Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Αν δεν ληφθούν μέτρα θα γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση με την αποκομιδή και την καθαριότητα

Πε 11/07/2024  • Αναγκαία η διαλογή στη πηγή για να καταστεί αποδοτικότερη η ανακύκλωση.

«Χθες είχαμε μια πολύ καλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια συνεδρίαση χωρίς εντάσεις και με παραγωγή διαλόγου.

Θέσαμε κάποια θέματα καθημερινότητας και το πολύ σοβαρό θέμα της πολιτικής προστασίας όπου έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Έχουμε μπει σε καθεστώς έκτακτης κατάστασης πολιτικής προστασίας για να επιταχυνθούν κάποια έργα, όπως διανοίξεις δρόμων, καθαρισμός δρόμων και οικοπέδων για τα οποία το Υπουργείο έχει δώσει παράταση για να καθαρισθούν, έως τις 15 Ιουλίου.

Έκανε μια αναλυτική τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Τουρκάκης και κάλυψε το θέμα της αποχέτευσης και του νερού. Το αν συμφωνούμε σε αυτά που είπε ή όχι, είναι μια άλλη ιστορία. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και διαχρονικό και πρέπει να τρέξουμε με γρήγορους ρυθμούς. Η Δημοτική Αρχή έχει ένα μερίδιο ευθύνης αλλά όχι το μεγαλύτερο. Εμείς έχουμε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα του νερού θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε έξι μήνες. Αν γίνουν αυτά που είπε ο κ. Τουρκάκης θα λυθεί σε έναν χρόνο. Μένει να το δούμε.

Ζήτησα να προσληφθεί ένας χημικός μηχανικός που θα εποπτεύει τον βιολογικό μέχρι να αναλάβει ο ιδιώτης τη λειτουργία του. Είπα μπράβο, εφόσον βοηθήσει στη λειτουργία του ο κ. Ζαρκάδης όπως ειπώθηκε. Να γίνει λοιπόν μια σύμβαση μαζί του.

Αν κατασκευαστεί μια δεξαμενή υποδοχής λυμάτων, θα μπορεί η ΔΕΥΑΖ να ρυθμίζει την εισροή προς τις λεκάνες ώστε να δέχεται τις σωστές ποσότητες λυμάτων και να λειτουργεί σωστά ο βιολογικός, στα όρια που είναι οι δυνατότητές του, δηλαδή στα 800 κυβικά την ώρα. Η δεξαμενή υποδοχής λυμάτων είναι μια μόνιμη λύση με ένα μικρό κόστος. Μπορούμε στη συνέχεια να πάμε και σε επέκταση του βιολογικού. Επίσης στον Πλάνο θα μπορούσαν πέντε με δέκα μεγάλα ξενοδοχεία να λειτουργούν τους βιολογικούς τους καθαρισμούς για να βοηθήσουν.

Ως «Δύναμη Ελπίδας» έχουμε πει να γίνει μια συνολική μελέτη για όλο το νησί και οι ειδικοί να μας πουν αν χρειαζόμαστε έναν βιολογικό ή πέντε. Ο βιολογικός που έχουμε κατά καιρούς υπολειτουργεί και δεν διαθέτει επιστημονικό προσωπικό. Αν πάμε στη δημιουργία επιπλέον τεσσάρων βιολογικών, που θα βρούμε το εξειδικευμένο προσωπικό; Δεν θα είμαι αντίθετος αν αυτό προτείνουν οι ειδικοί, αλλά θέτω έναν προβληματισμό.

Αν δεν ληφθούν μέτρα θα γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση με την αποκομιδή και την καθαριότητα. Θα πρέπει ο Δήμος να ενισχύσει με προσωπικό την αποκομιδή και την πεζή καθαριότητα.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε επισκεφθεί τον Λίβα, όμως τον επισκεφθήκαμε εκ νέου τώρα που έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες ταφής των απορριμμάτων. Δεν ειδοποιήσαμε κανέναν για την επίσκεψή μας στον Λίβα, πήγαμε απροειδοποίητα. Είμασταν τέσσερα άτομα και διαπιστώσαμε ότι το σύστημα δούλευε όπως προβλέπεται. Στο σημείο διαλογής εργαζόταν δύο άτομα που ξεχώριζαν τα ανακυκλώσιμα. Βέβαια, δεν είναι και το τελειότερο σύστημα, αφού δεν γίνεται ολοκληρωμένη ανακύκλωση, δεν γίνεται ανακύκλωση στη πηγή. Τα δεματοποιημένα απορρίμματα θάβονται μαζί με τα νέα σκουπίδια στο κύτταρο. Αυτό είδαμε και αυτό λέμε.

Βέβαια με προβλημάτισε η χθεσινή δήλωση του Δημάρχου, ότι κάτι συμβαίνει στον Λίβα που δεν του αρέσει. Ο ίδιος είναι μέλος του Δ.Σ του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και ίσως γνωρίζει περισσότερα πράγματα. Είναι πάντως θετικό ότι ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να συζητήσουμε το θέμα του Λίβα σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παράταξη μας σύντομα θα επισκεφθεί και πάλι τον Λίβα.»


Current track

Title

Artist

Background