Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Τελικά για τη Δημοτική Αρχή, οι ανθρώπινες ζωές δεν μετράνε

Πα 23/07/2021



«Τελικά για κάποιους, και εννοώ τη Δημοτική Αρχή, οι ανθρώπινες ζωές δεν μετράνε. Αν η Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο, τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, τα ποσά που θα απαιτούντο θα ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που τώρα ζητάνε οι εταιρείες.

Πρόσφατα επισκέφθηκα μια παραλία της Πελοποννήσου, όχι πολυσύχναστη, και διέθετε ναυαγοσώστη καθώς και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στη Ζάκυνθο που είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δεν έχουμε ναυαγοσώστη σε παραλία.

Είχα προτείνει τη λύση. Φέρνεις τον χειμώνα μια σχολή στη Ζάκυνθο και εκπαιδεύεις 50 Ζακυνθινόπουλα που χρειάζονται εργασία, ώστε αυτά τα παιδιά να δουλέψουν το καλοκαίρι ως ναυαγοσώστες.

Δεν είναι εύκολο να έρθει κάποιος από μια άλλη πόλη για να δουλέψει στη Ζάκυνθο ως ναυαγοσώστης με 800 ευρώ μισθό, όταν θα χρειασθεί 400 ευρώ νοίκι για να μείνει κάπου. Δεν τον συμφέρει να έρθει. Αν όμως το κάνει ένας Ζακυνθινός τον συμφέρει.
Αλλά για να υπάρξει ανταπόκριση, για να φέρεις μια σχολή στο νησί, πρέπει και ως Δημοτική Αρχή να εμπνέεις μια εμπιστοσύνη. Τον χειμώνα είχε έρθει μια εταιρεία που έδινε 17 ναυαγοσώστες με ένα κόστος περίπου στις 120 χιλιάδες ευρώ για δύο μήνες και τελικά δεν επήλθε συμφωνία μαζί της με ευθύνη του Δημάρχου. Αν είχαμε 25 ναυαγοσώστες στο νησί για τρεις μήνες με μισθό 1.500 ευρώ τον μήνα, το κόστος είναι περίπου στα 150 χιλιάδες ευρώ. Αυτό όμως για να γίνει το προγραμματίζεις μήνες πριν, από τον χειμώνα, όχι αρχές Ιουλίου που σου ζητάνε εύλογα πολλά περισσότερα χρήματα και λογικά δεν βρίσκεις και ενδιαφέρον αφού οι ναυαγοσώστες έχουν κλείσει αλλού εργασία.

Αν είχε έρθει η σχολή που είχα προτείνει, η εκπαίδευση που απαιτείτο δεν θα ξεπερνούσε χρονικά τις 15 ημέρες, και για να εκπαιδευτούν 50 άτομα το κόστος θα ήταν μόλις 30 χιλιάδες ευρώ.

Ο Δήμος πήρε χρήματα από το κράτος για τους ναυαγοσώστες και ο Δήμαρχος τα έβαλε στον κουμπαρά. Όπως στον κουμπαρά έβαλε και τα χρήματα που πήρε για τον Ιανό.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background