Νέος μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο με δυνατότητα να διενεργεί 91 τεστ ταυτόχρονα
Τε 31/03/2021
«Από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου 925 μοριακά τεστ PCR. Αντιδραστήρια υπάρχουν, τεστ γίνονται και ήρθε και νέος μοριακός αναλυτής που έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τεστ για 91 δείγματα ταυτόχρονα. Η διοίκηση του ιδρύματος οφείλει να κινεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προμηθεύει με τα κατάλληλα εφόδια το προσωπικό, ώστε αυτό να προσφέρει την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.
Σε ότι αφορά όμως την διαδικασία των μοριακών τεστ, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται. Δεν έρχεται ένας πολίτης στο Νοσοκομείο για να κάνει μοριακό τεστ, αλλά για να εξεταστεί από γιατρό και εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο και το αποφασίσει, γιατί πρόκειται για ιατρική πράξη, θα κάνει ο πολίτης το μοριακό τεστ. Είναι δυνατόν ο γιατρός να αρνηθεί να γίνει το μοριακό τεστ σε έναν πολίτη; Σε καμιά περίπτωση, αρκεί όμως να παρουσιάζει την συγκεκριμένη συμπτωματολογία που θα παραπέμπει σε ένα μοριακό τεστ. Πρώτα λοιπόν εξετάζεται ο πολίτης και μετά ο γιατρός αποφασίζει για το αν χρειάζεται να κάνει μοριακό τεστ.
Για την συγκεκριμένη περίπτωση του πολίτη ο οποίος κατήγγειλε ότι πήγε μαζί με την σύζυγό του το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο Νοσοκομείο, έχοντας επιβεβαιωμένο κρούσμα στην οικογένειά τους και έχοντας και οι δύο πυρετό, και πως ένας γιατρός που τους είδε αρνήθηκε να τους κάνει μοριακό τεστ, έχω να πω τα εξής.
Καταρχάς όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα μέλος μιας οικογένειας, όπως πράγματι υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλα τα μέλη της οικογένειας είναι σε καραντίνα, σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έρχονται στο Νοσοκομείο εφόσον ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία, ενημερώνεται το ίδρυμα, η πύλη εισόδου του Νοσοκομείου ενημερώνει τα επείγοντα και υπάρχει σε ετοιμότητα γιατρός που εξετάζει και αξιολογεί αν και ποιος θα κάνει μοριακό τεστ. Θα δώσω ένα παράδειγμα, έρχονται δύο άνθρωποι με συμπτώματα στο Νοσοκομείο και ζητάνε να τους γίνει μοριακό τεστ. Θα εξεταστούν και ο γιατρός θα αποφασίσει ποιος από τους δύο, αναλόγως των συμπτωμάτων, θα κάνει PCR τεστ, ή θα χρειαστεί ακόμα και να νοσηλευτεί. Στον γιατρό ζητάμε να μας εξετάσει, όχι να μας κάνει μοριακό τεστ.
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, αφού επικοινώνησαν με τον οικογενειακό τους γιατρό γιατί παρουσίασαν κάποια συμπτώματα, θα έπρεπε οι ίδιοι να είχαν ενημερώσει την Πολιτική Προστασία πριν μεταβούν στο Νοσοκομείο, κάτι που δεν έκαναν. Εν πάση περιπτώσει, γιατί προσωπικά δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν πολίτη, από την στιγμή που ήρθαν στο Νοσοκομείο, ο γιατρός στα Επείγοντα τους εξέτασε και επειδή η σύζυγος είχε πιο έντονα συμπτώματα, έκρινε ότι αυτή πρέπει να κάνει το μοριακό τεστ. Αυτό το τεστ έγινε και βγήκε το αποτέλεσμα, όπως τεστ έκανε σήμερα και ο σύζυγος για τον οποίο επίσης βγήκε το αποτέλεσμα. Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει αυτό που ακούστηκε, ότι δεν θερμομετρήθηκαν στην πύλη εισόδου του Νοσοκομείου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θερμομετρηθεί κάποιος που θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο.
Επειδή άκουσα από τον πολίτη να μιλά λίγο ειρωνικά για τον «νεαρό» γιατρό που τον είδε και ήρθε σε αντιπαράθεση, να πω ότι πρόκειται για έναν ειδικευόμενο γιατρό, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει κύματα πολιτών, όπως συμβαίνει σε καθημερινή βάση, που έπρεπε να κάνουν rapid ή μοριακά τεστ. Ας μην φτάνουμε στο σημείο, από εκεί που λέγαμε ήρωες τους γιατρούς, τώρα να τους αποδομούμε.