Current track

Title

Artist

Background

Ελένη Πέττα
Έμπορος Λαϊκής Αγοράς

Αυξήθηκαν οι Ρομά στη Μαρίνα – Τριτοκοσμικές εικόνες – Φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στην περιοχή – Αδιαφορία απο τις Αρχές

Δε 20/05/2024«Τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα με τους Ρομά, στο Λιμάνι και την Μαρίνα, ξεκίνησαν νωρίς. Αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα, πέρυσι τα βλέπαμε Ιούλιο και Αύγουστο.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν είναι μόνο τα παντού απλωμένα ρούχα και εσώρουχα, τα πεταμένα μπουκάλια και τα χαρτιά στο χώρο αλλά και η απίστευτη μπόχα λόγω των ακαθαρσιών. Έχουμε προβεί σε αλλεπάλληλες οχλήσεις προς όλους, στον Βουλευτή Ζακύνθου, τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, αλλά αντί να λύνεται το πρόβλημα, συνεχώς μεγεθύνεται.

Φέτος έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι Ρομά από κάθε άλλη φορά, γιατί αρκετοί από αυτούς εργάζονται σε ξενοδοχεία, και για  κάθε έναν από αυτούς, έρχονται και άλλοι δεκαπέντε οι οποίοι δεν θα εργάζονται κάπου. Τα προβλήματα είναι καθημερινά. Να θυμίσω ότι πρόσφατα είχαμε και ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ρομά και ένστολου Λιμενικού, ένα συμβάν που θα έπρεπε να ήταν το έναυσμα για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στην περιοχή, φοβάσαι. Προχθές είδα πάρα πολλούς Ρομά στη Μαρίνα, δεν ήξερα τον λόγο, νόμιζα ότι είχαν κάποια συγκέντρωση και κάλεσα το Λιμεναρχείο. Μια γυναίκα Λιμενικός μου είπε ότι ήταν μόνη της στην Υπηρεσία και δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Ήρθε ο Δήμαρχος στη Μαρίνα. Τελικά ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και οι δεκάδες Ρομά που ήταν εκεί αποχώρησαν από τον χώρο.

Δεν μας έχει δοθεί έστω ένα χρονοδιάγραμμα για τη λύση του προβλήματος. Όλοι αναλώνονται σε συσκέψεις. Ο χώρος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και ο κάθε αιρετός πετά από πάνω του την ευθύνη. Χθες μίλησα με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και μου είπε ότι θα δοθεί μια λύση άμεσα, ότι θα γίνει ή γίνεται μελέτη, για να γίνει ανάπλαση της περιοχής, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να λάβουν έστω κάποια προσωρινά μέτρα. Έστω να μπει μια περίφραξη, ή κάποιος σεκιουριτάς για να ελέγχει, όπως υπήρχε πέρυσι προεκλογικά.

Σε ένα πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ήμουν παρούσα, τέθηκε το πρόβλημα με τους Ρομά στον Δήμαρχο από τον κ. Τσουρουνάκη και ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι έχει ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρηθεί ο χώρος στο Δήμο, ώστε να αξιοποιηθεί και να γίνει πάρκινγκ. Αλλά μέχρι να γίνουν όλα αυτά τι θα κάνουμε;

Άκουσα ότι στον Δήμο προσλήφθηκαν 202 άτομα. Δεν θα μπορούσαν κάποια εξ αυτών, να χρησιμοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες ως σεκιούριτι στην περιοχή; Γιατί όλοι οι υπεύθυνοι δηλώνουν ανεύθυνοι; Πρέπει να απευθυνθούμε στον Πρωθυπουργό για να βρεθεί μια λύση;

Από τη στιγμή που ήρθαν στη Ζάκυνθο Ρομά για να δουλέψουν σε ξενοδοχεία το καλοκαίρι, γιατί δεν φροντίζουν οι εργοδότες τους για την στέγη τους; Γιατί να μένουν στο μεγάλο ξενοδοχείο που λέγεται Λιμάνι και Μαρίνα; Δεν ενοχλεί κανέναν αυτή η εικόνα; Γιατί ο πολίτης να φτάνει στο σημείο να φωνάζει για τα αυτονόητα;

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κοινωνικό, αλλά και υγειονομικό, αφού σε αυτή στην Μαρίνα εκθέτουμε προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Πέρυσι στην πλάτη της Λαϊκής Αγοράς υπήρχαν δύο κοντέινερ και ανάμεσα σε αυτά και την Λαϊκή υπήρχε ένα κενό μισού μέτρου περίπου, το οποίο οι Ρομά χρησιμοποιούσαν ως τουαλέτα. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να μετακινηθούν μισό μέτρο τα κοντέινερ για να αποφύγουμε τη δυσοσμία. Πάλι καλά που τώρα δεν υπάρχει αυτό το κενό.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αδιαφορίας, υπάρχει μια δημόσια τουαλέτα δίπλα από την Λαική Αγορά, η οποία τώρα είναι κλειδωμένη, πέρυσι ήταν σε άθλια κατάσταση, γεμάτη ακαθαρσίες και την σφράγισαν όπως ήταν, χωρίς έστω να την καθαρίσουν.»

* Φωτό Αρχείου

Ετικέτα

Current track

Title

Artist

Background