Current track

Title

Artist

Background

Χρήστος Ξένος
Xenos Hotels Group

Οι ξενοδόχοι έχουν κάνει πολλά καλά και έχουν κατηγορηθεί για πολλά κακά

Τε 28/08/2024



«Απογοητευτήκαμε φέτος γιατί περιμέναμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ο Μάιος ήταν ένας καλός μήνας, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος όχι, ο Αύγουστος τα πήγε αρκετά καλά και ο Σεπτέμβριος αναμένεται να κινηθεί σε καλά επίπεδα.

Είμαστε λίγο κάτω σε πληρότητες, παρότι είχαμε αύξηση σε αφίξεις, αλλά έχουν μειωθεί οι διανυκτερεύσεις. Έχει φτωχύνει η παγκόσμια κοινότητα, έχουν εξαντληθεί τα χρήματα σχεδόν όλων. Οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό 60% έχουν δάνεια για σπίτια και τα επιτόκια είχαν ανέβει κατά πολύ, κάτι που δυσχέρανε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Κανείς δεν ξέρει τι περιμένουμε για την επόμενη τουριστική σεζόν. Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Αν γίνει κάτι πολύ σοβαρό, θα έχει επιπτώσεις στα χρηματιστήρια, άρα και στη διεθνή αγορά.

Προχθές το βράδυ συνομιλούσα με δύο ξένους οδηγούς λεωφορείων που κάνουν εκδρομές στη Ζάκυνθο εδώ και δέκα χρόνια. Μου είπαν ότι η καθαριότητα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όχι άριστο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Σίφνο, η οποία παρεμπιπτόντως διαθέτει τέσσερεις μονάδες αφαλάτωσης. Στη Ζάκυνθο θα επαρκούσε το νερό αν γινόταν μια καλύτερη διαχείρισή του και έβρεχε σε φυσιολογικά επίπεδα. Από τη στιγμή που δεν συμβαίνουν αυτά, θα έδινε μια λύση στο πρόβλημα η δημιουργία μιας μονάδας αφαλάτωσης στα ορεινά.

Είναι μύθος ότι η ανανέωση του νερού σε μια πισίνα συμβαίνει συχνά με συνέπεια την σπατάλη. Οι πισίνες δεν αδειάζουν από νερό όπως μπορεί να πιστεύει πολύς κόσμος. Για λόγους που σχετίζονται με την συντήρηση και την στατική τους επάρκεια, πρέπει να είναι μόνιμα γεμάτες με νερό, χειμώνα -καλοκαίρι. Εμείς, σε ένα από τα ξενοδοχεία που διαθέτουμε από το 2018, έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή με 10 χιλιάδες κυβικά νερού, το οποίο ανανεώνουμε σε ελάχιστο βαθμό, κυρίως λόγω της εξάτμισης.

Λειψυδρία δεν έχει η Ζάκυνθος εξαιτίας των κολυμβητικών δεξαμενών των ξενοδοχείων. Λειψυδρία είχε το νησί και πριν το 1980 όταν δεν είχαμε τουρισμό. Το κράτος θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να επιτρέψει στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία να προχωρήσουν σε αφαλάτωση, τηρώντας βέβαια όλους τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Το 30% των ξενοδοχείων της Ζακύνθου είναι all inclusive, αλλά επειδή μιλάμε για τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού, αυτά καλύπτουν περίπου το 45% των επισκεπτών που φιλοξενούνται στο νησί. Δεν αποτελεί πάντα επιλογή των ξενοδόχων η εφαρμογή αυτού του τουριστικού μοντέλου, αλλά επιβάλλεται από την αγορά.

Ασφαλώς και πρέπει όλοι μας, και οι ξενοδόχοι, να συνεισφέρουμε με δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, και αφορά την συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, πέραν των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνει μια εταιρία. Για παράδειγμα, ο όμιλος μας καταβάλει περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο κράτος, παρά ταύτα προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε και ζούμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Το θεωρούμε καθήκον μας.

Ο Δήμος, οι τοπικοί φορείς, είναι αυτοί που πρέπει να καλέσουν τις μεγάλες ανώνυμες ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο νησί για να συνεισφέρουν και εκείνες στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Όταν πριν χρόνια είχα βοηθήσει τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.Ρουμελιώτη για τη φύλαξη κάποιων επικίνδυνων σημείων για εκδήλωση πυρκαγιάς, είχα θέσει στη διάθεσή του κάποιους εργαζόμενους μου, που ήθελαν να βοηθήσουν, όχι με το έτσι θέλω αλλά εθελοντικά, και αυτό έγινε. Μου είχε ασκηθεί κριτική τότε από κάποιους συνδικαλιστές, αλλά ποτέ δεν με ενδιέφερε το τι θα πουν οι άλλοι για τις δεκάδες εθελοντικές δραστηριότητες που έχει κάνει ο όμιλος μας, όπως για παράδειγμα η προσφορά μας σε στολές για τον εθελοντικό σύλλογο Κερίου.

Πρόσφατα μου ασκήθηκε κριτική επειδή κάποιοι εργαζόμενοι μου, εθελοντικά, καθάρισαν έναν κεντρικό δρόμο. Ο εθελοντισμός δεν εκδηλώνεται πάντα εκεί όπου υπάρχει ανεπάρκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Ευρώπη και την Αμερική όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί πολύ καλύτερα από ότι στην Ελλάδα, ο εθελοντισμός ανθεί και όλοι αντιλαμβάνονται την αξία του. Γιατί αυτό να μην συμβαίνει και στη χώρα μας;

Πρόσφατα προθυμοποιήθηκα να βοηθήσω εκπαιδευτικούς που έρχονται στη Ζάκυνθο και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. Προσφέρθηκα, να τους παρέχω δωρεάν στέγη για κάποιες ημέρες μέχρι να βρουν ένα σπίτι και κατηγορήθηκα και για αυτό. Διορίζονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στο τόπο μας και στο τέλος φεύγουν, γιατί δεν βρίσκουν σπίτι ή δεν αντέχουν το κόστος της στέγασης. Έτσι όπως πάμε δεν θα έρχεται κανένας να υπηρετήσει στη Ζάκυνθο και δεν θα έχουμε εκπαιδευτικούς για τα παιδιά μας. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρότεινα εν πρώτης να τους δίνεται η δυνατότητα για κάποιες μέρες, μέχρι να βρουν ένα σπίτι, να τους παρέχουμε δωρεάν διαμονή εμείς οι ξενοδόχοι. Πρέπει και η πολιτεία να μας βοηθήσει ώστε να μπορούμε να φιλοξενούμε εκπαιδευτικούς και γιατρούς που έρχονται στο νησί και αναζητούν ένα σπίτι, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε φόρους ακόμα και για αυτή την εθελοντική μας προσφορά. Θέσαμε το θέμα στον Υπουργό κ.Βορίδη, όταν επισκέφθηκε το νησί μας πριν λίγες μέρες και δέχτηκε ότι το αίτημά μας είναι εύλογό και πρέπει να ικανοποιηθεί.

Είχαμε επίσης προτείνει να προσφέρουν 20 επώνυμα εστιατόρια του νησιού μια έκπτωση της τάξεως του 20% για το φαγητό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ξενοδόχοι έχουν κάνει πολλά καλά και έχουν κατηγορηθεί για πολλά κακά. Εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την κατασκευή του νέου Αεροδρομίου και έχουμε πολλές φορές βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκσηη, φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου μας «Olea All Suite Hotel», το 2019 πέτυχε μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση. Έγινε το πρώτο Ελληνικό resort που σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη βραβεύτηκε από το Interior Design Magazine στα ετήσια Best of Year Awards. Στέφθηκε νικητής στην κατηγορία Large Resort, έχοντας ανταγωνιστεί «θηρία» του ξενοδοχειακού τομέα που μέχρι πρότινος μονοπωλούσαν τα βραβεία.
Σε αυτό το ξενοδοχείο, σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ΟLEA Creative Residency 2024. Φέτος, η έκθεση περιλαμβάνει έργα εικόνας και ήχου επτά ταλαντούχων δημιουργών.»


Current track

Title

Artist

Background