Αποδεικνύεται ότι ο κ. Χάρος γνώριζε ότι διαπράττεται μια κακουργηματική πράξη εις βάρος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών και των κατοίκων
Τρ 11/02/2020
- Δυο σπάνια ντοκουμέντα από το αρχείο μας, για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.
«Παρά το γεγονός ότι εκτιμώ πώς κι εμείς κουραστήκαμε, αλλά και τους συμπατριώτες μας κουράσαμε αρκετά, ενεπλάκην και ο ίδιος σε αυτή την ανταλλαγή επιστολών με τον κ. Χάρο (παρότι το θέμα της αγοραπωλησίας στα ορεινά έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις), διότι ο κ. Χάρος στην δεύτερη επιστολή του, προχώρησε σε κάποιες άστοχες, ασαφείς και ανιστόρητες αναφορές. Του έθεσα, λοιπόν, με νηφαλιότητα και ευγένεια, μόνο δύο ερωτήματα:
Το πρώτο ερώτημα ήταν, πως είναι δυνατόν, αφού ο ίδιος ο κ. Γ. Χάρος μας έλεγε ότι διέθετε «ισχυρούς» τίτλους, «αξιόπιστους» μάρτυρες, δηλώσεις, και διάφορα άλλα τρανταχτά και ατράνταχτα στοιχεία, επί του αρχικού συμβολαίου που συντάχθηκε πριν από έξι χρόνια, και εμφάνιζε έκταση σχεδόν 15.000 στρεμμάτων, σήμερα να χάνεται ουσιαστικά η μισή έκταση και να περιορίζεται στα 8.200- 8.500 στρέμματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις περί αναμόρφωσης του τοπογραφικού, από την φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία. Αν υπήρχαν τροποποιήσεις των εκατό ή και διακοσίων στρεμμάτων, θα έλεγα ότι είναι κάτι που δικαιολογείται και που συμβαίνει συχνά, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με απόκλιση σχεδόν επτά χιλιάδων στρεμμάτων!
Το δεύτερο ερώτημα που έθεσα στον κ. Χάρο, αφορούσε την έκθεση του Νομογεωπόνου Ζακύνθου Χρονόπουλου το 1928, όπου στο σχετικό σχεδιάγραμμα που συνοδεύει την έκθεσή του, αναφέρεται και περιορίζεται η κτηματική περιουσία της Μονής Αναφωνήτριας, με όριο το Ρέμα Στομίου. Εδώ να σημειώσω, ότι ο κ. Χάρος επικαλείται ως τίτλο ιδιοκτησίας του, αυτή την έκθεση. Πως λοιπόν, εν γνώση του, το 2014, επέκτεινε προς τον βορά, τα όρια της έκτασης που φέρεται να πούλησε κατά 3.500 στρέμματα, όταν ο υποτιθέμενος και κατά δική του ομολογία τίτλος ιδιοκτησίας του, περιοριζόταν μέχρι το Ρέμα Στομίου; Αυτά τα επιπλέον 3.500 στρέμματα ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξαν εντός της προαναφερθείσας έκθεσης του Νομογεωπόνου Ζακύνθου καθώς και του σχετικού διαγράμματος αυτής.
Πιστεύω ότι σε αυτά τα δύο ερωτήματα, που έθεσα με ευγένεια προς τον κ. Χάρο, δεν θα λάβω ποτέ απάντηση και θεωρώ ότι αφού ο κ. Χάρος αναφέρει ότι γνώριζε την σχετική έκθεση του 1928, αποδεικνύεται επί της ουσίας, ότι με την κατάρτιση του αρχικού συμβολαίου, γνώριζε ότι διέπραττε μια κακουργηματική πράξη εις βάρος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών, αλλά και κατά κατοίκων- ιδιοκτητών της Κοινότητος των Βολιμών.
Χειρίστηκα, προσωπικά, την έρευνα των τίτλων ιδιοκτησίας της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, επί του μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου. Ξεκινώντας από τα δύο Ενετικά διατάγματα του 1550 και του 1554, και σε μια διαδρομή πέντε αιώνων, μέχρι και σήμερα, η Μονή διεκδικεί ως αναπόσπαστο τμήμα της περιουσίας της το Μοναστηριακό δάσος, το οποίο την περιβάλλει, συνολικής εκτάσεως 2.500 περίπου στρεμμάτων, και όπου μέσα σε αυτό, υπάρχουν σε πείσμα του χρόνου αθάνατα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία… πραγματικοί θησαυροί για την Ζάκυνθο, την επτανησιακή ιστορία και την Ορθοδοξία.
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. προσκόμισε κατά την διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, στην ελληνική δικαιοσύνη, 137 έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία!, τα οποία επελέγησαν μεταξύ χιλιάδων άλλων, ως αποδεικτικά της αδιαμφισβήτητης, αδιασάλευτης και αδιατάρακτης ιδιοκτησίας της επί του έμπροσθεν και γύρωθεν αυτής μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου, τα οποία στοιχεία βρίσκονται στο γραφείο μου και είναι στη διάθεση του κάθε ζακυνθινού να έρθει να τα δει και να τα εξετάσει.
Όσον αφορά τις εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο, οφείλω να σας ενημερώσω για τα εξής:
Παραμένει σε ισχύ η Απόφαση των Ασφαλιστικών Μέτρων του 2017, η οποία είναι και η μόνη Απόφαση που έχει εκδοθεί για το ζήτημά μας, και με την οποία Απόφαση δεν αναγνωρίζεται ο κ. Γεώργιος Χάρος ως ιδιοκτήτης της έκτασης που πούλησε και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ρητώς και κατηγορηματικώς η οποιαδήποτε μεταβολή επί της πωληθείσας εκτάσεως! Παράλληλα, και όσον αφορά την Αγωγή της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Γκρεμνών για αναγνώριση της νομής της Μονής επί του μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου, το εν Ζακύνθω δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει Απόφαση, διατάσσοντας σχετική Πραγματογνωμοσύνη. Με την ολοκλήρωση και κατάθεση της πραγματογνωμοσύνης, το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση, η οποία δεν φαντάζομαι ότι μπορεί να είναι άλλη παρά η δικαίωση του μοναστηριού μας.
Επίσης, σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις και από το στάδιο της Ποινικής διαδικασίας, καθώς τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την Απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχετικά με την παραπομπή ή απαλλαγή των κατηγορουμένων που συνέπραξαν στο επίμαχο Συμβόλαιο (23.943/ 7-5-2014).
Τέλος, και συνάμα με όλες τις ανωτέρω δικαστικές εξελίξεις, τρέχει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία, με υπογραφή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σχετικά με δημοσιεύματα των Αθηναϊκών ΜΜΕ, περί συζητήσεων των δικηγόρων της αγοράστριας εταιρείας με Υπουργούς και Κρατικούς Λειτουργούς με σκοπό να μπει στο αρχείο η Μήνυση της Ι.Μ. Ζακύνθου και της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Γκρεμνών. Ήδη, κλήθηκε να καταθέσει επί αυτού και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου, ενώ καθόσον γνωρίζω, έχει ήδη κληθεί και καταθέσει και ο δημοσιογράφος που έδωσε στην δημοσιότητα τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική δικαιοσύνη, με απίστευτα ταχείς ρυθμούς, έβαλε στο αρχείο την υπόθεση που αφορούσε τα όσα είχε ισχυριστεί ο πρώην Υπουργός και πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Καμένος, χωρίς να τον καλέσει να μας τα πει και να μας τα εξηγήσει!
Την προσεχή Δευτέρα θα είμαστε παρόντες σε νέα συνάντηση που θα γίνει στο Υπουργείο Τουρισμού και αφορά το Ναυάγιο. Θα έχουμε την χαρά να ξαναδούμε από κοντά τον Υπουργό κ. Θεοχάρη, τον Υφυπουργό και φίλο της Ζακύνθου κ. Μάνο Κόνσολα καθώς και τον Γ.Γ. του Υπουργείου.
Τον τελευταίο καιρό, ακούω συνεχώς για την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου, και δεν διαφωνώ σε αυτό. Ωστόσο, ειλικρινά θα είναι άδικο για το νησί μας, για τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του τόπου, να εστιάσουμε και να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με τη συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης», ή με το τι θα κάνουμε στο πλάτωμα άνωθεν του Ναυαγίου.
Χαιρετίζω, λοιπόν, και ευχαριστώ όλους όσους έδειξαν ενδιαφέρον για να γυρίσει σελίδα αυτή η μαγευτική περιοχή, προσθέτοντας στην δική τους αγωνία και την δική μου για την ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης, σε ρόλο πρωταγωνιστικό, της παμπάλαιας Μονής του Κάτω Αι Γιώργη των Γκρεμνών (τέλη 15ου αιώνα) πάνω στην Χερσόνησο του Αγίου Γεωργίου, τον ιερό ναό Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου που ο ίδιος ο Άγιος Γεράσιμος έκτισε με τα χέρια του (1554-1559), τον ενετικό αμυντικό πύργο στον λόφο Σούρμπη (1561), την ενετική βίγλα δίπλα στην Αγία Πολυχρονία (1550), τα ερείπια της ιστορικής μονής των Αγίων Πάντων κ.α., όλα ευρισκόμενα εντός του μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Αυτός είναι ο θησαυρός που πρωτίστως θα πρέπει να φροντίσουμε και να αναδείξουμε και αυτό θέλω οι εκπρόσωποι μας, από εδώ και εμπρός, να προβάλλουν σε όλον τον κόσμο! Ένας χώρος περιβαλλοντικής, θρησκευτικής και ιστορικής ανυπέρβλητης αξίας. Σήμα κατατεθέν για την πατρίδα μας και την Ελλάδα!
Κλείνοντας, και αν μου επιτρέπει ο χρόνος Σας, θα ήθελα να προσθέσω δυο ακόμη πράγματα:
Εύχομαι να στεφθεί με επιτυχία η προσεχής, πολύ σημαντική για την Ζάκυνθο, συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η οποία θα ασχοληθεί με τη δημοτική- κοινοτική περιουσία.
Και επίσης,
Επειδή έχουμε μια νέα Δημοτική Αρχή, αλλά και νέα Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων, θα ήθελα να πω στον φίλο μου και πρόεδρο της Κοινότητας Βολιμών κ. Νίκο Θεοδόση, τον οποίο εκτιμώ και το γνωρίζει αυτό, πώς οποιαδήποτε στιγμή θελήσει να γνωρίσει οποιοδήποτε στοιχείο από όλα όσα ανέφερα και οποιαδήποτε στιγμή αισθανθεί ότι το αρχείο της Κοινότητος του δεν τον καλύπτει σε κάποιο θέμα, να μην διστάσει στιγμή και να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου, να βρεθούμε και να του προσκομίσω όποιο στοιχείο θέλει και χρειάζεται. Χαρά μου θα είναι να είστε και σεις μαζί μας για να ενημερωθείτε από πρώτο χέρι! Οι καφέδες δικοί μου…»
Προς τούτο, και ένεκα του γεγονότος ότι πρώτη φορά σήμερα περνάω το κατώφλι του σταθμού σας, σας έχω φέρει και δυο σπάνια ντοκουμέντα από το αρχείο μας, τα οποία και πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας…»
Α) Δελτίον Καταγραφής Κτήματος «Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών» (25/6/1932)
Β) Απόφασις υπ’ αριθ. 227/26-11-1976 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ζακύνθου
Γ) Έκθεσις Νομογεωπόνου Ζακύνθου 23/5/1928 («Μελέτη Αγροκτήματος Αναφωνητρίας»)
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: