Επικρατεί μια υπερβολή λόγω του κορωνοϊού και δεν υπάρχει λόγος
Πε 27/02/2020
«Σε γενικές γραμμές ο Κορωνοϊός είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, πρόκειται για έναν σχετικά αθώο ιό που κυρίως προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Ο συγκεκριμένος όμως τύπου ιός COVID-19, για τον οποίο σήμερα συζητάμε, μας είναι σχετικά άγνωστος. Επικρατεί ανησυχία γιατί παρότι η θνησιμότητά του είναι λίγο πολύ η ίδια με της εποχικής γρίπης, περίπου στο 2%, έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα. Οι περισσότεροι θάνατοι υπήρξαν σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σε ασθενείς με καρκίνο, χρόνια διαβητικούς, ή ανθρώπους με άλλες σοβαρές ασθένειες.
Η μετάδοση του ιού, με τα δεδομένα που μέχρι τώρα έχουμε, γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από σταγονίδια, που προέρχονται από βήχα ή φτάρνισμα, καθώς και από την επαφή, ακόμα και σε επιφάνειες. Ο ιός διατηρείται σε μια επιφάνεια λιγότερο από ένα 24ωρο.
Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
Ύποπτο κρούσμα θεωρούμε αυτό που έχει στοιχεία ότι προέρχεται από χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας. Όποιος έχει ταξιδέψει σε χώρα που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα και παρουσιάσει συμπτώματα, ή έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που ταξίδεψε σε μια τέτοια χώρα, θα πρέπει αρχικά να μείνει σπίτι του απομονωμένος, να μιλήσει με τον θεράποντα ιατρό του και εφόσον τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ή χειροτερεύουν, ο ιατρός του θα είναι αυτός που θα τον συμβουλεύσει κατάλληλα για το τι πρέπει να κάνει. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Δεν γίνεται, για κάποιον που δεν έχει ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα, ή δεν έχει έρθει σε επαφή με άλλους που έχουν ταξιδέψει, να παρουσιάσει τον συγκεκριμένο Κορωνοϊό.
Επικρατεί μια υπερβολή στον κόσμο και δεν υπάρχει λόγος. Δεν πρέπει να επικρατήσει ο πανικός, αν ένα περιστατικό παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, αυτά θα αντιμετωπιστούν και θα υποχωρήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι Φεβρουάριο και Μάρτιο, παρουσιάζει έξαρση η εποχική γρίπη και πολλές φορές τα συμπτώματα είναι ίδια με του Κορωνοϊού.
Είναι σημαντικό να προλάβουμε ένα κρούσμα. Ο ασθενής πρέπει να φορά μάσκα, να πλένεται τακτικά, να καθαρίζει και να απολυμαίνει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται. Μάσκα επίσης πρέπει να φορούν και αυτοί που τον φροντίζουν, καθώς και οι ευπαθής ομάδες του πληθυσμού.
Τα αντιβιοτικά χρειάζονται μόνο αν ο ασθενής χειροτερεύσει και παρουσιάσει μια ιογενή λοίμωξη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα κρίνει. Να μην παίρνει ο κόσμος άσκοπα αντιβιώσεις, για ένα απλό κρύωμα, ή μια ήπια ίωση.
Το εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου τύπου Κορωνοϊού, είναι αδύνατον να παραχθεί φέτος. Θα είναι πιθανόν έτοιμο του χρόνου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: