Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Τσίπηρας
Πρόεδρος Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου, Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Ζακύνθου

Θα είμαι υποψήφιος για την Προεδρία του Επιμελητηρίου – Το αποτέλεσμα δεν είναι προϊόν ατομικής, αλλά ομαδικής δουλείας

Τρ 22/10/2024



«Στο συνέδριο με τίτλο «Οι κόσμοι της μαύρης σταφίδας» που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου στο παλιό στεφιδεργοστάσιο, ξεπεράσαμε και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες μας. Η διοργάνωση έγινε από το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, τις ομάδες τοπικής δράσης LEADER και τον Οργανισμό Primariola ΑΜΚΕ.

Το Δίκτυο Συνεργασίας απορροφά προγράμματα μέσω LEADER για το νησί μας, για έργα ανάπτυξης δημοσίων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτή την περίοδο αξιοποιούνται προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη μέσω του αρμόδιου Υπουργείου και στα πλαίσια αυτά έγινε και η συγκεκριμένη δράση.

Η μαύρη σταφίδα τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο έχει μια επικίνδυνα φθίνουσα πορεία. Μέσω των επιστημόνων που ήρθαν στο συνέδριο και της παρουσίασης που έκαναν, αναδείχθηκε η ιστορία της σταφίδας σε σχέση με την Ζάκυνθο και πως αυτό το προϊόν θα μπορέσει να αναδειχθεί. Παράλληλα ο επιστήμονας κ. Τέκτος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκανε ανάλυση της διατροφικής αξίας της σταφίδας, που είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό, ουσιαστικά είναι ένα προϊόν super food. Πρέπει λοιπόν να διατηρήσουμε την σταφίδα και να την αναδείξουμε.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και από τους τουριστικούς πράκτορες, αφού όλα μας τα τοπικά προϊόντα, όχι μόνο η μαύρη σταφίδα, μπορούν να αποτελέσουν μια προστιθέμενη αξία για το νησί. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του τουριστικού του τμήματος, μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε ακριβώς αυτό, το πως η μαύρη σταφίδα θα αναδείξει το νησί μας με έναν διαφορετικό τρόπο. Η Ζάκυνθος πέραν των φυσικών της ομορφιών, του Ναυαγίου, του πολιτισμού και της ιστορίας της, έχει και πλούσια, ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Η έκθεση στο σταφιδεργοστάσιο παραμένει ανοιχτή και καθημερινά την επισκέπτονται σχολεία για να μάθουν την ιστορία του προϊόντος και του χώρου. Το σταφιδεργοστάσιο ήταν ένας κλειστός και απαξιωμένος χώρος, ο οποίος άνοιξε και απέκτησε ζωή. Είναι ένας χώρος μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού, Ζακυνθινής γαστρονομίας και ανάδειξης τοπικών μας προϊόντων. Με αφορμή αυτή την εκδήλωση η συζήτηση που έχει ανοίξει, αφορά το πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χώρο. Σήμερα έγινε συνάντηση με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, για να δούμε το πως μπορεί να μείνει ανοιχτός ο χώρος αυτός, να έρχονται επισκέπτες και να βλέπουν πως παράγεται η μαύρη σταφίδα, να μαθαίνουν ιστορία και να γεύονται το προϊόν. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και προγράμματα χρηματοδοτήσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Υπάρχει ενδιαφέρον, για τη δημιουργία γαστρονομικής ταυτότητας της Ζακύνθου και παράλληλα η διάθεση από επιχειρηματίες, ώστε να εντάξουν στα καταστήματά τους Ζακυνθινές παραδοσιακές συνταγές. Αυτοί που θα το κάνουν αυτό, θα πιστοποιηθούν από εμάς, ώστε να αναγνωρίζονται ότι τα εστιατόριά τους, διαθέτουν παραδοσιακή Ζακυνθινή κουζίνα.

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου έχουμε τις εκλογές στο Επιμελητήριο Ζακύνθου. Θα είμαι υποψήφιος για την Προεδρία. Το ψηφοδέλτιό μας συγκροτείται αυτές τις μέρες από νέους αλλά και έμπειρους στον χώρο.

Το διακύβευμα βρίσκεται στο γιατί κάποιος θέλει να θέσει εαυτόν ως υποψήφιο για την Προεδρία. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουν όλοι οι υποψήφιοι. Πρέπει ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει το όραμά του. Είναι ευθύνη των επιχειρηματιών να τραβήξουν το κάρο της ανάπτυξης μπροστά. Αυτός είναι και ο σκοπός του Επιμελητηρίου, το οποίο πρωτοστάτησε στο να δημιουργηθεί το Δίκτυο Συνεργασίας. Η συμβολή του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη του τόπου μας αποδεικνύεται. Το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε στο να γίνει το έργο του Open Mall, η πλακόστρωση και πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Επίσης πρωτοστάτησε στο να γίνει το έργο της ανάπλασης της οδού Ταβουλάρη το οποίο άλλαξε την εικόνα και αναβάθμισε εμπορικά αυτή την ιστορική γειτονιά της Ζακύνθου.

Μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξουν άλλα δύο προγράμματα LEADER και αυτό οφείλεται στο Επιμελητήριο. Μέσω του Επιμελητηρίου, θα έχουμε σύντομα και το επόμενο πρόγραμμα ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, για μια πλήρη καταγραφή όλων των επιχειρήσεων της Ζακύνθου, το που είναι, το είδος της δραστηριότητας κ.λ.π.

Προσωπικά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δεν το φέρνει ένα άτομο αλλά η ομάδα. Αυτή η ομάδα ξεκίνησε με τον σημερινό Αντιπεριφερειάρχη κ. Καποδίστρια, στη συνέχεια με τον κ. Γαργαλέα και μετά με τον κ. Κόττη. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η ομάδα έπρεπε ενωμένη να συνεχίσει, όμως διαπιστώνω πως κάποιοι βάζουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες πάνω από την ομάδα, την οποία βλέπω να διασπάται σε διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ο στόχος μου είναι η ανάδειξη του τουριστικού προορισμού της Ζακύνθου. Το Επιμελητήριο πρέπει να βγει μπροστά και να ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι φορείς.

Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι ο κόσμος αγκαλιάζει το ψηφοδέλτιό μας. Αν εκλεγώ Πρόεδρος, σκοπεύω να σταθώ δίπλα σε όλες τις διοικήσεις των φορέων. Το Επιμελητήριο είναι σύμβουλος του κράτους, του Δήμου και της Περιφέρειας.»


Current track

Title

Artist

Background