Αστοχία στη μελέτη αποκατάστασης του λιμανιού – Θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα με κάποια αναθεώρηση
Δε 8/03/2021
«Μέχρι την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο καθένας είχε τη δυνατότητα να ζητήσει από το Δασαρχείο τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε μια οικοδομική εργασία, να αγοράσει ή και να πουλήσει ένα αγροτεμάχιο. Τώρα όμως, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, κάποια αγροτεμάχια καταγράφονται ως δάση. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους πολίτες που δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας για να αποδείξουν ότι τους ανήκουν οι εκτάσεις αυτές ή ότι τις καλλιεργούσαν μέχρι μια περίοδο. Οι περισσότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας στη Ζάκυνθο χάθηκαν από την σεισμοπυρκαγιά του 1953. Πλέον μόνο μέσω της υποβολής αντιρρήσεων στη βάση των αναρτημένων δασικών χαρτών μπορεί κάποιος να ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό της περιουσίας του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στη βορειοδυτική Ζάκυνθο.
Καλό είναι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων να τρέξουν τις διαδικασίες μαζί με τον μηχανικό τους. Το κόστος για να υποβάλει ένας πολίτης μια αντίρρηση, είναι στα 100-150 ευρώ και αφορά την αμοιβή του μηχανικού που θα συντάξει την αντίρρηση. Η προθεσμία που έχει δοθεί για την υποβολή αντιρρήσεων λήγει τον Μάιο. Θεωρώ όμως ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται καθώς λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει και η πανδημία εκτιμώ ότι θα δοθεί παράταση.
Πληροφορήθηκα ότι στα πλαίσια των εορτασμών «Ελλάδα 2021» θα γίνει μια ανάπλαση του πλατώματος της Μπόχαλης από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και πως το έργο είναι τώρα στο στάδιο της προμελέτης. Περιμένω να ενημερώσουν
Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για τέτοια έργα συνηθίζουν να ζητούν την άποψή μας όσο και την άποψη του ΤΕΕ. Περιμένω αυτή την ενημέρωση και θεωρώ ότι το έργο αυτό πρέπει να απασχολήσει ειδικά τους Αρχιτέκτονες.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού στην παραλιακή, ήρθα σε επαφή με τον αρμόδιο εργολάβο. Από τον ίδιο πληροφορήθηκα ότι κατάφερε να σώσει το 80% των πλακών που ξήλωσε ώστε να μπορέσει ολοκληρώνοντας το έργο να τις επανατοποθετήσει.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια αστοχία στη μελέτη αποκατάστασης του λιμανιού, σε ότι αφορά την παρέμβαση στην παραλιακή που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της συνολικής αποκατάστασης του λιμανιού. Η αστοχία αφορά την μη αποξήλωση του τμήματος που τσιμεντώθηκε πριν από κάποια χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί κατά την πρώτη ανάγνωση της μελέτης και να αντιμετωπιστεί με κάποια αναθεώρηση πριν διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη αποκατάσταση του χώρου με κάποια πρόσθετη εργασία και χωρίς επιπλέον μεγάλο κόστος. Στα έργα βέβαια προκύπτουν και απρόβλεπτα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται κατά την εξέλιξη του έργου με πρόσθετες παρεμβάσεις, αυτό είναι κάτι το σύνηθες. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε χρόνο αν ο εργολάβος με το που ξεκινούσε τις εργασίες στον τραπεζοειδή πέρυσι, έκανε μια αίτηση προς την επιβλέπουσα αρχή ώστε ενώ εξελισσόταν οι εργασίες, παράλληλα να έδινε τη λύση ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, ώστε να γίνει η αποξήλωση και η αποκατάσταση του τσιμεντοστρωμένου σημείου που προανέφερα.
Επίσης πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα της κλίσης του κρηπιδότοιχου. Δεν μπορεί να ξηλωθεί τώρα όλος ο λιμενοβραχίονας για να αποκατασταθεί ο κρηπιδότοιχος, αυτό είναι σαφές και αναφέρεται στη μελέτη. Ευρύτερες εργασίες αποκατάστασης δύναται να γίνουν στα πλαίσια της εφαρμογής του master plan του λιμανιού, το οποίο στο συγκεκριμένο σημείο του λιμένα προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μικρών πρόσθετων παρεμβάσεων για να λυθούν οι προβληματισμοί και να ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε δύο μήνες.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: