Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Βυθούλκας
Πρόεδρος Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης Ελλάδας, Κοινωνικός Λειτουργός «Στοργή»

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για συνέχιση των προγραμμάτων απεξάρτησης και των Κέντρων Πρόληψης

Πα 14/06/2024



«Τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα και είναι δομές με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Η λειτουργία τους στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1995 και σήμερα λειτουργούν συνολικά 75.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχουν είναι σε μεγάλο εύρος, από τα πρώτα βήματα ενός παιδιού, τους νέους γονείς μέχρι τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία τα οποία ενημερώνονται για τις εξαρτήσεις, τα ζητήματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας, παράλληλα παίζουν συμβουλευτικό και προληπτικό ρόλο σε σοβαρά ζητήματα όπως το bullying. Η συμβολή των Κέντρων Πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες είναι αδιαμφισβήτητη και η ενίσχυσή τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Στο νησί μας, το Κέντρο Πρόληψης «Στοργή» λειτουργεί από το 1998, στηρίζοντας την τοπική μας κοινωνία και παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υγείας με όρους απόλυτου σεβασμού και εμπιστευτικότητας σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες μας.

Πριν από δέκα μήνες πληροφορηθήκαμε για ένα προσχέδιο νόμου που αφορά την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την ίδρυση ενός κεντρικού φορέα, που ακολουθεί τη λογική του “κόστους-οφέλους” δεν υποστηρίζει την ποικιλομορφία των παρεμβάσεων στην πρόληψη και τη θεραπεία και δεν αναγνωρίζει τις υπηρεσίες που έχουμε προσφέρει στην κοινωνία μας. Αυτός ο οργανισμός θεωρούμε ότι πέραν του ελεγκτικού μηχανισμού που θα έχει, θα αλλάξει την επαγγελματική μας κουλτούρα και θα εξαφανίσει την πρόληψη από τον εθνικό χάρτη. Απειλείται η ταυτότητα, η συνοχή, η συνέχεια των προγραμμάτων απεξάρτησης, όσο και η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

Ζητήσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει μια ευρεία σύσκεψη, να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Ακόμα περιμένουμε την πρόσκληση, δεν έχει γίνει κανένας διάλογος. Ζητάμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου, να μας ακούσουν, να δείξουμε το έργο μας, χωρίς να έχουμε πρόθεση να βάλουμε όρια στο διάλογο.

Προγραμματίζουμε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19 Ιουνίου στη Πλατεία Συντάγματος, από τις 5 και μισή το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, με στόχο την προβολή του έργου μας. Ζητάμε από τον κόσμο να δηλώσει παρόν. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης σε συνεργασία με το σωματείο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Διεκδικούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να γίνει ένας διάλογος και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στασινόπουλος είναι ενήμερος, δίπλα μας στις προσπάθειες που κάνουμε.»


Current track

Title

Artist

Background