Current track

Title

Artist

Background

Θανάσης Κατσίμπελης
Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Απαράδεκτο! – Αντιδημοκρατικές προκλήσεις οργανώθηκαν από πολιτικές οργανώσεις και κόμματα εντός σχολείων

Δε 5/02/2024«Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί γίνονται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Μόνο φέτος δεν έγινε εκδήλωση στο νησί. Το Ολοκαύτωμα είναι κάτι που οφείλουμε να διδάσκουμε.

Από το καλοκαίρι προετοιμαζόμασταν για αυτή την επιστημονική διημερίδα. Καλέσαμε επιστήμονες από διάφορα Πανεπιστήμια που ανταποκρίθηκαν, ενώ μας τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Καλαντζής. Προβλήθηκε η Ζάκυνθος στο πανελλήνιο μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Η διημερίδα έγινε με απόλυτη ασφάλεια και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Έχουμε αφιερώσει όλο το σχολικό έτος σε αυτό το ιστορικό γεγονός και μια εκδήλωση σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε δεν λογοκρίνεται. Δυστυχώς είχαμε κάποιες αντιδράσεις με προκλήσεις στα σχολεία, με βανδαλισμούς και τρικάκια. Αντιδημοκρατικές θα έλεγα προκλήσεις που οργανώθηκαν από πολιτικές οργανώσεις και κόμματα εντός σχολείων, κάτι το απαράδεκτο.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός του Ολοκαυτώματος γιατί αν το κάνουμε θα είναι σαν να έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Αν δεν γινόταν αυτή η εκδήλωση θα ήταν σαν να στέλνουμε ένα μήνυμα υπέρ των γενοκτονιών, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι καλά έκανε ο Χίτλερ. Η Ζάκυνθος θα πρέπει να είναι περήφανη για τους προγόνους της που έσωσαν πριν από ογδόντα χρόνια τους Εβραίους που διέμεναν στο νησί.

Τα φαινόμενα του αντισημιτισμού εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως κάποιοι μπερδεύουν τα όσα γίνονται με τον πόλεμο στη Γάζα, με το ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε πόλεμος στον οποίο σκοτώνονται άμαχοι, είναι μια γενοκτονία. Αυτό όμως συμβαίνει και στην Ουκρανία, δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι πόλεμοι σε καλό και κακό πόλεμο.

Η μόνη πιθανή αναφορά που ενδεχομένως έγινε στη διημερίδα και θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους ως ένα είδος προπαγάνδας υπέρ του κράτους του Ισραήλ, ήταν η τοποθέτηση του Γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν αναφερόταν στο κράτος του Ισραήλ, αλλά στους Ζακυνθινούς εβραίους που διασώθηκαν τότε. Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας για το Παλαιστινιακό, δεν πρέπει να δέχεται πως όλοι οι Έλληνες εβραϊκής καταγωγής είναι όργανα του κράτους του Ισραήλ.

Σέβομαι απόλυτα τον θεσμικό ρόλο του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Καποδίστρια. Ζητήσαμε από την Περιφέρεια κάποια πράγματα για την εκδήλωση, όμως δεν μπορούσε να συνεισφέρει, όπως έκανε ο Δήμος, επειδή δεν έχει ακόμα συντάξει Προϋπολογισμό.

Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας εμείς τον πήραμε από το αεροδρόμιο όταν ήρθε και εμείς τον πήγαμε στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει. Η Περιφέρεια μας είχε ζητήσει την αναβολής της εκδήλωσης για μια μεταγενέστερη ημερομηνία λόγω των αντιδράσεων, όμως προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κ. Καποδίστρια. Δεν υπάρχει κατά εμέ θέμα αντιπαράθεσης με την Περιφέρεια.»


Current track

Title

Artist

Background