Εξετάζουμε επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν σε περιφερειακά νοσοκομεία
Δε 23/05/2022
Ξεκινάμε προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών, ανάμεσα σε αυτές τις θέσεις υπάρχουν θέσεις και για τη Ζάκυνθο. Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε τις θέσεις που θα χρειαστούμε στο τέλος της χρονιάς με τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις και θα προχωρήσουμε σε νέες προκηρύξεις προς το τέλος της χρονιάς άρα θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία μας. Θα βάλουμε υψηλή μοριοδότηση σε όσους ήρθαν αυτό το διάστημα της πανδημίας, γιατί αυτό είναι το ευχαριστώ μας στους ανθρώπους που δούλεψαν το διάστημα που αντιμετωπίζαμε τους αρρώστους με κορονοϊό.
Για ιατρικό προσωπικό ξεκινάμε τώρα τη διαδικασία των προσλήψεων από τα περιφερειακά νοσοκομεία, ακριβώς για να στελεχωθούν καλά τα νοσοκομεία στην περιφέρεια. Παράλληλα ξεκινάμε ένα πρόγραμμα που έχει την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να μπορούμε να μετακινούμε εθελοντικά, αλλά με επιπλέον αποδοχές, προσωπικό από κεντρικά νοσοκομεία όπου το καλοκαίρι η πίεση είναι μικρότερη σε περιφερειακά, όπου μπορεί κάποιος να έρθει να δουλέψει σε ένα μέρος που είναι καλοκαιρινό, χαρούμενο με καλύτερη αμοιβή, για αυτό κάνουμε και μία προσπάθεια μέσω της Ένωσης Ξενοδόχων να έχουμε και στέγη για αυτούς τους ανθρώπους. Ξεκινώντας από φέτος πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε εξελίξεις.
Η ασφάλεια μέσα σε ένα νοσοκομείο έχει να κάνει και με το πως συμπεριφερόμαστε εμείς οι γιατροί και οι νοσηλευτές στους ασθενείς. Ο καλός τρόπος και η διάθεση για να καταλαβαίνουν οι ασθενείς ότι είμαστε εκεί για να προσφέρουμε ότι χρειάζεται δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας. Το πως συμπεριφερόμαστε στους αρρώστους είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση ως Υπουργείο. Το έχουν οι περισσότεροι γιατροί μας απλώς με την πίεση μπορεί να βγαίνει κάποιες φορές ένας εκνευρισμός, για αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άρρωστοι αισθάνονται καλά όταν τους αντιμετωπίζουμε με χαμόγελο. Επίσης είναι σημαντικό σήμερα πια να είμαστε συνεργατικοί. Θέλουμε να έχουμε στα επείγοντα των νοσοκομείων γιατρούς που θα έχουν την ειδικότητα ή την πιστοποίηση της επείγουσας ιατρικής. Άρα να ξέρει κανείς ότι για κάθε επείγον θέμα θα υπάρχει λύση, σταθεροποίηση του τραυματία, αντιμετώπιση του εμφράγματος. Αυτές είναι οι αλλαγές που ξεκινάμε. Αλλάζουν επίσης και πολλά πράγματα στην ιατρική εκπαίδευση. Νομίζω ότι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι γιατί όλοι πρέπει να αισθάνονται ότι θα έχουν καλή φροντίδα υγείας ανεξάρτητα από το που ζουν.
Οι μειωμένες θέσεις στο ΕΣΥ είναι κάτι που βλέπουμε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το βλέπουμε να χειροτερεύει από χρονιά σε χρονιά με την οικονομική κρίση. Τα τελευταία δέκα χρόνια πράγματι μειώθηκαν οι θέσεις των γιατρών. Δεν γίνεται σε μια χρονιά να γεμίσουν όλες οι θέσεις που λείπουν, κάνουμε όμως μια πολύ έντονη προσπάθεια να έχουμε πολλούς γιατρούς και να κρατήσουμε τους ειδικευόμενους. Αλλάζουμε τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών, μπαίνουν σε φαουντέϊσον και έρχονται και στα περιφερειακά νοσοκομεία. Νομίζω ότι οι αλλαγές που θα δείτε σύντομα θα σας αφήσουν ευχαριστημένους.
Υπάρχει ήδη επιτροπή της βουλής που ελέγχει τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς για να εργαστούν σε περιφερειακά νοσοκομεία. Θέλουμε να δώσουμε επιστημονική διασύνδεση με μεγαλύτερα κέντρα, δυνατότητα μετεκπαίδευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχει ο κάθε ειδικευμένος την πλήρη γκάμα της ειδικότητας του, την οποία μπορεί να την έχει σε ένα πιο μικρό μέρος, γιατί σίγουρα άλλα περιστατικά βλέπεις σε μια πόλη εκατομμυρίων και άλλα σε μια μικρή πόλη. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που κρατάει πολλούς γιατρούς στα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό θέλουμε να το ξεπεράσουμε, άρα επιδιώκουμε να υπάρχει μεγαλύτερη επιστημονική διασύνδεση και πιθανώς μια μεγαλύτερη επαγγελματική ελευθερία που για εμάς είναι πολύ σημαντική επίσης.
Ξέρω πάρα πολλούς γιατρούς που θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό και ξέρω άλλους που έχουν ήδη επιστρέψει, σίγουρα υπάρχει ένα κλίμα φυγής στο εξωτερικό το οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να το αντιστρέψουμε και νομίζω ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει σε πολλές ειδικότητες.
Έχουμε αφήσει πίσω μας το κομμάτι της πανδημίας που περάσαμε τα δύο τελευταία χρόνια και αυτή την στιγμή είμαστε σχεδόν όλοι ανοσοποιημένοι στον ιό, οπότε τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια από εδώ και πέρα. Πιστεύω πως μπορεί να δούμε περισσότερα κρούσματα τον Σεπτέμβρη αλλά δεν θα έχουμε αυτά που ζήσαμε. Πιστεύω επίσης ότι πιθανότατα να χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο το φθινόπωρο. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το εμβόλιο θα επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο, αυτό θα το δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι πιθανόν αλλά είναι και απίθανο, πρέπει να δούμε αν έχουμε πολλά περιστατικά για να έχουμε λόγο να το κάνουμε.
Το Υπουργείο Υγείας, μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και έρευνες επιδημιολογικές έχουν δώσει την απάντηση για τους αριθμούς των θανάτων στη χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες. Εμείς καταγράφουμε διαφορετικά τους θανάτους. Κάθε άνθρωπος που χάνεται ενώ έχει μπει στο μητρώο Covid και για τριάντα μέρες μετά την εγγραφή του εγγράφεται ως θάνατος Covid. Είναι μια τακτική που δεν ακολουθούν οι άλλες χώρες. Άρα, αν ω μη γένοιτο έχοντας σπασμένο πόδι, χρειαστεί να μπω στο νοσοκομείο, κάτι που για να γίνει απαιτείται υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού, και στο τεστ βρεθώ θετικός, ακόμα και να έχω δεκαπέντε άλλα προβλήματα, αν καταλήξω λόγω μιας επιπλοκής από το κάταγμα ή επειδή έχω μπει στο νοσοκομείο με μια βαριά νόσο και καταλήξω, ο θάνατος καταγράφεται ως θάνατος από Covid.
Στα μισά δεν είναι λογικό να αλλάξεις τον τρόπο καταγραφής των απωλειών. Αν αυτή την στιγμή αλλάξει ο τρόπος που καταγράφονται οι απώλειες είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει και πάλι μια μεγάλη συζήτηση. Αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε, με αυτόν τον τρόπο προχωράμε, οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι είναι σωστός αυτός ο τρόπος που διαλέξαμε τον οποίο βέβαια διαλέξαμε σε μία άλλη φάση της πανδημίας, όταν φοβόμασταν πολύ περισσότερο τον Κορονοϊό, τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: