Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Σταυρίδης
Γενικός Δ/ντης Systems Dynamics, Τοπογράφος Μηχανικός, Master Διαχείρισης Έργων, Master Διαχείριση Αποβλήτων, υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπληροφορικης

Η περιουσία του Δήμου Ζακύνθου – Καταγράψαμε χίλια ακίνητα εντός αλλά και εκτός Ζακύνθου

Πα 15/12/2023



«Το προηγούμενο Σάββατο το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) και η Ελληνική Εταιρία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs), διοργάνωσαν την ημερίδα με τίτλο «Η χωρική διάσταση της ακίνητης περιουσίας», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων και είχε ως σκοπό τη σύνδεση δύο κλάδων, των εκτιμητών και της γεωπληροφορικής μέσω της χωρικής διάστασης της ακίνητης περιουσίας.
Εμείς είχαμε την τιμή να παρουσιάσουμε ένα έργο που εκπονήσαμε το 2019 για τον Δήμο Ζακύνθου και αφορούσε την ακίνητη περιουσία του. Ως εταιρία έχουμε μια εμπειρία 13 ετών με ανάλογη δουλειά και σε άλλους Δήμους και δημόσιους φορείς της χώρας.

Οι ιδιώτες, λίγο-πολύ, ξέρουμε τι έχουμε και που βρίσκεται η περιουσία μας. Αυτό όμως συνήθως δε συμβαίνει σε όλους τους δημόσιους φορείς (και Δήμους).

Η ιδέα και η υλοποίησή του έργου ξεκίνησε με το ερώτημα «τι έχουμε στο Δήμο;». Γενικά, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής γραφειοκρατίας και των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων (όπως η τεχνητή νοημοσύνη) το οποίο αν δε γεφυρωθεί μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει απλά στην ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας αντί των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων. Η γέφυρα που ενώνει αυτό το χάσμα είναι τα data (δεδομένα). Θέλαμε να δώσουμε λίγο μεγαλύτερη γνώση στον Δήμο με βάση τα δεδομένα. Κυρίως για τα ακίνητα αυτά που δεν ξέραμε ότι έχουμε, αλλά και για τις ελλείψεις που προκύπτουν για τα ακίνητα που ξέρουμε ότι υπάρχουν ώστε να ολοκληρωθεί η τεκμηρίωσή τους (τοπογραφικά, τίτλοι και λοιπά έγγραφα). Βοηθάμε έναν φορέα στο να πάρει μια σωστή απόφαση βάση των δεδομένων που του παρέχουμε. Άλλωστε αυτά τα συστήματα είναι και γνωστά και ως Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Απόφασης.
Το 2019 όταν και ολοκληρώσαμε το έργο, είχε κάνει την παρουσίαση του συστήματός μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τότε υπεύθυνος του Τμήματος περιουσίας του Δήμου κ. Δ. Τουρκάκης.

Ο Δήμος πλέον, μπορεί πολύ εύκολα να δει ποια στοιχεία του λείπουν, συμβόλαια, τοπογραφικά κ.λ.π. και να εξασφαλίσει άμεσα έναν προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση των φακέλων των ακινήτων. Μπορεί επίσης να δει ποια από αυτά τα ακίνητα έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο. Έχουμε συγκεντρώσει στο σύστημα αυτά που κατέχει ο Δήμος για να δει στην πορεία τα όποια προβλήματα υπάρχουν και ανάλογα να προγραμματίσει τις λύσεις.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ακίνητο του Δήμου στο Τραγάκι και είναι 5 στρεμμάτων, για το οποίο όμως δεν ξέρουμε, όχι μόνο τα όριά του, αλλά και που είναι. Εμείς έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία, ένα αρχειακό υλικό, ώστε στο μέλλον να βρεθεί που είναι αυτό το ακίνητο σε συνδυασμό με κάποια νέα πληροφορία που θα προκύψει. Ένα άλλο γενικό πρόβλημα είναι ότι είναι σύνηθες σε δημόσιες υπηρεσίας να μην υπάρχει φάκελος ανά ακίνητο καθώς η πληροφορία τους είναι διασκορπισμένη στα τμήματα ανάλογα με την οργάνωση των φορέων (π.χ. οικονομικό, τεχνικό κ.λ.π).

Καταγράψαμε γύρω στα χίλια ακίνητα του Δήμου, εντός αλλά και εκτός Ζακύνθου, στα οποία βέβαια περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι, πλατείες κλπ. Σε αρκετά από αυτά απαιτούνται τοπογραφικά, τίτλοι, πιστοποιητικά από το υποθηκοφυλακείο κ.λ.π. Πλέον υπάρχει η βασική υποδομή ώστε ο Δήμος να μπορεί να κινηθεί αναλόγως και με προτεραιότητες.

Για το αν έχει αξιοποιηθεί η δουλειά που κάναμε, θα έλεγα και ναι και όχι. Δεν ξέρω αν σήμερα στελεχώνεται το Τμήμα περιουσίας του Δήμου.
Επίσης, στο ίδιο Σύστημα περιλαμβάνεται υποσύστημα μισθώσεων/παραχωρήσεων και υποσύστημα για τα Νεκροταφεία, όπου καταγράψαμε τα ταφικά μνημεία, για την ορθή διαχείρισή αυτών και των ελεύθερων χώρων των νεκροταφείων. Συνειδητοποιήσαμε με έκπληξη ότι η Ζάκυνθος έχει περί τα 70 Νεκροταφεία.

Έχουμε κάνει στο παρελθόν μια παρόμοια δουλειά για τα δίκτυα της ΔΕΥΑΖ, τις γεωτρήσεις που έχει και γενικότερα για θέματα που αφορούν την επιχείρηση. Την ξεκινήσαμε το 2011 και σταδιακά την ολοκληρώσαμε το 2013. Υπάρχουν σήμερα πολλές ΔΕΥΑ που δεν ξέρουν μέχρι που επεκτείνονται τα δίκτυά τους. Είχαμε συλλέξει στοιχεία από μελέτες, σχέδια εφαρμογής, τη γνώση των υδρονομέων, παλιών υπαλλήλων της ΔΕΥΑΖ, καθώς και Προέδρων Κοινοτήτων, καταγράψαμε το δίκτυο, το υλικό του δικτύου, ακόμα και τη διάμετρο των σωληνώσεων. Στο δίκτυο της ΔΕΥΑΖ υπάρχουν αμίαντοσωλήνες που επεκτείνονται σε αρκετά χιλιόμετρα.»


Current track

Title

Artist

Background