Έχει χαθεί ο έλεγχος στην αγορά – Η αισχροκέρδεια είναι μόνο Ελληνική – Πολλοί συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να στρώσουν Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Πα 22/12/2023
«Πάρα πολλοί συμπολίτες μας δυστυχώς δεν θα μπορέσουν φέτος να στρώσουν ένα καλό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λόγω της ακρίβειας. Το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει 146,5 ευρώ, ενώ πέρυσι στοίχιζε 119,2 ευρώ, άρα η αύξηση είναι 20%.
Μιλάμε για αύξηση τιμών σε κρέας, φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά, τυροκομικά, ακόμα και σε ψωμί και γλυκά. Ειδικά τα λεγόμενα «σκληρά τυριά», όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι, έχουν αυξηθεί σε τιμές κατά 40%.
Το αρνί πωλείται στα σούπερ μάρκετ με 13 ευρώ και αυτές οι αυξημένες τιμές δεν ισχύουν μόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στις υπαίθριες αγορές, όπως στη Βαρβάκειο αγορά. Ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας, όταν λέει ότι το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και φθηνότερο, προφανώς δεν λέει την αλήθεια. Παρουσιάζει για παράδειγμα μια τιμή στο αρνί από μία συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποίο δεν υπάρχει και σε όλες τις περιοχές. Ο εκάστοτε Υπουργός καθοδηγεί τον κόσμο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά το καλάθι των Χριστουγέννων θα έπρεπε να ισχύει παντού, όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι και κυρίως οι συνταξιούχοι πήραν μια αύξηση κοροϊδία. Πήραν ένα ευρώ αύξηση την ημέρα. Τι θα καλύψουν με αυτό το ένα ευρώ; Τα τιμολόγια ρεύματος; Τις αυξημένες τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα;
Έχει χαθεί ο έλεγχος στην αγορά, είμαστε σε μια αναμπουμπούλα που ισχύει εδώ και τρία χρόνια. Ακρίβεια δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη, αλλά εκεί έχουμε άλλο κοινωνικό κράτος, άλλη Παιδεία και Υγεία, άλλες αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων. Η ακρίβεια είναι Ευρωπαϊκή και Ελληνική, αλλά η αισχροκέρδεια είναι μόνο Ελληνική.
Το βασικότερο για εμάς δεν είναι να μπαίνουν πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά να μειωθεί το κόστος για τον καταναλωτή. Επιβλήθηκαν πρόστιμα στις Τράπεζες ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ για τις προμήθειες που έχουν βάλει σε κάθε συναλλαγή, αλλά και πάλι δεν μειώθηκαν αυτές οι προμήθειες. Με τα e-banking μειώθηκε το προσωπικό στις Τράπεζες και γίναμε εμείς οι υπάλληλοι των Τραπεζών. Θα έπρεπε να μπουν κανόνες στις Τραπεζικές συναλλαγές, όπως είχε γίνει το 2005.
Έχει ταλαιπωρηθεί ο κόσμος και με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο κόσμος επιστρέφει ένα προϊόν που παρέλαβε γιατί διαπίστωσε ότι δεν ήταν αυτό που διαφημιζόταν, αυτό που είχε παραγγείλει. Οι εταιρείες ταχυμεταφορών όμως δεν επέστρεφαν τα χρήματα στον πολίτη. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση ως προς αυτό, να διασφαλίζεται ο καταναλωτής. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιστρέψει το προϊόν που παρήγγειλε εντός 14 ημερών και να του επιστραφεί το ποσό που είχε δώσει μέσω αντικαταβολής.
Οι έλεγχοι τιμών πρέπει να γίνονται στο ράφι. Δεν ελέγχεται η αγορά από το γραφείο. Είμαστε αντίθετοι στα επιδόματα γιατί αυτά επιφέρουν την αύξηση της τιμής των προϊόντων. Όταν με το νέο έτος έρθουν και τα διάφορα τιμολόγια ενέργειας, τα μπλε, πράσινα και κίτρινα, εκεί να δείτε τι κλάμα έχει να πέσει.»