Είμαστε λαός που εύκολα πολώνεται και διχάζεται. Οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να αποφεύγουν ακραίες τοποθετήσεις
Τε 1/02/2023
«Είμαστε ένας λαός που εύκολα πολώνεται και διχάζεται. Οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να αποφεύγουν τις ακραίες τοποθετήσεις. Πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υποχρεώνει κανένας ένα κόμμα να μετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής αλλά η δεοντολογία προκρίνει τη συμμετοχή τους.
Θυμίζω ότι το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, είχε κατέβει στο Σύνταγμα και είχε συνταχθεί με το οργισμένο πλήθος. Αυτό δεν αποτελεί ωριμότητα. Και τα τρία μεγάλα κόμματα ψήφισαν μνημόνια, επομένως ας αλλάξουμε σελίδα, ας ξεφύγουμε από το αφήγημα της όξυνσης και του αφορισμού.
Στη ψηφοφορία για τη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποφασισθεί ότι εκτός από τους Βουλευτές της ΝΔ θα μιλούσαν και οι Υπουργοί, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε και η πρόθεση να μιλήσουν όσοι περισσότεροι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης γινόταν. Για αυτό δεν μίλησαν τόσοι πολλοί Βουλευτές της ΝΔ, αλλά το αποτέλεσμα βγήκε και ψηφίστηκε από το σύνολο των Βουλευτών του κόμματος.
Κατά συνέπεια επαναλαμβάνω, δεν έχουν κοινωνικό αντίκρισμα αυτές οι ακραίες συμπεριφορές. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το πόσοι Βουλευτές της ΝΔ μίλησαν, αλλά για την ακρίβεια. Δεν πρέπει να αποξενωνόμαστε από την κοινωνία. Είδαμε σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι η αστυνομία δέρνει τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Λόγω της Τουρικής προκλητικότητας, η χώρα πρέπει να παίρνει, και αυτό κάνει, τα μέτρα της με ισχυρές στρατιωτικές αποτρεπτικές δυνάμεις και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Δεν θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα δημιουργήσει κάποιο θερμό επεισόδιο, αλλά θα επιχειρήσει με κινήσεις στα όρια της νομιμότητας να προκαλέσει.
Υπάρχει μια λογική που λέει ότι αν χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τη χώρα μας. Δεν είναι απόλυτο αυτό. Βγαίνει ο Ερντογάν και λέει ότι αμφισβητεί κάποια Ελληνικά νησιά και την ίδια ώρα κάποια στελέχη της Αντιπολίτευσης στη Τουρκία τον ρωτούν γιατί δεν κάνει για αυτό, γιατί δεν κάνει κάτι για την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών;
Φοβάμαι μήπως και δεν εκλεγεί ο Ερντογάν και έρθει η Δύση και μας πει ότι τώρα ήρθε ένας καλύτερος άνθρωπος στην Προεδρία της Τουρκίας και χαλαρώσουμε, κάτι που ενδέχεται να μην ισχύσει. Tο έχουμε δει στο παρελθόν με την κα Τσιλέρ, που όταν εκλέχθηκε όλοι προσδοκούσαν μια καλύτερη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν η πιο φανατική.
Η Τουρκία από τη μια δείχνει ότι απομακρύνεται από τη Δύση και από την άλλη θέλει να μείνει στο ΝΑΤΟ. Η Δύση κρατά μια στάση αναμονής, δεν θέλει να κλείσει την πόρτα προς την Τουρκία και αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα.»