Current track

Title

Artist

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Αυξημένες οι ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων

Πε 2/02/2023  • Αυξήσαμε θεαματικά τους πόρους για αντιπλημυρικά έργα.
  • Είμαστε παρόντες όπου υπάρχει ανάγκη, ακόμα και πέρα των αρμοδιοτήτων μας, για να βοηθήσουμε τους πολίτες.
  • Να τεκμηριώσει ο Δήμαρχος Ζακύνθου τα όσα αναφέρει περί τιμολόγησης στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.
  • Πότε ενδιαφέρθηκε ο κ. Γαλιατσάτος για το λιμάνι των Βολιμών;
  • Νέα προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο για τα υδατοδρόμια.

«Η Περιφέρεια έκανε έναν ευρύ καθαρισμό σε ρέματα που είχαν να καθαρισθούν δεκαετίες. Ανοίχθηκαν και έγιναν εκβαθύνσεις. Έχουμε όμως και κατολισθήσεις λόγω ευάλωτου εδάφους σε κάποια μέρη. Είναι σύνθετα τα πλημυρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους. Είμαστε η Περιφερειακή Αρχή που καθάρισε τα ρέματα. Αυξήσαμε θεαματικά τους πόρους για τέτοιου είδους έργα, αλλά και για άμεσες παρεμβάσεις μικρών εργοληπτών, κατά τη διάρκεια των φαινομένων όπου υπάρχει ανάγκη. Υπάρχουν και περιπτώσεις άναρχων δομήσεων που έχουν επιφέρει προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο αντιπλημμυρικό έργο του Αγίου Δημητρίου κάτι που τώρα μελετούν οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες με τον εργολάβο του έργου. Ίσως είναι κατασκευαστικό το λάθος.

Έχουμε ζητήσει πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις και ακολουθεί ένα πλήρες τεχνικό δελτίο για ένα συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων, αντιπλημμυρικών και έργων αντιστήριξης ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά στα μέτρα της πρόληψης. Δεν θέλουμε να κάνουμε μπαλώματα, αλλά ολοκληρωμένες αποκαταστάσεις. Είναι αυξημένες οι ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στη κλιματική αλλαγή. Όπου δε, χρειάζεται κάποια ειδική μελέτη την οποία οι δικές μας υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, θα αποταθούμε σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο. Ποτέ δεν είπαμε ότι η τάδε περιοχή που πλημμύρισε είναι αρμοδιότητας του Δήμου και δεν ασχολούμαστε. Είμαστε παρόντες όπου υπάρχει ανάγκη, ακόμα και πέρα των αρμοδιοτήτων μας, για να βοηθήσουμε τους πολίτες.

Πότε ρώτησε και ενδιαφέρθηκε ο κ. Γαλιατσάτος για το λιμάνι των Βολιμών; Όταν εγώ ανέφερα το θέμα εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το έργο αυτό φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ανάδοχο και όταν πήγαμε να πάρουμε έγκριση έναρξης εργασιών ανακαλύψαμε ότι δύο χώροι εντός του λιμανιού ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Ούτε ο κ. Γαλιατσάτος ως προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή το είχε αντιληφθεί, ούτε το Λιμενικό Ταμείο και μάλιστα πληροφορούμε ότι και σε άλλα λιμάνια υπάρχει ανάλογο πρόβλημα. Ουδέποτε στον φάκελο του έργου υπήρχε η ΕΤΑΔ. Δεν εξαρτάται από εμάς το έργο, προσπαθούμε για να μην χαθεί και κάνουμε ότι είναι δυνατόν.

Να τεκμηριώσει ο Δήμαρχος Ζακύνθου τα όσα αναφέρει περί τιμολόγησης στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Εντός του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα έχουν δοθεί οι απαντήσεις. Αν όμως επιμένει ο Δήμαρχος και έχει αντιρρήσεις, να τις καταθέσει τεκμηριωμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τιμολογούμε όπως όλοι οι Περιφερειακοί ΦΟΔΣΑ. Προ ολίγων ετών ο Λίβας ήταν θέμα έντονης αντιπαράθεσης. Τώρα εκεί κατασκευάζεται μια σύγχρονη μονάδα, ενώ ξεκινά και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό.

Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Στη νέα προγραμματική που κάνουμε με τα Λιμενικά Ταμεία, εντάσσουμε τα υδάτινα πεδία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε παράλληλα με τα υδατοδρόμια. Υπολογίζουμε ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος της θητείας μας, αυτός είναι ο προγραμματισμός μας.»


Current track

Title

Artist

Background