Ο νέος νόμος για τον Παλαιό Αιγιαλό είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο
Δε 4/03/2024
«Υπάρχουν πολλά παράδοξα στην όλη υπόθεση με τον παλαιό αιγιαλό. Πολεοδομικές περιοχές, τουριστικές με σχέδια πόλης, ξαφνικά εμπίπτουν σε ζώνες παλαιού αιγιαλού. Είχαμε δύο διαφορετικές νομοθεσίες που εμπλέκονταν μεταξύ τους.
Αυτό το θέμα μας έχει απασχολήσει για πάνω από δέκα χρόνια. Αυτό το ζήτημα απασχόλησε και τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη από την πρώτη περίοδο που ανέλαβε, επικοινωνήσαμε μαζί του και την περίοδο της πανδημίας είχε κανονίσει μια συνάντηση στο ΥΠ.ΕΝ, στην οποία ήμουν παρών ως Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιατράς. Μιλήσαμε με τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τους ενημερώσαμε για την κατάσταση της Ζακύνθου και μας είχαν πει ότι δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο.
Τότε αποφασίσαμε να ξεκινήσει έναν αγώνα ο Βουλευτής εντός των Υπουργείων για να διευθετηθεί το ζήτημα. Έτσι φτάσαμε τώρα στη διάταξη του νόμου που αναφέρει ότι ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί δυνάμει συμβολαιογραφικού εγγράφου, ή άλλου δημόσιου εγγράφου που συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστερο του καθορισμού, ή την κυριότητα και νομή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβασθεί στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 196 του νόμου 4389/2016.
Το σίγουρο είναι ότι φεύγει από πάνω μας, επί παραδείγματι, το ενδεχόμενο ένα ξενοδοχείο που ανήκει σε κάποιον να έχει πάνω του το βάρος του δημοσίου. Τώρα, το τι θα γίνει με αγοραπωλησίες, με νέες κτήσεις, με μισθώματα και νέα συμβόλαια, είναι κάτι για το οποίο χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, αν και φαίνεται πως έχει δοθεί λύση για αυτά. Κατά τη γνώμη μου, υπερτερεί η γραμμή δόμησης, το σχέδιο πόλης, από τον παλαιό αιγιαλό.
Από τη στιγμή που το κράτος τα καθόρισε όλα αυτά, δεν γίνεται να έρχεται μεταγενέστερα και να τα ακυρώνει. Τώρα θεωρώ πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε πρώτη φάση, ο νόμος που ψηφίστηκε είναι ένα πολύ καλό βήμα.»