Κώστας Χρυσόγονος (Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής)
Πα 30/03/2018
«Θα μιλάγαμε για μια αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, αν θα είχαμε και αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονας χώρας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ο κ. Ντιμιτρόφ και δεν είναι σε θέση να κάνει ο κ. Ζάεφ αφού δεν έχει και την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Άρα μια συμφωνία με ένα ψευδώνυμο, μόνο και μόνο για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα δώρο άδωρον για εμάς, διότι αν τελικά συνέβαινε κάτι τέτοιο, δηλαδή μια συμφωνία ενός ονόματος που θα εμπεριείχε τον όρο Μακεδονία, θα μας ανάγκαζε να αλλάζαμε πολλά σε θεσμούς, προϊόντα και διεθνείς συναλλαγές. Θα είμασταν υποχρεωμένοι να βγάζαμε τη λέξη Μακεδονία από παραδοσιακά μας προϊόντα, ακόμα και από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Όποιος αποδεχόταν μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια του, θα σήμαινε μια πολιτική αυτοκτονία και ταπείνωση, για οποιαδήποτε κυβέρνηση αποδεχόταν κάτι τέτοιο. Βάση όλων αυτών, δεν φαίνεται προοπτική λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, επομένως δεν θα μπορούσε να δεχτεί μια ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα. Έγιναν χονδροειδή σφάλματα από εμάς, θα έπρεπε να είχαμε προνοήσει για την επιθετικότητα της Τουρκίας, να είχαμε αυξημένες και ενισχυμένες περιπολίες στον Έβρο, να είμασταν πιο προσεκτικοί, δεν γνωρίζω αν υπάρχει στρατιωτική ευθύνη σε επίπεδο διοίκησης.
Δεν μπορεί να παραταθεί η μη διεξαγωγή πλειστηριασμών στην πράξη. Βέβαια πρέπει να υπάρχουν διασφαλιστικά μέτρα υπέρ των οφειλετών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους. Μπορεί να χάσεις το σπίτι σου σε έναν πλειστηριασμό, αλλά το χειρότερο είναι ότι θα συνεχίσεις να χρωστάς ακόμη και αφού ξεπουλήθηκε το σπίτι σου. Δεν έχεις ζωή έτσι. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο αύριο για αυτούς τους ανθρώπους. Θα μπορούσε να εισαχθεί στο Ελληνικό δίκαιο ο Αμερικανικός νόμος, που δίνει το δικαίωμα της ιδιωτικής πτώχευσης.
Υπάρχουν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί να βρεθούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι θεωρώ πως δεν είναι πολλοί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.
Το νομοσχέδιο που αφορά τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, θα επέφερε τη γενοκτονία των ζώων και θα αφάνιζε τις φιλοζωικές οργανώσεις. Θα έφερνε την υποδούλωση και εξαφάνιση των ζώων συντροφιάς.
Λυπάμαι που έφερε ένα τέτοιο νομοσχέδιο ένας Υπουργός προερχόμενος από την οικολογία, μιλάμε για ένα αντι-οικολογικό νομοσχέδιο, που ελπίζω να μην επανέλθει στη μορφή που αρχικά είχε έρθει.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: