Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου

Αδυνατούμε να καλύψουμε την πεζή καθαριότητα σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο – Δεν έχουμε το προσωπικό που έχουμε ζητήσει

Δε 6/06/2022«Στις Δημοτικές Ενότητες Ελατίων, Αρκαδίων και Αλυκών, έχουν βρεθεί ανάδοχοι ιδιώτες για τον καθαρισμό δρόμων, κοινόχρηστων χώρων και νεκροταφείων. Στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες οι ανάδοχοι θα καθαρίσουν μόνο τους δρόμους, καθώς δεν βρέθηκε ανάδοχος για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και νεκροταφείων.

Σήμερα το πρωί, συμβασιούχοι της διεύθυνσης καθαριότητας που προσλήφθηκαν με δίμηνη σύμβαση, έκοβαν τα χόρτα στο Κρυονέρι.

Μέχρι πρότινος δεν είχαμε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε δέκα εργαζόμενους και περιμένουμε επιπλέον κάποιους με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Από αυτούς 3-4 εργάζονται στην πεζή καθαριότητα και οι υπόλοιποι στην αποκομιδή. Μπορεί να ανανεώθηκαν οι συμβάσεις κάποιων εργαζομένων μετά από δικαστική απόφαση αλλά οι ανάγκες του καλοκαιριού διαφέρουν από αυτές του χειμώνα τις οποίες μπορούσαμε να καλύψουμε με το προσωπικό που είχαμε. Άρα αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να καλύψουμε την πεζή καθαριότητα σε όλη τη Ζάκυνθο.

Από το 2021 μέχρι και σήμερα έχω ενημερώσει εγγράφως την Δημοτική Αρχή και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να καλύψουμε της αυξημένες ανάγκες του καλοκαιρού. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ο προγραμματισμός μας σε όλο του το εύρος και δεν έχουμε το προσωπικό που έχουμε ζητήσει.

Με δικαστική απόφαση ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 14 εργαζομένων COVID. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται στην αποκομιδή. Οι υπόλοιποι συμβασιούχοι COVID που δεν είχαν καταφύγει σε δικαστικά μέσα προσλήφθηκαν με δίμηνη σύμβαση μαζί με επιπλέον περίπου δεκαπέντε άτομα. Οι συμβάσεις αυτές λήγουν 31 Ιουλίου. Έχει γίνει αίτημα για να ακολουθήσουν τετράμηνες συμβάσεις και αναμένεται η απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα θα πρέπει να είμαστε σε μία διαρκή εγρήγορση για να προλάβουμε τις προθεσμίες και να έχουμε υπαλλήλους, και αυτό εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή, γιατί για τις δίμηνες συμβάσεις δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ζητήθηκαν από το Δήμο 14 άτομα και ενδιαφέρθηκαν τελικά 4.

Ως υπηρεσία είχαμε ζητήσει 60 άτομα για πεζή καθαριότητα σε όλη τη Ζάκυνθο, δηλαδή ένα άτομο ανά χωριό, συν 5-6 εσωτερικές καθαρίστριες, γιατί είχαμε υπολογίσει ότι θα λειτουργήσει και το Θέατρο, και άλλα 6-7 άτομα για κοπή χόρτων και κηπουρική. Επίσης είχαμε ζητήσει και 60 άτομα για την αποκομιδή.
Συνολικά είχαμε ζητήσει περίπου 150 άτομα για όλα, για καθαριότητα, πεζή καθαριότητα, αποκομιδή, ογκώδη, ανακύκλωση, για τις υδροφόρες που απαιτούνται για την πυρασφάλεια και για τον γερανό.
Σήμερα έχουμε 20 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 60 συμβασιούχους, δηλαδή λιγότερους από τους μισούς, από αυτούς που απαιτούνται. Με το υπάρχον προσωπικό καλύπτεται με δυσκολία η αποκομιδή και η πεζή καθαριότητα στη πόλη, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε τη πεζή καθαριότητα στην υπόλοιπη Ζάκυνθο.

Άκουσα τον κ. Μεϊντάνη να αναφέρεται σε μένα, και να μιλάει για παραιτήσεις. Να πω καταρχάς ότι δεν έχω κανένα προσωπικό θέμα μαζί του. Είμαι δημοτικός υπάλληλος και στη διεύθυνση καθαριότητας εκτελώ χρέη διευθυντή, αν παραιτηθώ από αυτή τη θέση θα μείνω ως προϊστάμενος στην ανακύκλωση, γιατί εκτελώ χρέη διευθυντή ως προϊστάμενος ανακύκλωσης. Πήγα σε αυτή τη θέση που έχω σήμερα για να καθαρίσω τη Ζάκυνθο. Στην φιλοσοφία μου δεν υπάρχει η λέξη παραίτηση. Είμαι της άποψης πως όποιος παραιτείται είτε φοβάται, είτε είναι δειλός. Πρέπει να μένεις και να παλεύεις με ότι διαθέτεις.

Το θέμα δεν είναι τι λέει ο κόσμος, ο καθένας μπορεί να έχει άποψη για τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους. Ο υπάλληλος όμως οφείλει να κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν εργάζεται για να δημιουργεί καλές οι κακές εντυπώσεις στους πολίτες. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος, δηλαδή ο Δήμαρχος ο οποίος μπορεί να μας κρίνει.
Ο κ. Μεϊντάνης, που τώρα τελευταία είναι πολύ στενή επαφή με τον Δήμαρχο προκειμένου να γίνει η ανάπλαση των Καμινίων, μπορεί να εισηγηθεί στον Δήμαρχο να μας αλλάξει, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το Τοπικό Συμβούλιο μεριμνά για την καθαριότητα της πόλης. Πιστεύει κανείς ότι η καθαριότητα της πόλης είναι σε ανεχτό επίπεδο;
Με τη λογική του κ. Μεϊντάνη, που λέει ότι όποιος δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να παραιτείται, θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι πρέπει και το Τοπικό Συμβούλιο να παραιτηθεί, αφού έχει κάνει πάρα πολλές εισηγήσεις οι οποίες δεν εισακούστηκαν από την Δημοτική Αρχή. Πάντως επιμένω και το λέω για όλους, ότι δεν είμαι υπέρ της λογικής των παραιτήσεων. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να μείνουμε εκεί που είμαστε, να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και υπάρχουν εκείνοι που θα μας κρίνουν, όπως θα μας κρίνει και η κοινωνία.

Πέρυσι που είχαμε τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, κάναμε 140 δράσεις καθαριότητας σε όλη τη Ζάκυνθο. Πέρυσι το 1ο Νεκροταφείο καθαρίσθηκε δύο φορές από άκρη σε άκρη, διάδρομοι και τάφοι, μαζευτήκαν τα χόρτα και τα μπάζα και ήταν πεντακάθαρο. Πέρυσι που είχαμε προσωπικό, μέχρι πέρυσι τον Μάιο που έφυγαν οι συμβασιούχοι, είχαμε συνεχή πεζή καθαριότητα, ασβεστώθηκαν τα ρείθρα και οι βάσεις, πλύθηκαν οι πλατείες. Φέτος που έχουμε λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, πράγματι έχουμε θέμα. Είναι αληθές ότι δεν γίνεται καθημερινά πεζή καθαριότητα στα Καμίνια, αλλά γίνεται μία φορά την εβδομάδα, όχι καθόλου όπως είπε ο κ. Μεϊντάνης. Σεβαστή κάθε άποψη αλλά οι πράξεις και ο λόγος μας καθορίζει το ύφος και τον χαρακτήρα μας.

Είχα αναφέρει ότι στο τέλος του Μαΐου που έληγαν οι συμβάσεις των συμβασιούχων θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με την καθαριότητα. Από σήμερα που έχουμε επιπλέον προσωπικό και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε αποκαταστήσει την σημερινή προβληματική εικόνα. Η καθαριότητα είναι μια δυναμική κατάσταση, ωστόσο πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση.

Ο οργανισμός του Δήμου λέει, ότι η διεύθυνση καθαριότητας είναι η αρμόδια για τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό των Νεκροταφείων, ωστόσο η Δημοτική Αρχή λέει άλλα πράγματα.

Καλό θα ήταν όποιος στέλνει έγγραφα στον εισαγγελέα για ελλιπή καθαριότητα να κάνει προηγουμένως μια ερώτηση στις υπηρεσία για ποιο λόγο είναι ακαθάριστη η Ζάκυνθος. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση που μπορεί να έχει ο κάθε τοπικός σύμβουλός καθώς οι συμπολίτες μας διαμαρτύρονται και ρωτούν τι συμβαίνει, αλλά πιστεύω ότι είμαστε συνεργάτες.»

 


 

ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ | ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Θέμα : Απάντηση στις 29/2021 και 31/2021 Αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Ζακυνθίων

Προς:
κ. Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Ζακυνθίων

Στην υπηρεσία μας περιήλθαν οι υπ αριθμ. 29 και 31 του έτους 2022 αποφάσεις Συμβουλίου της Κοινότητας Ζακυνθίων του Δήμου Ζακύνθου.

Στα διαλαμβανόμενα των ανωτέρω αποφάσεων έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:

Επί των αναφερομένων στην 20/2022 Απόφαση

Η υπηρεσία μας με το υπ. αριθμ. 6574/8-4-2022 αυθημερόν έγγραφη απάντηση προς όλους τους εμπλεκομένους είχε απαντήσει στο 6653/08-04-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών «… ότι μπορεί να εκτελέσει τις εργασίες τις οποίες αναφέρει το 6653/08-04-2022 έγγραφο εφόσον οι ανωτέρω υπηρεσίες, η οικονομική επιτροπή, οι αντιδήμαρχοι, η οικονομική επιτροπή, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προβούν στις ενέργειες που προβλέπονται. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον δεν ανταποκριθούν οι ανωτέρω στα παραπάνω τότε η υπηρεσία μας με χωρίς δική της ευθύνη αλλά με ευθύνη όλων των ανωτέρω δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες της

Με το από 12-4-2022 και το 4-6-2022 Δελτίο τύπου ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου ενημέρωσε ότι έκρινε ότι η αρμοδιότητα κοπής χόρτων είναι της πολιτικής προστασίας και για αυτό με δυο «εντέλεσθε» προς την οικονομική υπηρεσία ζήτησε την σύνταξη μελετών από την πολιτική προστασία και την ανάθεση της κοπής των χόρτων σε ιδιώτη κρίνοντας μη θέσφατη την εκτέλεση της υπηρεσίας από την Διεύθυνση μας με ίδια μέσα αφού πρώτα θα εξασφαλίζοταν οι προϋποθέσεις.

Συνεπώς για την υπ. αριθμ. 29/2022 απόφαση, σας ενημερώνουμε ότι ουδεμία ευθύνη φέρουμε ως υπηρεσία.

Επί των αναφερομένων στην 31/2022 Απόφαση :
Με τα υπ. αριθμ. Πρωτ. Κάτωθι έγγραφα:
1 24153/02-12-2021
2 4786/12-03-2021
3 10302/01-06-2021
4 10570/03-06-2021
5 11139/08-06-2021
6 14033/12-07-2021
7 4041/3-3-2022
8 6065/04-04-2022α
9 6674/8-4-2022
10 9482/18-5-2022

Από τον Μάρτιο του 2021 έχουμε εισηγηθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία την πρόσληψη προσωπικού προς την αρμόδια αντιδήμαρχο Διοικητικών και οικονομικών Υπηρεσιών τους αρμοδίους θεσμικούς εκπροσώπους και συλλογικά όργανα. Στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας δεν συμπεριλαμβάνεται η πρόσληψη προσωπικού.

Όσον αφορά τα αναφερόμενα στην απόφαση σχετικά με την καθαριότητα όντως υπάρχει προβληματική πεζή καθαριότητα λόγο της έλλειψης προσωπικού όμως η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται στην πόλη της Ζακύνθου σε καθημερινή βάση τόσο κατά της βραδυνές ώρες όσο και το μεσημέρι. Επίσης υπάρχει και δεύτερο δρομολόγιο αποκομιδής ανακύκλωσης κατά τις βραδυνές ώρες και το μεσημέρι

Όσον αφορά το πλύσιμο των κάδων η υπηρεσία μας έχει εισηγηθεί από τις 9-6-2021 την επισκευή του πλυντηρίου κάδων. Έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση εκ μέρους της δημοτικής αρχής με συνεργείο επισκευής του.

Για την κοπή χόρτων έχουμε αναφερθεί ανωτέρω.

Στην τοποθέτηση τοπικού Συμβούλου που αναφέρεται στις ευθύνες των υπαλλήλων την πληρωμή των επιδομάτων και ότι δεν κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται θα θεωρήσουμε καταρχήν, ότι είχε ελλειπή ενημέρωση για τις ενέργειές μας και εν συνεχεία θα πούμε ότι τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι είναι θεσμοθετημένα από το Ελληνικό κράτος συνεπώς μπορεί να προβεί εάν θεωρεί ότι είναι κακώς λαμβανόμενα σε ενέργειες να καταργηθούν

Όσον αφορά την παραίτηση θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι στην φιλοσοφία μας δεν υπάρχει ως έννοια καθώς για μας παραιτείται όποιος φοβάται κάτι η έχει κουραστεί από την δουλεία που κάνει και για εμάς δεν συμβαίνει τίποτα από τα δυο.

Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι η υπηρεσία μας πράτει ότι προβλέπεται σύμφωνα με τις δυνατότητες και το προσωπικό που τις παρέχονται. Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση.

Κοιν.:
κ. Δήμαρχο Ζακύνθου
κ. Αντιδήμαρχο Καθαριότητας
κ. Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
κ. Πρόεδρο Δ.Σ.
Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου
Σωματείο Εργαζομένων στην Καθαριότητα
Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας
Πυροσβεστική Υπηρεσία
κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου

ΑΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΎΝΘΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ MHX. Τ.Ε.

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background