Τραγικά λάθη – Αντικρουόμενες αποφάσεις του ποδαριού, ίσως και από πιέσεις παραγόντων, προκάλεσαν κοκτέιλ λανθασμένων επιλογών
Πε 4/02/2021
- Πρόβλημα το ότι κάποιοι υγειονομικοί του δημοσίου τομέα αρνούνται να εμβολιαστούν
«Η κατάσταση στη Ζάκυνθο με την αύξηση των κρουσμάτων είναι σοβαρή, αλλά το πόσο σοβαρή είναι θα το δούμε σε δεκαπέντε ημέρες. Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, ή με ήπια συμπτώματα, άρα δεν χρειάζονται νοσηλεία και δεν επιβαρύνεται το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν είναι δεκαπέντε τα κρούσματα τον Φεβρουάριο στη Ζάκυνθο, γιατί κάποιος ακούει αυτόν τον αριθμό και εφησυχάζει ενδεχομένως. Τα δεκαπέντε είναι τα επιβεβαιωμένα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα, ίσως να είναι και 115, όμως δεν φαίνονται γιατί μιλάμε για ασυμπτωματικούς.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που προκάλεσαν την αύξηση των κρουσμάτων, τα είχαμε επισημάνει αυτά. Την περίοδο των Χριστουγέννων υπήρχε μια αδικαιολόγητη χαλαρότητα, αλλά και μια αδικαιολόγητη ευφορία στη συνέχεια, με την έλευση των εμβολίων κατά τα τέλη Δεκεμβρίου, όπου και με ευθύνη της κυβέρνησης πέρασε επικοινωνιακά ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. Έγιναν τραγικά λάθη. Ήταν γελοία εκείνη η απόφαση κατά την περίοδο των εορτών για τραπέζι με εννέα άτομα. Άνοιξαν κάποιες δραστηριότητες, και καλώς άνοιξαν, αλλά απαγορεύτηκαν κάποιες άλλες χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, το κυνήγι ή το ψάρεμα δεν προκαλεί διασπορά του ιού. Είχαμε δηλαδή αποφάσεις του ποδαριού, αντικρουόμενες αποφάσεις που προήλθαν ίσως και από πιέσεις παραγόντων προς την επιστημονική επιτροπή, που προκάλεσαν ένα κοκτέιλ λανθασμένων επιλογών. Προκάλεσε προβληματισμό το άνοιγμα των σχολείων. Τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν αλλά μεταδίδουν τον ιό. Δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Εγώ χθες έβλεπα παιδιά του γυμνασίου χωρίς μάσκες. Ίσως θα ήταν πιο ασφαλές να άνοιγαν μόνο τα λύκεια, όπου τα παιδιά είναι πιο μεγάλα σε ηλικία και πιο συνειδητοποιημένα.
Ο εμβολιασμός γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Το υγειονομικό προσωπικό ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι τραγικό. Ο αρχικός εμβολιασμός ήταν να εμβολιαστεί άμεσα. Εμβολιάστηκαν μόνο οι υγειονομικοί του δημοσίου ενώ ο ιδιωτικός τομέας έμεινε έξω από την διαδικασία. Από τον Δεκέμβριο έχουμε δηλώσει ηλεκτρονικά το αίτημά μας, αλλά τελικά μας βάζουν μόνο στα κενά των άλλων ραντεβού. Ίσως να έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% του ιδιωτικού υγειονομικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε λήξει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι υγειονομικοί του δημοσίου τομέα αρνούνται να εμβολιαστούν. Αυτό θα επιφέρει ενδεχομένως και νομικά ζητήματα, γιατί φανταστείτε ένας πολίτης να πάει για εμβολιασμό σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο και να κολλήσει κορωναϊό, ίσως και από έναν υγειονομικό. Έγιναν λάθη τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα εμβόλια. Είχαμε παλινωδίες και τώρα τρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει εμβόλια και από άλλες χώρες όπως η Ρωσία. Θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού μέχρι τον Μάιο, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Το καλοκαίρι θα πρέπει απαραιτήτως να επιβληθεί στους τουρίστες που θα έρθουν, να έχουν ένα έγγραφο εμβολιασμού, ή ένα πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τεστ, είναι αναγκαίο.
Αν κάποιος που έχει μια συμπτωματολογία κάνει τεστ για κορωναϊό, και αυτό βγει θετικό, τότε έχει κορωναϊό. Αν βγει αρνητικό τότε ενδεχομένως να έχει την εποχική γρίπη. Είναι πολύ σπάνιο κάποιος να πάσχει και από τις δύο αυτές νόσους ταυτόχρονα.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: