Δεν χρειάζονται πλέον οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο, έχουμε καταγράψει πολλούς και χωρίς σοβαρές παρενέργειες
Τρ 9/03/2021
«Από τον Ιανουάριο διαπιστώνουμε μια αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο. Τον Ιανουάριο είχαμε 14 κρούσματα, τον Φεβρουάριο 106 και τον Μάρτιο μέχρι τώρα, έχουμε 38 κρούσματα, τα 14 μόνο το τελευταίο 24ωρο. Αυτά τα δεδομένα με ανησυχούν και εν πολλοίς οφείλονται στο ότι έχουμε χαλαρώσει. Είτε είμαστε στο ανοιχτό κόκκινο, είτε στο βαθύ, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ ότι το 90% του κόσμου δεν φορά μάσκα, ή την έχει κάτω από το σαγόνι. Μια παράμετρος της αύξησης των κρουσμάτων είναι το άνοιγμα των σχολείων και κάποιων καταστημάτων. Όμως το πιο σημαντικό είναι η μη τήρηση των μέτρων. Απαιτείται ατομική ευθύνη και όχι η αντικοινωνική συμπεριφορά που έχουν κάποιοι αγνοώντας τα μέτρα με νταϊλίκι. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από τον κάθε πολίτη.
Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είχα προτείνει στο παρελθόν να γίνονται έλεγχοι τις πύλες εισόδου του νησιού, όμως τα rapid test δεν είναι και τόσο αξιόπιστα, διότι πολλά μπορεί ψευδώς να είναι αρνητικά.
Τώρα πρέπει να προσαρμόσουμε τα μέτρα σύμφωνα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία μειώνεται και η μεταδοτικότητα, η οποία στους κλειστούς χώρους δεκαπλασιάζεται. Δεν λέω ότι είμαι ικανοποιημένος από τον εμβολιασμό αλλά προχωρά, παρά τον ρυθμό ή τα λάθη που έχουν γίνει.
Τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τις 300 χιλιάδες, πολλαπλασιάστε επί τέσσερα μίνιμουμ και επί δέκα μάξιμουμ για να δείτε πόσα στην πραγματικότητα κρούσματα έχουμε, είτε το ξέρει κάποιος ότι έχει κολλήσει, είτε όχι. Τουλάχιστον άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κολλήσει. Αυτός ο αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω, μαζί με αυτούς που εμβολιάζονται, θα μας δώσουν μέσα στο καλοκαίρι την ανοσία της αγέλης.
Είναι πολύ δύσκολο να κολλήσει κάποιος κορωναϊό αν έχει εμβολιαστεί και αν κολλήσει θα νοσήσει με πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ θα έχει πολύ χαμηλό υιικό φορτίο για να μεταδώσει τον ιό. Το καλοκαίρι θα έχουμε σίγουρα κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία όμως δεν θα είναι ακραία. Επίσης θα είναι σημαντικό να έρχονται οι τουρίστες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι το οποίο θυμίζω ότι είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη Ζάκυνθο αντιμετωπίστηκε το 1ο κύμα της πανδημίας κατά κύριο λόγο από έξω-νοσοκομειακούς γιατρούς, σύμφωνα και με τις οδηγίες που υπήρχαν, για να μην επιβαρυνθεί το Νοσοκομείο. Με το 2ο κύμα άρχισαν και οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο, το οποίο έχει ανταποκριθεί σωστά μέχρι σήμερα. Βέβαια το νοσοκομείο Ζακύνθου δεν δέχτηκε την μεγάλη πίεση που αντιμετώπισαν άλλα Νοσοκομεία της χώρας.
Τα τεστ γίνονται κανονικά στο Νοσοκομείο, όπως και οι εμβολιασμοί. Έχουμε την κωρονοκλινική και τώρα έχουμε την επέκτασή της με άλλες 6-7 κλίνες. Υπάρχει και η ΜΕΘ, άρα είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών στη Ζάκυνθο θεωρώ ότι καθυστέρησε γιατί η Astra Zeneca καθυστέρησε να δώσει τον προσυμφωνημένο αριθμό των εμβολίων. Θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει την απορρόφηση περισσότερων εμβολίων, ή και την πατέντα των εμβολίων, ώστε να παρασκευαστούν περισσότερα εμβόλια από φαρμακευτικές εταιρείες εντός της Ε.Ε., χωρίς βέβαια να ζημιωθούν εκείνες οι εταιρείες που τα δημιούργησαν.
Δεν συμμετέχω στο εμβολιαστικό κέντρο ή στην επιτροπή εμβολιασμών για να έχω μια εικόνα για το εάν κάποιοι εμβολιάζονται εκτός προγραμματισμού. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν τέτοιες καταφανείς και πολλές περιπτώσεις παράκαμψης της λίστας, ή και αν υπάρχουν θα είναι πολύ λίγες, ίσως και ελάχιστες στη Ζάκυνθο.
Δεν χρειάζεται να γίνονται πλέον οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο, έχουμε καταγράψει πολλούς εμβολιασμούς και δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες. Ως Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου έχουμε ζητήσει να γίνονται οι εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας και σε ιδιωτικά ιατρεία.
Είδα το έγγραφο του Δημάρχου για τις αναρρωτικές άδειες δημοτικών υπαλλήλων, που λαμβάνονται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Όταν μια υπηρεσία μου κάνει μια επισήμανση οφείλω να την ελέγξω. Θα ελέγξω το θέμα και θα απαντήσω στον Δήμαρχο. Καταγράφω τις επισημάνσεις του και θα ζητήσω τα στοιχεία που θεωρώ ότι ο ίδιος πρέπει να διαθέτει, για να βασίσει το έγγραφό του προς εμάς. Αν μετακινεί έναν υπάλληλο σε κάποια υπηρεσία και την επόμενη μέρα αυτός ο υπάλληλος παίρνει αναρρωτική, να το δεχτώ. Αν όμως έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά, θα το εξετάσουμε υπό άλλα δεδομένα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε μια εποχή που κυκλοφορούν πολλές ιώσεις.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: