Current track

Title

Artist

Background

Μαρία Μουζάκη
Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου

Πολλά συμβάντα από τη χθεσινή κακοκαιρία στο νησί

Τρ 10/09/2024



«Είχαμε πολλά συμβάντα από τη χθεσινή κακοκαιρία στο νησί. Στη 1:20 τα ξημερώματα, κατέρρευσε το τοιχίο στο Μετόχι του Αγίου Διονυσίου στο Καλλιτέρο και έκλεισε το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου.

Έπεσαν πάνω από πενήντα χιλιοστά νερού στο νησί, γι’ αυτό και είχαμε αρκετά περιστατικά με αντλήσεις υδάτων από την Πυροσβεστική σε σπίτια στην Πόλη, στην οδό Ταβουλάρη, στην οδό Βουλγάρεως, στη Λούμπα. Είχαμε και άντληση υδάτων σε σπίτι στον Λαγανά καθώς και σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής. Επίσης η αστυνομία απεγκλώβισε τρία άτομα από ΙΧ στο Μαχαιράδο.
Σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων στην Πόλη και γύρω από την Πόλη, καθώς και πλημυρικά φαινόμενα σε επαρχιακούς δρόμους και όχι μόνο.

Για μια ακόμα φορά έπεσε μεγάλη ποσότητα χώματος από το βουνό πάνω από το ΚΤΕΛ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι δύσκολη εκεί η διέλευση των οχημάτων.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε παρέμβει με μηχανήματα, σε συνεργασία με τον Δήμο. Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον Δήμο, με τον κ. Αδαμόπουλο από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Βίτσο, αλλά και με τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, με τον οποίο χθες όλη τη νύχτα είμασταν σε ανοιχτή επικοινωνία.

Ο Δήμος είχε ξεκινήσει να καθαρίζει φρεάτια, όμως και πάλι είχαμε φράξιμο φρεατίων, όπως στην οδό Στραβοπόδη, όπου είχαμε πλημμυρικό φαινόμενο, ενώ ανάλογες αναφορές έχουμε για Καλλιπάδο και Βανάτο. Μάζεψε νερό και ο δρόμος μπροστά από τον «Γαληνό» στο Ρόιδο, διότι και εκεί έχουμε ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Είχαμε κατολισθήσεις σε Ορθωνιές, Άνω Βολίμα και προβλήματα στα Πηγαδάκια σε τράφους που είχαν φρακάρει από φερτά σκουπίδια. Ανάλογο πρόβλημα είχαμε και στο Γαϊτάνι σε κάποια σημεία σε γεφύρια. Στον Αλυκανά λόγω μπαζωμάτων είχαμε πλημμύρες. Σε γενικές γραμμές είχαμε τα ίδια σχεδόν προβλήματα που έχουμε κάθε φορά σε μια έντονη κακοκαιρία και μάλιστα στα ίδια σημεία, αλλά και σε νέα σημεία, λόγω δυστυχώς ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Έχουμε μια στενή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον Μετεωρολόγο κ. Καλημέρη και έτσι έχουμε μια πολύ καλή, αξιόπιστη μετεωρολογική πρόγνωση. Δεν γνωρίζω με σιγουριά πως θα είναι ο καιρός σήμερα, αλλά η γενική πρόγνωση του καιρού αναφέρει ότι θα έχουμε βροχές μέχρι και αύριο το πρωί.»


Current track

Title

Artist

Background