Υπάρχει μια γενικευμένη αγχώδης αντίδραση που φτάνει μέχρι τη δημιουργία πανικού
Δε 9/03/2020
«Υπάρχει μια γενικευμένη αγχώδης αντίδραση που φτάνει μέχρι τη δημιουργία πανικού. Σε καταστάσεις τέτοιες, φαινόμενα πανικού και άγχους δημιουργούν προβλήματα μεγαλύτερα από το ίδιο το αίτιο. Όπως και σε έναν σεισμό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ατυχήματα, όχι από τον ίδιο το σεισμό, αλλά από τον πανικό που δημιουργείται.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε της ευπαθείς ομάδες και να ακολουθούμε τους απλούς κανόνες ατομικής υγιεινής για να μην επικρατεί πανικός, γιατί ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Κορωνοϊό με σοβαρότητα και ψυχραιμία, όπως αντιμετωπίζαμε τόσα χρόνια την εποχική γρίπη, χωρίς τους συναισθηματισμούς που διεγείρονται από τους θανάτους που ανακοινώνονται. Η θνησιμότητα του Κορωνοϊού δεν υπερβαίνει το 1%, το ποσοστό δεν είναι τρομερά υψηλό. Από την κοινή γρίπη, κάθε χρόνο πεθαίνουν 400 χιλιάδες άνθρωποι.
Όμως, επειδή ο συγκεκριμένος κορωνοιός παρουσιάζεται για πρώτη φορά, δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα αντισώματα, για αυτό και έχει μεγάλη μεταδοτικότητα.
Θα πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους, να μην τους πλησιάζουμε πολύ, να μην έχουμε επαφές, γιατί αν νοσήσουν, το ποσοστό θνησιμότητας σε ηλικίες άνω των 80 ετών, φτάνει στο 15%.
Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και συγγενείς μας για τα πραγματικά δεδομένα. Για να μην αισθανθούν ότι τους αποφεύγουμε και τους απομονώνουμε θα πρέπει να τους πούμε, ότι προκειμένου να τους προφυλάξουμε δεν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, παρά μόνο για να τους βοηθήσουμε στην κάλυψη των απαραίτητων αναγκών για την καθημερινή τους διαβίωση. Αυτό θα κρατήσει κάποιες εβδομάδες και θα το ξεπεράσουμε συλλογικά.
Τώρα μελετάμε το πως εξελίσσεται ο Κορωνοϊός σε χώρες που επικρατεί καλοκαίρι, για να δούμε σε προγνωστικό στάδιο, τι θα γίνει και εδώ. Ελπίζουμε ότι η θερμοκρασία θα είναι ανασχετική για την εξάπλωση του ιού.
Ο θυμός που εκδηλώνεται από κάποιους συμπολίτες μας δηλώνει αντίδραση στην ανασφάλεια μήπως και νοσήσουν οι ίδιοι. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές εύλογα δημιουργούν θυμό, αλλά οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών και εμείς οφείλουμε να τους βοηθήσουμε.
Οι άνθρωποι που διαπιστωμένα φέρουν τον Κορωνοϊό, πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, να μην δέχονται επισκέψεις, και να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους. Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, να βγαίνουν για να κάνουν μια βόλτα στην αυλή του σπιτιού τους. Δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται για την ζωή τους, να ξέρουν ότι μετά από 14 ημέρες που θα παραμείνουν στα σπίτια τους, θα επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: