Current track

Title

Artist

Background

Αργύρης Φαλίδας
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου

Πυροπροστασία: Τα ακαθάριστα οικόπεδα, η δήλωση καθαρισμού, τα τσουχτερά πρόστιμα, και οι ελείψεις στην πρόληψη

Τρ 28/05/2024



«Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαίου έως και 31 Οκτωβρίου, είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, εντός αστικού ιστού και σε δασικές, αγροτικές περιοχές, εντός ή εκτός οικισμού. Παράλληλα απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο το άναμμα φωτιάς σε εξωτερικό χώρο. Τα διοικητικά πρόστιμα είναι τσουχτερά.

Οι ιδιοκτήτες όφειλαν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους μέχρι τις 30 Απριλίου, αλλά ακόμα και αν τα καθάρισαν υποχρεούνται να τα διατηρούν καθαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα οφείλουν να δηλώνουν στην εφαρμογή akatharista.gov.gr ότι καθάρισαν το οικόπεδό τους. Εν συνεχεία ο Δήμος πραγματοποιεί αυτοψία του οικοπέδου και αν όντως έχει καθαρισθεί τότε καλώς, αν όμως όχι, το καθαρίζει ο Δήμος και επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Αν υπάρχει κάποιο μαντρωμένο, περιφραγμένο οικόπεδο που είναι ακαθάριστο, ο Δήμος αναζητά τον ιδιοκτήτη και αν δεν τον βρει εντός δέκα ημερών, τότε σε συνεργασία με εμάς, γίνεται μια κοινή αυτοψία, καθαρίζεται το οικόπεδο και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ο πολίτης δεν γνώριζε τις υποχρεώσεις του εντός αντιπυρικής περιόδου, οι οποίες προκύπτουν από τις πυροσβεστικές διατάξεις.
Υπήρχαν τρία με τέσσερα ακαθάριστα οικόπεδα στο Αργάσι, τα οποία είχαμε εντοπίσει πρόσφατα κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς στην περιοχή. Εντοπίσαμε τους ιδιοκτήτες και τα καθάρισαν.

Φέτος τρέχουν και προγράμματα που εφαρμόζονται για πρώτη φορά, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση της πρόληψης, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να αποφύγουμε πυρκαγιές. Το πρόγραμμα AntiNero III, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, εφαρμόζεται στον ορεινό όγκο του νησιού, από Βολίμα έως Κοιλιωμένο και αφορά καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, αποκλαδώσεις, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών. Επίσης για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα και σε συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να μπαίνουν σε δασικές εκτάσεις και να παρεμβαίνουν ώστε να δημιουργούνται αντιπυρικές εκτάσεις πλησίον του ηλεκτρικού δικτύου.

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια τάξη. Εμείς καθημερινά επιτηρούμε χώρους στον αστικό ιστό, αλλά και στον ορεινό όγκο του νησιού και ενημερώνουμε τον Δήμο και την Περιφέρεια για τα αποτελέσματα των ερευνών μας.

Χωματερές εξακολουθούν να υπάρχουν στο νησί, οι περισσότερες στον ορεινό όγκο. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γιακουμέλο και με τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Συνεχώς περιπολούμε και βλέπουμε συγκεντρωμένα σκουπίδια εντός δασικών εκτάσεων. Ο Δήμος προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί, αλλά πρέπει και οι πολίτες να σταματήσουν να πετάνε αστικά σκουπίδια και ογκώδη όπου νομίζουν. Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς όταν εντοπίζουμε χωματερές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φωτιά.

Σε κάποιους δασικούς δρόμους υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης για τα συμβατικά οχήματα, αλλά τα δικά μας οχήματα μπορούν και επιχειρούν. Οι περισσότεροι κρουνοί λειτουργούν, είμαστε σε επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΖ η οποία είναι και η αρμόδια για τη συντήρηση των κρουνών. Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης στα ορεινά και κάνουν προσπάθεια να τις επιδιορθώσουν.
Εντός της πόλης οι περισσότεροι κρουνοί δεν λειτουργούν. Θέλουμε να λειτουργεί τουλάχιστον ένας κρουνός στην είσοδο και έξοδο της πόλης.

Χθες πραγματοποιήσαμε κοινή αυτοψία στη Μπόχαλη, μαζί με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κας Παπασταύρου, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Βίτσο, τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Αδαμόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γιακουμέλο. Υπάρχει θέμα εκεί με το δίκτυο και γίνεται προσπάθεια να επιδιορθωθεί η βλάβη. Έχουμε μπει στη διαδικασία αποψίλωσης και αποκλάδωσης εντός του Κάστρου, ενώ ζητήσαμε να δημιουργηθεί μια δεύτερη έξοδος διαφυγής προς την Πικριδιώτισσα.

Υπάρχει ακόμα θέμα στη Δάφνη καθώς οι δύο δρόμοι που καταλήγουν στην παραλία δεν ενώνονται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έξοδος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πρόσβαση στη Δάφνη θα αποκλείεται, όταν το νησί θα έχει υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για το Ναυάγιο. Η απαγόρευση πρόσβασης προβλέπεται για τις βραδινές ώρες, από τις 8 το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης ημέρας.»


Current track

Title

Artist

Background