Συνολικά 186 ασθενείς με COVID-19 έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο – Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε
Τε 3/11/2021
«Υπάρχει επιδείνωση του φαινομένου της πανδημίας και πανελλαδικά και στη Ζάκυνθο. Τον προηγούμενο μήνα, μόνο στο νοσοκομείο επιβεβαιώθηκαν 110 περιστατικά covid-19 και είχαμε 26 νοσηλείες. Σήμερα νοσηλεύονται στη κορωνοκλινική τέσσερις άνθρωποι, ο ένας εξ αυτών εμβολιασμένος, δύο ακόμη είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ COVID, και οι δύο ανεμβολίαστοι. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, πέραν του εμβολιασμού άλλη λύση δεν υπάρχει. Όμως ακόμα και αν κάποιος είναι εμβολιασμένος πρέπει να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας γιατί μπορεί να μολυνθεί να μην έχει συμπτώματα και να μολύνει κάποιον άλλο. Πρέπει να προσέχουμε για εμάς, τους ανθρώπους μας και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός του εμβολιασμού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στο Νοσοκομείο γίνονται περίπου πενήντα εμβολιασμοί την ημέρα.
Στις δύο κορωνοκλινικές του νοσοκομείου Ζακύνθου από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί 186 άτομα εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία μας έχει δώσει συγχαρητήρια για την ιατρική περίθαλψή και την νοσηλευτική φροντίδα που έλαβε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Καταλαβαίνω βέβαια ότι μπορεί να υπάρχουν και παράπονα αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να αποδομούμε αυτό που έχουμε φτιάξει.
Έχω ενημερωθεί για την ανάρτηση του δυσαρεστημένου συμπολίτη μας που νοσηλεύτηκε στην κορωνοκλινική και εξέτασα κάθε σημείο στο οποίο αναφέρθηκε.
Οι γιατροί του νοσοκομείου μας, τρεις παθολόγοι και τρεις πνευμονολόγοι εκτός από τα άλλα τους καθήκοντα έχουν επιφορτιστεί και με την φροντίδα των ασθενών της κορωνοκλινικής, τους οποίους και επισκέπτονται καθημερινά. Η ενημέρωση για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών γίνεται από τους γιατρούς, είτε στους ίδιους τους ασθενείς είτε στους συγγενείς τους, άμεσα ή και τηλεφωνικά. Έχει οριστεί συγκεκριμένη ώρα όπου οι γιατροί ενημερώνουν τους συγγενείς των ασθενών στους οποίους δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο όπως συμβαίνει και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως διάβασα στην επίμαχη ανάρτηση ο συμπολίτης μας ευχαριστεί τους γιατρούς, προφανώς γιατί τον επισκέπτονταν.
Μέσα στην Κορωνοκλινική υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας αλλά ενδεχομένως όχι παντού και για αυτό βέβαια δεν ευθύνεται η διοίκηση του νοσοκομείου, ούτε και θα μπορούσαμε να βάλουμε κεραία εντός του νοσοκομείου. Ίσως και να έτυχε στον συμπολίτη μας που διαμαρτυρήθηκε, να μην πιάνει σήμα.
Υπάρχει σύμβαση με ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας που μπαίνει στους θαλάμους της Κορωνοκλινικής και κάνει καθαρισμό. Αν παραστεί ανάγκη ακόμα και οι νοσηλευτές καθαρίζουν. Δεν υπάρχει περίπτωση το συνεργείο καθαριότητας να μην έχει μπει σε θάλαμο επί έξι μέρες για να καθαρίσει. Καθημερινά το συνεργείο καθαριότητας ελέγχεται από τον επόπτη που παρακολουθεί. Το προσωπικό του συνεργείου είναι διαπιστευμένο, έχει εκπαιδευτεί και γνωρίζει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να έχει λάβει όταν μπαίνει σε θάλαμο με ασθενή COVID-19.
Η προϊσταμένη της Κορωνοκλινικής ελέγχει η ίδια το φαγητό που μοιράζουν οι νοσηλευτές στους ασθενείς και μου είπε χαρακτηριστικά ότι «τα κεσεδάκια καίνε». Άρα δεν υφίσταται ότι το φαγητό σερβίρετε παγωμένο.
Αντιλαμβάνομαι ότι ο COVID-19 είναι μια μοναχική ασθένεια, και καταλαβαίνω ότι είναι και θέμα χαρακτήρα το πως την περνά ο καθένας. Για τον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που εξέφρασε τα παράπονά του, επειδή είχαμε καταλάβει την αγωνία και την ανησυχία του, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει, τον μεταφέραμε σε μονόκλινο για να αισθανθεί καλύτερα. Καλό είναι να καταθέτουμε την προσωπική μας εμπειρία, αλλά να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα βοηθά το Νοσοκομείο, όχι να το υποβαθμίζει. Δέχομαι το παράπονο που μπορεί να εκφράσει κάποιος που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αλλά πιστεύω ότι η κριτική δεν πρέπει να υποβαθμίζει αλλά να στηρίζει το σύστημα υγείας. Δεν είναι τίποτα δεδομένο, παλεύουμε καθημερινά για να πετύχουμε το καλύτερο και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε ένα περιφερειακό νοσοκομείο με αυτούς τους χώρους.
Προκηρύσσονται θέσεις γιατρών, αλλά πράγματι υπάρχει μια δυσκολία στην εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα στους γιατρούς και η νέα ηγεσία του Υπουργείου προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Θα εκμεταλλευτούμε όλα τα όπλα που μας δίνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακόμα και με τη συνδρομή ιδιωτών γιατρών.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: