Το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί στο νησί δεν έχουμε Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο
Τρ 3/09/2024
«Χθες πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στη Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Καποδίστρια, σχετικά με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή την ενέργεια. Μακάρι να ζητείται η γνώμη των φορέων και σε περισσότερα ζητήματα.
Το ΤΕΕ συμφώνησε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου κ. Γιατρά, ότι αυτό το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, είναι εκτός τόπου και χρόνου λόγω της χρονικής στιγμής στην οποία υποβλήθηκε. Από την στιγμή κατά την οποία στη Ζάκυνθο δεν έχουμε Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο, δεν έχουμε Πολεοδομικό Σχέδιο, δεν έχουμε καθορισμένες χρήσεις γης, σημαίνει ότι μάλλον κάνουμε τα πράγματα ανάποδα, δηλαδή είναι σαν να θέλουμε να χτίσουμε τον 1ο και τον 2ο όροφο, χωρίς να έχουμε χτίσει το ισόγειο.
Από τον περασμένο Ιούνιο, υπάρχει ο ανάδοχος που τρέχει τη μελέτη για το Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου με το ΤΕΕ. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι 36 μήνες. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι η οριστικοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, των Σχεδίων Πόλης, το Δασολόγιο και οι Γραμμές Αιγιαλού. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα έπρεπε να τα είχε λάβει υπόψιν του όλα αυτά. Επίσης το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν προβλέπει πουθενά τις δημόσιες υποδομές οι οποίες αποτελούν στοιχείο του Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου του νησιού.
Σε αυτά συμφώνησε μαζί μας και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης, θα πω σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που συμφώνησε σε κάτι με το ΤΕΕ.
Θα πρέπει λοιπόν να πάρουμε ένα περιθώριο 36 μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί το Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο και η μελέτη για το Πολεοδομικό Σχέδιο. Είναι ανοιχτά πολλά ζητήματα. Θα πρέπει να δοθεί μια άμεση προτεραιότητα στα Σχέδια Πόλης. Έχουμε καθυστερήσει σε όλα αυτά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί ενδεχομένως κάποιοι να υπολόγισαν το πολιτικό κόστος της εφαρμογής τους.
Υπάρχουν τρεις Δημοτικές Ενότητες, οι Ζακυνθίων, Λαγανά και Αρκαδίων, όπου σύμφωνα με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, θεωρούνται περιοχές ελέγχου, λόγο υπέρανάπτυξης. Σε αυτές τις περιοχές, θα μπορεί για παράδειγμα να κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο σε μια έκταση εκτός σχεδίου το λιγότερο 16 στρεμμάτων. Θα επηρεαστούν πολλές ακίνητες περιουσίες από τους περιορισμούς που αναφέρονται, πολλές περιουσίες θα καταστούν άνευ αξίας.
Είναι μεγάλη αστοχία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, το ότι χρησιμοποιεί ως δείκτη τον αριθμό των κλινών ανά Δημοτική Ενότητα και όχι ανά Τοπική Ενότητα. Για παράδειγμα, το Κερί δεν έχει την ίδια δόμηση με τον Λαγανά. Αυτό δημιουργεί μια ανισότητα ανά περιοχή. Είναι πυκνόανεπτυγμένες κάποιες περιοχές σε μια Δημοτική Ενότητα, αλλά σε άλλες αυτό δεν ισχύει. Στρεβλώνεται η εικόνα και δημιουργούνται αδικίες.
Ως Ζάκυνθος έχουμε προς το Υπουργείο ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί το ότι η σύμβαση για τη μελέτη για το Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ενεργή. Εφόσον υπάρξει η βούληση, ομοψυχία και συνεργασία όλων, μπορούμε μέσα στο διάστημα των 36 μηνών να κάνουμε όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες.»