσιμότητα των Ιονίων Νήσων.
Εμείς βρήκαμε το έργο με απλήρωτες μελέτες, και το φτάσαμε στο σημείο να έχει από πέρυσι έναν πλήρη προϋπολογισμό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, και εξασφαλισμένη πίστωση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τώρα πλέον, απομένει να εκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και μετά να δημοπρατηθεί το έργο. Θεωρώ ότι μέσα σε λίγους μήνες, μέσα στο 2020, θα μπορούμε να έχουμε και τον ανάδοχο του έργου.
Είχε προκύψει θέμα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και το 2016, και εμείς από τότε είχαμε πει να κινηθούμε θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να εξασφαλιστούν κάποια πράγματα, όπως η αξιοπρεπής διαβίωση αυτών των ανθρώπων, όχι σε κάποια γκέτο, αλλά σε χώρους τουριστικών καταλυμάτων, ή σε κάποιες άδειες κατοικίες, και μάλιστα, ανάλογα και με τον χρόνο που θα έμεναν, να εξασφαλίζαμε και άλλα θέματα, όπως υγείας, παιδείας, ακόμα και εργασιακής απασχόλησής τους.
Σε αυτά τα στοιχεία λοιπόν πρέπει να έχει το μυαλό της και η κα Κράτσα, και να σταματήσει να παίζει το κρυφτό για τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη που μετείχε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ακόμα και τώρα, μας λέει ότι δεν ξέρει τίποτα. Πρέπει όμως να είναι προετοιμασμένη, όπως και άλλοι φορείς, στο ενδεχόμενο να χρειασθεί να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι να μας πει, όπως είπε και κάποιος άλλος Δήμαρχος, ότι ξύπνησε ένα πρωί και είδε χίλιους μετανάστες να έρχονται. Στην τελική, δεν έχει και τόση σημασία το τι θέλει η κα Κράτσα, από την στιγμή που υπάρχει κεντρική απόφαση διαμοιρασμού των προσφύγων. Εμείς είμαστε ρεαλιστές και ανθρωπιστές, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την φιλοξενία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε ως προς αυτό.
Με δική μας πρόταση ήρθε ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πτώχευση της Thomas Cook. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι λειψά, θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει ουσιαστικά τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που επλήγησαν. Η δική μας Περιφέρεια, έχει υποχρέωση να λάβει μέτρα, να εκτιμήσει τις ζημιές, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα, που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, και δεν αναφέρομαι μόνο σε ζημιές του 2019, αλλά και σε αυτές που θα έχουμε το 2020. Πρέπει λοιπόν άμεσα η κα Κράτσα, αφού έχει στα ταμεία της Περιφέρειας ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, να διαμορφώσει ένα σχέδιο έκτακτης δράσης τουριστικής προβολής της Περιφέρειας, για να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την χασούρα και να αυξήσουμε όσο περισσότερο γίνεται την προβολή μας. Μας είπε η κα Κράτσα, ότι περιμένει κάποια χρήματα από τον ΕΟΤ, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν θα γίνει. Αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτά που της προτείναμε. Μας είπε ότι θα ανακοινώσει το 2020 έναν κεντρικό σχεδιασμό για την τουριστική προβολή αλλά εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση.
Λυπάμαι που η κα Κράτσα συμμάχησε με τον κ. Σπύρου, τον κ. Αλεξάκη και την Χρυσή Αυγή, προκειμένου να μην εκλεγεί εκπρόσωπος της «ΑΝΑΣΑ» στη γενική συνέλευση Ένωσης Περιφερειών. Δεν αποτελεί τιμή για την κα Κράτσα αυτό που έγινε.
Ο ΧΥΤΑ του Σκοπού έκλεισε οριστικά το 2014. Στο ερώτημα, αν επιτρέπεται να μεταφέρονται λύματα, από τον Λίβα στον βιολογικό του Σκοπού, θα πω ότι αυτό που μετράει είναι, στην κάθε ενέργεια που γίνεται να είναι να υπάρχει και μια τυπική νομιμότητα της πράξης. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Δήμαρχος Ζακύνθου βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά πρέπει να ακολουθήσει την νομιμότητα, για να μην έχει και ο ίδιος προβλήματα μετά.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: