Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Υγειονομικό, να ξεκαθαρίσουν τι πραγματικά συμβαίνει στο ποτάμι – Καλούμε τον Εισαγγελέα να παρέμβει

Πα 13/09/2024



«Χθες το πρωί κάποιοι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Χαραλάμπη με πήραν τηλέφωνο και με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν λύματα στο ποτάμι. Πήγα εκεί μαζί με το μέλος της παράταξης και Τοπικό Σύμβουλο της Πόλης κ. Μαλαπέτσα, περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμιού, και πράγματι είδαμε να υπάρχει ρύπανση. Στη συνέχεια πήγαμε μέχρι την εκβολή του βιολογικού στη γέφυρα Ξιφίτα, όμως  δεν αντικρύσαμε την ίδια εικόνα με αυτή που αντικρύσαμε στο ποτάμι.

Επειδή ήταν πολύ μεγάλη η ποσότητα των βοθρολυμάτων, θεωρώ ότι δεν μπορεί να προέρχονταν από έναν και μόνο βόθρο. Δύο είναι οι εκδοχές κατά εμέ, αλλά και κατά την άποψη ειδικών με τους οποίους μίλησα. Υπάρχει περίπτωση να είναι λυματολάσπη, δηλαδή κόπρανα σε μορφή λάσπης. Ενδέχεται όμως, σύμφωνα και με τα όσα μου είπε ένας φίλος χημικός-μηχανικός, να είναι ένα υλικό που λέγεται κροκιδοτικό, το οποίο χρησιμοποιείται στον βιολογικό κάποιες ώρες της ημέρας, το απόγευμα ή τη νύχτα, για την επεξεργασία των λυμάτων. Ίσως να έριξαν αυτό το υλικό σε λάθος ποσότητες και να προκάλεσε τη ρύπανση.
Αν συνέβη αυτό, προφανώς θα πρόκειται περί λάθους, άρα ακόμα και αν είχα επικοινωνήσει με τη ΔΕΥΑΖ ως μέλος του Δ.Σ που είμαι, δεν θα το παραδεχόταν κανείς.

Είναι θέμα της Περιφέρειας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Υγειονομικού, να ξεκαθαρίσουν με αυτοψία τι πραγματικά συμβαίνει. Σε κάθε όμως περίπτωση δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, όλο το καλοκαίρι βρωμάει η περιοχή στο ποτάμι και πρέπει να λυθεί το ζήτημα.

Πρέπει να προσληφθεί ένας χημικός-μηχανικός στη ΔΕΥΑΖ, που θα είναι ο υπεύθυνος και θα βάζει την υπογραφή του για τη λειτουργία του βιολογικού. Φαίνεται με ορατό μάτι ότι δεν γίνεται σωστά η βιολόγηση της μονάδας και εδώ έχουμε να κάνουμε με θέμα δημόσιας υγείας.

Χθες παραβρέθηκα στη συμβολική διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής, όπου έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται. Τα κουνούπια στη περιοχή του Αγίου Χαραλάμπη είναι σαν ελικόπτερα.

Άκουσα την κα Γαλανού, τη χήρα του συμπολίτη μας Θανάση Κομιτόπουλου, που έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση, μα λέει ότι της είχε πει ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τον βιολογικό γιατί πέφτουν ακατέργαστα τα λύματα στο ποτάμι. Τι έχει κάνει λοιπόν ο Βουλευτής;

Ως παράταξη, αναδεικνύουμε επανειλημμένα το θέμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα ΜΜΕ, με ανακοινώσεις μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις των πολιτών για το τι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε. Καλούμε τον Εισαγγελέα Ζακύνθου να παρέμβει άμεσα.»


Current track

Title

Artist

Background