Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Καρτσακλής
Μέλος Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ζακύνθου

Αδύνατη η φύλαξη του Ναυαγίου από το Λιμεναρχείο

Τε 26/04/2023«Είναι τεράστια η δυσαναλογία προσωπικού και αρμοδιοτήτων του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, το οποίο διαθέτει μόλις 28 άτομα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, εκ των οποίων τα 6 υπηρετούν ως μόνιμο πλήρωμα του σκάφους της υπηρεσίας μας. Βάση οργανογράμματος στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου πρέπει να υπηρετούν 50 άτομα, και επιπλέον 9 στον Λιμενικό Σταθμό του Αγίου Νικολάου Βολιμών. Ο Σταθμός έχει ήδη ανοίξει, τυπικά θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Μάιο, αλλά θα στελεχώνεται μόνο από 6 άτομα, εκ των οποίων τα δύο θα επανδρώνουν μόνιμα το φουσκωτό που θα διαθέτει ο Σταθμός.

Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου είναι επιφορτισμένο με τη διεκπεραίωση πάρα πολλών διαδικασιών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, όπου η Ζάκυνθος υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα επαγγελματικά σκάφη που δραστηριοποιούνται, φύλαξη και αστυνόμευση εντός των ορίων του Θαλασσίου Πάρκου, του Ναυαγίου, της χερσαίας ζώνης λιμένα, κατά μήκος της παραλιακής στην Πόλη, αλλά και της ακτογραμμής του νησιού. Πέραν αυτών, πρέπει να προβαίνουμε και σε ελέγχους, όπου έχουμε καταγγελίες για θαλάσσια ρύπανση. Είναι συνεχόμενες οι καταγγελίες για ρύπανση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εκ του νόμου είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, αλλά διαθέτουμε μόνο ένα άτομο για αυτούς τους ελέγχους. Γίνονται οι έλεγχοι αλλά με μεγάλη δυσκολία.
Φανταστείτε να βρίσκετε στις Βολίμες και να γίνει καταγγελία για τον Λαγανά, ή το Τσιλιβί. Είναι πρακτικά αδύνατον να διανύσει κάποιος μια τέτοια απόσταση έγκαιρα.
Πέραν όλων αυτών, χρειάζεται να επιληφθούμε σε πλήθος ποινικών αδικημάτων, αλλά και να διευθετήσουμε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των επιβατικών πλοίων της γραμμής Ζακύνθου-Κυλλήνης.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε περισσότερο προσωπικό. Πέρυσι η χρονιά βγήκε πολύ δύσκολα και φανταστείτε ότι είμασταν συν δέκα άτομα σε σχέση με φέτος.

Πέρυσι, η αστυνόμευση στο Ναυάγιο γινόταν από το πλωτό σκάφος της υπηρεσίας μας, το οποίο μετά τις 12 πήγαινε στη Κυλλήνη για εφοδιασμό καυσίμων από την Ανδραβίδα. Φέτος η αστυνόμευση στο Ναυάγιο προβλέπεται να γίνεται από τον Λιμενικό Σταθμό του Αγίου Νικολάου Βολιμών, με το φουσκωτό και τα δύο άτομα που θα το επανδρώνουν. Δεν γίνεται όμως με έξι άτομα να δουλεύει ένας Λιμενικός 24 ώρες το 24ωρο. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν, απλά μαθηματικά είναι.

Γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση, αλλά ακούμε για τρία με τέσσερα άτομα. Δεν επαρκούν, χρειαζόμαστε τουλάχιστον δέκα, όσα είχαμε και πέρυσι. Αν δεν ενισχυθεί η υπηρεσία μας, είναι φύση αδύνατο να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση στο Ναυάγιο.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κάνουν τόσο ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κα Μοθωναίου, Αναμένουμε τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε.

Δεν ξέρω αν κάποιοι αντιλαμβάνονται τι χρειάζεται στο Ναυάγιο για να λειτουργήσει με όρους ασφάλειας. Χωρίς Λιμενικό και Αστυνομικό, δεν υπάρχει φύλαξη στο Ναυάγιο. Η όποια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης δεν αρκεί, οι ιδιώτες δεν έχουν αρμοδιότητα για να επιβάλουν πρόστιμα.

Αναγκαστήκαμε να γνωστοποιήσουμε το θέμα της υπό στελέχωσης της Υπηρεσίας μας με επιστολή στα ΜΜΕ, για να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια, να μην ακούγονται ανακρίβειες. Απαιτείται άμεση και ουσιαστική ενίσχυση για να ανταπεξέλθουμε στα αυξημένα καθήκοντά μας ενόψει της τουριστικής περιόδου.»


Current track

Title

Artist

Background