Είναι αυτονόητο ότι για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μελέτης
Πε 17/09/2020
«Απαιτείται συντονισμός φορέων για την αντιμετώπισή της κακοκαιρίας. Για αυτό και υπάρχει το αρμόδιο συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας, που συντονίζει τις ενέργειες και τις αρμοδιότητές του κάθε φορέα.
Κάθε χρόνο θα έπρεπε να γίνονται καθαρισμοί χαντακιών, φρεατίων και χειμάρρων, αλλά δυστυχώς πολλές φορές προκύπτει ένα μπέρδεμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια. Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια, τόσο από την πρώην, όσο και από τη νυν Περιφερειακή Αρχή, για θωρακιστεί το νησί με αντιπλημμυρικά έργα.
Το θέμα συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν στο κατά πόσο είμαστε έτοιμοι, ελέω κορονοϊού, για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή η ανησυχία αμβλύνθηκε επειδή την πατήσαμε με το άνοιγμα του τουρισμού, είμαστε ένα νησί που παραμένει σε περιοριστικά μέτρα, και βέβαια επειδή όταν μιλάμε για παιδιά το θέμα είναι ακόμα πιο ευαίσθητο.
Η όλη συζήτηση δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, γιατί και με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, ώστε και εμείς να ενημερωθούμε καλύτερα.
Ζητήσαμε από τον Δήμο να γίνουν 8ωρες συμβάσεις στις καθαρίστριες, και όχι να έχουμε καθαρίστριες με 3ωρη εργασία, γιατί έτσι δεν γίνεται να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μιλάμε για 53 καθαρίστριες σε 77 σχολεία οι οποίες εργάζονται μάλιστα σε συνθήκες κορονοϊού. Επίσης θέσαμε το ζήτημα των πολυπληθών τάξεων, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις και χωρίς ασφάλεια για τα παιδιά. Έπρεπε να σπάσουν τα μεγάλα τμήματα, αλλά αυτό προϋπόθετε και διορισμούς εκπαιδευτικών. Να δούμε τι θα γίνει και με τα τεστ στα σχολεία, με ποιες διαδικασίες θα γίνονται, ποιος θα τα κάνει, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος που θα ενημερώσει το σχολείο για κάποιο κρούσμα, και επίσης ποιος θα κλείσει μια τάξη, ή ένα ολόκληρο σχολείο αν χρειαστεί. Θα πρέπει να δούμε και το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία, να τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις.
Είχαμε αστοχία σε κυβερνητικό επίπεδο, ένα πρωτοφανές φιάσκο, με το λάθος μέγεθος των μασκών που δόθηκαν στα παιδιά.
Είναι προφανές ότι για να λύνονται ζητήματα, πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντίληψη των πραγμάτων, κάτι που δεν είδαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον Βουλευτή Ζακύνθου. Κάποια θέματα όμως είναι αυτονόητα. Υπάρχει μια συντεταγμένη διαδικασία για να γίνει ένα έργο. Εντοπίζουμε το πρόβλημα, κάνουμε την μελέτη του έργου που θα δώσει λύση και μετά ζητάμε την χρηματοδότηση για να κατασκευάσουμε το έργο. Είναι αυτονόητο ότι για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μελέτης.
Η άποψή μας ως παράταξη, είναι ότι παρακολουθούμε την Δημοτική Αρχή, επικροτούμε το κάθε θετικό που κάνει και ασκούμε κριτική για κάθε αρνητικό. Ως παράταξή είμαστε αρνητικοί στο να αναλάβουμε θέσεις και ευθύνες και αυτό το έχει προκαλέσει ο ίδιος ο Δήμαρχος με την διοίκηση που ασκεί.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: