Σύντομα η Ζάκυνθος θα φύγει από το επίπεδο τρία – Απαιτείται όμως επαγρύπνιση
Πα 23/10/2020
«Αυτό το οποίο συμβαίνει με την πανδημία του κορωνοιού, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την χώρα μας, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με αποτέλεσμα όλα τα κράτη εξαιτίας της να βρίσκονται σε ύφεση. Παρόλα την αύξηση των κρουσμάτων ως χώρα συνεχίζουμε να αποτελούμε ένα φωτεινό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με υπευθυνότητα τόσο την οικονομική, όσο και την υγειονομική κρίση, είναι λογικό οι πολίτες να την εμπιστεύονται και αυτό αποτυπώνεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση που μας δείχνει είκοσι μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Ως κυβέρνηση έχουμε πετύχει και τον μηδενισμό των μεταναστευτικών ροών, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα το σημαντικότερο εθνικό ζήτημα σήμερα, αυτό με την Τουρκία, την οποία έχουμε διεθνώς απομονώσει. Θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όπως το πάγωμα της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο λαός δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει ότι δεν είμαστε πια στο έτος 2015 που έλεγαν τα μύρια ψέματα στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας δεν έσκισε τίποτα με μια υπογραφή του όπως έλεγε, εξαπάτησαν τους πολίτες και έχουν τιμωρηθεί από τον λαό. Δεν ισχύει ότι μας άφησαν γεμάτα ταμεία, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέφερε τρεις μήνες πριν τις εκλογές ότι τα ταμεία είναι κενά. Τα ταμεία τα γεμίσαμε εμείς γιατί επαναφέραμε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, την εμπιστοσύνη των δανειστών μας, των ξένων επενδυτών και των εταίρων μας.
Μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας, αρκεί να εμπιστευτούμε την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, η πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι την το 65% του Ελληνικού λαού την εμπιστεύεται. Δεν γίνεται να λέει ο καθένας ότι θέλει. Κάποιος πρέπει να παίζει το βιολί και αυτό το κάνουν οι ειδικοί. Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown, και προσπαθούμε πάρα πολύ να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Φοβόμαστε μην καταρρεύσει από μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, βλέπουμε ότι είναι πολύ λίγα τα εισαγόμενα κρούσματα, αυτά που εντοπίζονται από τους ελέγχους στα αεροδρόμια. Από τον χθεσινό αριθμό των συνολικά 882 κρουσμάτων μόνο τα 44 ήταν εισαγόμενα. Δεν φταίει λοιπόν ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων.
Η Ζάκυνθος μπήκε στον υγειονομικό βαθμό επιτήρησης τρία, διότι κάποια στιγμή το ξενοδοχείο αναφοράς φιλοξενούσε 25 κρούσματα, ενώ είχαμε και κάποια κρούσματα στον ντόπιο πληθυσμό. Σύντομα η Ζάκυνθος θα φύγει από το επίπεδο τρία και τα μέτρα θα χαλαρώσουν. Απαιτείται όμως επαγρύπνιση.
Η αγωνία μας όμως επαναλαμβάνω είναι στο να κρατήσουμε όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας, για αυτό και ελήφθησαν αυστηρά μέτρα. Η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι σε πλήρη λειτουργία με πέντε κρεββάτια, είναι πλήρως εξοπλισμένη, αλλά αν ξεσπάσει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων θα είναι δύσκολο να ελέγξουμε την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Όσα κρεββάτια και να διαθέτεις, η προσπάθεια είναι συνεχής. Το Νοσοκομείο μας έχει ήδη ενισχυθεί με σχεδόν εκατό άτομα νοσοκομειακό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν άλλοι τρεις εντατικολόγοι, ένας διευθυντής και δύο επιμελητές. Στο κομμάτι της υγείας και δη του Νοσοκομείου μας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχουμε φέρει μηχανήματα, έχουμε συστήματα μοριακής ανάλυσης για τον κορωναϊό, έχουμε προχωρήσει την ενεργειακή αναβάθμιση του ιδρύματος, και μεταξύ όλων αυτών, επιτέλους πετύχαμε να ενταχθεί η Ζάκυνθος στην κατηγορία άλφα των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι αναβαθμίζονται τα κίνητρα για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, με σημαντικές οικονομικές, επιστημονικές, βαθμολογικές και αδειοδοτικές για αυτούς παροχές. Με σημαντικά πλεονεκτήματα σε άδειες και εφημερίες, αλλά και στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Εκτός αυτών, δώσαμε και κωδικό στους Δήμους ώστε να έχουν την δυνατότητα να καλύψουν έξοδα στέγασης και σίτισης για τους γιατρούς. Θα πρέπει λοιπόν ο κόσμος να είναι ήσυχος και να αισθάνεται ασφαλής, γνωρίζοντας ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ενισχυμένο. Δεν πρόκειται να σταματήσω να προσπαθώ για την συνεχή ενίσχυση του Νοσοκομείου μας. Τα εμβόλια γρίπης συνταγογραφούνται, γιατί προφανώς έχει δοθεί μια προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.
Εγώ παλιά είχα πρωτοστατήσει στο να μην έχουμε έναν ενιαίο Δήμο. Έχει διαπιστωθεί ότι με τον έναν Δήμο, τα περισσότερα χωριά και Κοινότητες έχουν μείνει χωρίς παρέμβαση. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα έργο. Όταν είχαμε στη Ζάκυνθο έξι Δήμους, έβλεπαν και παρεμβάσεις στα χωριά. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι έχει μειωθεί και η χρηματοδότηση. Την εποχή που εγώ ήμουν στον Δήμο Ζακυνθίων, της Πόλης δηλαδή, παίρναμε 1,4 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΣΑΤΑ, ενώ σήμερα ο ένας ενιαίος Δήμος παίρνει 700 χιλιάδες για όλο το νησί. Αυτό συνέβη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η πρόταση για τρεις Δήμους έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της. Στην Κέρκυρα για παράδειγμα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς με τον έναν Δήμο. Πάντως στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν και την καλύτερη εικόνα για την διάσπαση των Δήμων. Η όλη συζήτηση που τώρα τελευταία γίνεται για τη δημιουργία τριών Δήμων στο νησί δεν προήλθε από κάποια δική μου πρωτοβουλία. Ξεκίνησε από την δημοτική παράταξη «Ανάδραση» του πρώην Δημάρχου κ. Αγαλιανού. Εγώ είπα να μου φέρουν τις προτάσεις τους και οι Κοινοτάρχες για να δω την συνολική άποψη της κοινωνίας. Είναι σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση.
Σε σχέση με το θέμα της μη δόμησης σε οικόπεδα έως τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου Πόλης, είχα κάνει μια τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, και του είπα ότι δεν έχουν σχέση οι νησιωτικές περιοχές με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί εδώ έχουμε μικρές σε έκταση ακίνητες ιδιοκτησίες. Ο Υπουργός μου είπε ότι θα αφήσουμε να ισχύσει ότι ισχύει έως τώρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να προσφύγει στη δικαιοσύνη επικαλούμενος τον νόμο. Δεν μου είπε ο Υπουργός ότι καταργείται η δόμηση, αλλά ότι πρέπει να μπούμε σε μια τάξη χωροταξικά και μετά να τα εξετάσουμε όλα. Μου είπε ότι αν μας εμπιστεύονται οι πολίτες, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να περιμένουν να κατατεθεί το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο άμεσα μπορεί να γίνει, και θα δουν ότι δεν θα χάσουν τις περιουσίες τους.
Όταν αποφασίσουμε εμείς να μην εμπλεκόμαστε πολύ στο θέμα του Ναυαγίου, τότε θα δοθεί και η λύση στο ζήτημα. Εγώ είχα βρει την λύση, αλλά κάποιοι δεν την ήθελαν, κάποιοι δεν θέλουν να δοθεί λύση. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.
Είναι ξεκάθαρο ότι η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια μπορεί να γίνει μόνο στον μόλο του Αγίου Νικολάου. Κάποιοι και εδώ δεν θέλουν να δοθεί μια λύση και είναι αυτοί που φέρουν και την ευθύνη της όλης καθυστέρησης. Προσωπικά δεν φέρω ευθύνη αλλά ανησυχώ μήπως χαθεί λόγω της καθυστέρησης και η χρηματοδότηση του έργου, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν ασχολούμαι και δεν αναφέρομαι καθόλου στο παρελθόν, με ενδιαφέρει το μέλλον, και το τι μπορούμε να κάνουμε για το νησί μας. Αυτό και μόνο με απασχολεί.»
Ακούστε την συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: