Current track

Title

Artist

Background

Ανδρέας Ξένος
Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Αυτοί που γράφουν τους λόγους του Δημάρχου τον οδηγούν σε λάθος μονοπάτια – Ας καταλάβει ότι αν δεν συνεργαστούμε όλοι, θα βρεθεί σε αδιέξοδο

Πα 19/04/2024«Με την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, απεικονίζεται πλέον η πραγματική εικόνα των οικονομικών στοιχείων του Δήμου.

Κανένας δεν παραγνωρίζει το γεγονός, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν του απόλυτου μηδέν. Επομένως, ακόμα και αν η σημερινή Δημοτική Αρχή κάνει τα αυτονόητα, όπως τον καθαρισμό των Νεκροταφείων, των όχθων στους δρόμους, ή την επιδιόρθωση μηχανημάτων και απορριμματοφόρων, προφανώς θα έχει κάνει το κάτι παραπάνω σε σύγκριση με την Δημαρχία Αρετάκη.

Εγώ όμως χθες περίμενα από τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο να ακούσω τον προγραμματισμό που έχουν στο μυαλό τους για την τετραετία. Αντί αυτού ακούσαμε τελικά από τον Δήμαρχο έναν απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών, με έναν καταγγελτικό λόγο προς την Αντιπολίτευση. Δεν άφησε κανέναν από την Αντιπολίτευση να τοποθετηθεί και κατηγόρησε τον κ. Τσουρουνάκη, λέγοντάς του να σταματήσει την προσωπική του κατρακύλα στα μάτια της κοινωνίας. Δεν είναι κριτής κανενός ο κ. Στασινόπουλος και όπως τον είδα δεν ήταν χθες ο εαυτός του. Θεωρώ ότι άλλοι γράφουν τους λόγους του και τον οδηγούν σε λάθος μονοπάτια. Τον καλώ να συνέλθει και να αλλάξει στάση.

Να πω στον Δήμαρχο ότι το 1,8 εκατομμύρια ευρώ που ανέφερε ως χρέη προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, είναι στην πραγματικότητα 3,5 εκατομμύρια ευρώ γιατί υπάρχει και ένα κρυφό χρέος που έρχεται κατόπιν δικαστικής απόφασης. Ο Δήμαρχος κάνει λάθη γιατί αυτοί που του γράφουν τους λόγους, τον ενημερώνουν λάθος.

Ο κ. Στασινόπουλος εφαρμόζει ένα καταστροφικό μείγμα πολιτικής. Από τη μια προσπαθεί να υλοποιήσει προσωπικές του δεσμεύσεις προς κάποιους ανθρώπους, και το είδαμε αυτό όταν για παράδειγμα, αντί να προσλάβει στον Δήμο εκατό άτομα που χρειαζόταν, τελικά προσέλαβε 204 με εξάμηνη σύμβαση, με αποτέλεσμα να μην του φτάνουν τα χρήματα για να τους πληρώνει. Επειδή δεν του βγαίνουν τα χρήματα του Προϋπολογισμού, πήρε τις 840 χιλιάδες ευρώ της ΣΑΤΑ και τα έδωσε σε λάθος κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα πάει σε νέα αναμόρφωση του Προϋπολογισμού και πιθανά σε αύξηση των δημοτικών τελών. Έχει καταθέσει ένα Τεχνικό Δελτίο διεκδικώντας από το κράτος 1,2 εκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενος την υπόθεση με την εισροή του πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά δεν θα πάρει τίποτα γιατί το πετρέλαιο δεν θεωρείται φυσική καταστροφή.

Επίσης παρατήρησα στον Δήμαρχο χθες, ότι έχει από τώρα ένα τεράστιο άγχος για την επανεκλογή του μετά από τέσσερα χρόνια. Αυτό θα τον οδηγήσει στη καταστροφή, παρότι διαθέτει άξια στελέχη στον συνδυασμό του. Πρέπει να καταλάβει ότι είτε θα συνεργαστούμε και θα πάμε όλοι μαζί για την επίλυση των προβλημάτων, είτε θα βρεθεί σε αδιέξοδο.

Στο κομμάτι της καθαριότητας γίνεται δουλειά και αυτό φαίνεται. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση και θέλω να πιστεύω ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς δεν θέλουμε να ασκήσουμε στείρα αντιπολίτευση, ούτε να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη από μια κατάρρευση της Δημοτικής Αρχής.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιακουμέλος, αντιλαμβανόμενος της ευθύνης της θέσης που κατέχει πάντα τοποθετείται με μια σοβαρότητα. Θα ήθελα να πράττει το ίδιο και ο Δήμαρχος.

Ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μας δίνει τη δυνατότητα να θέτουμε ζητήματα στην ημερήσια διάταξη. Θέλαμε να θέσουμε το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας και της παραλιακής ζώνης της πόλης. Δεν το δέχτηκαν. Δεν έφεραν τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλαμε επίσης να ληφθούν αποφάσεις, κυρίως για το ζήτημα της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ζακύνθου. Επειδή χθες ο κ. Στασινόπουλος μας καλωσόρισε στο πρόγραμμά του όπως είπε, σε σχέση με το ζήτημα αυτό, να τον ενημερώσω ότι εμείς είχαμε φέρει στο παρελθόν, στην προηγούμενη τετραετία, το θέμα του Λιμενικού Ταμείου και την αναγκαιότητα να περάσει στον Δήμο και μάλιστα υπήρξε και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ασχέτως αν δεν έκανε τίποτα στη συνέχεια ο κ. Αρετάκης. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας, ακόμα και αν συζητηθούν αυτά τα θέματα, δεν λαμβάνονται αποφάσεις.

Πρέπει να αναμορφωθεί και ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί αυτός που τώρα ισχύει αναφερόταν σε εννέα δημοτικές παρατάξεις που υπήρχαν τότε. Τώρα είναι λιγότερες, επομένως υπάρχει ο χρόνος για τοποθετήσεις.

Και η ΔΕΥΑΖ θα έπρεπε να αναμορφωθεί, με προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, με στελέχωση Διευθυντών και Υποδιευθυντών που γνωρίζουν την αγορά, με αναμόρφωση του μηχανισμού των ρυθμίσεων των οφειλών. Με το να κόβεις οριζόντια τα ρολόγια λόγω οφειλών, δεν κερδίζεις τίποτα. Προσέφυγε στους μεγάλους οφειλέτες τους οποίους θεωρώ ότι γνωρίζει ποιοι είναι η ΔΕΥΑΖ; με την πολιτική που σήμερα ασκεί, κινείται προς την αυτοδιάλυσή της.»


Current track

Title

Artist

Background