Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Βυθούλκας
Πρόεδρος Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης Υγείας, Κοινωνικός Λειτουργός «Στοργή»

Νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Το υπουργείο… “ξέχασε” τα Κέντρα Πρόληψης

Πα 19/07/2024



«Εν μέσω καλοκαιριού, στις 5 Ιουλίου, μπήκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα. Ένα νομοσχέδιο για το οποίο είχαμε για πρώτη φορά ακούσει από τον περασμένο Νοέμβριο, του οποίου δεν μας δόθηκε ποτέ το προσχέδιο για να το εξετάσουμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Δώσαμε αγώνα μηνών για να μας δοθεί, μετά από συναντήσεις που είχαμε με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο και τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών κ. Θεοχάρη.

Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης, παρότι τα 75 συνολικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, είναι αυτά που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των εξαρτήσεων και της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ένα εξ αυτών είναι και το Κέντρο Πρόληψης «Στοργή» στη Ζάκυνθο.

Προφανώς και λόγω του νομοσχεδίου, ταλανίζεται η διαδικασία της πρόληψης, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική, μας δημιουργεί μια ανασφάλεια. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης στη φιλοσοφία που λειτουργούν και στην ενίσχυσή τους. Δεν έχουν υποστηριχθεί αυτές οι δομές, οι οποίες στηρίζουν δωρεάν τους πολίτες, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο δίκτυο συνεργασίας. Από τους 470 εργαζόμενους που κάποτε υπηρετούσαν στα Κέντρα Πρόληψης, έχουν μείνει 200 αφού εδώ και χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις.

Το σωματείο μας έχει καταθέσει πρόταση για να μετέχουμε στη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού πρόληψης σε πανελλήνια κλίμακα, που θα μπορεί να αποδίδει συνεκτικά και με σχέδιο. Προσπαθούμε συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συνθήκη που έχουμε απέναντί μας.

Πλέον δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο τα Κέντρα Πρόληψης, που από τη μια είναι κάτι το θετικό, όμως από την άλλη, δεν φαίνεται και το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για αυτά. Υπάρχει ένα νομικό πρόβλημα λόγω του οποίου η Πρόληψη δεν περιλαμβάνεται στον οργανισμό που προανέφερα. Έχουμε τουλάχιστον τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού κ. Βερτζόπουλου, ότι δεν θα χάσει τη θέση του κάποιος εργαζόμενος.

Χθες 18 Ιουλίου έληξε η διαβούλευση του νομοσχεδίου. Θα δούμε τώρα ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Ελπίζω να εισακουστούν οι αγωνίες μας, να μας ακούσουν, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να κάτσουν να συζητήσουν μαζί μας, με τους επιστήμονες, που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα το ζήτημα.»


Current track

Title

Artist

Background