Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Θανάσης Μάρκου
Διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα Νοσοκομείου Ζακύνθου

Αξιοσημείωτη η αύξηση των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο

Τρ 5/01/2021

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, καταγράψαμε δύο νέα κρούσματα κορωναϊού στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά από μοριακά τεστ που κάναμε σε δύο Ζακυνθινούς ηλικίας 40 ετών, οι οποίοι προσήλθαν αυτοβούλως παρουσιάζοντας κάποια ήπια συμπτώματα. Ο ένας εκ των δύο είχε έρθει σε επαφή με πρόσφατο κρούσμα, ενώ οι δύο τους είχαν επαγγελματική σχέση. Και οι δύο είναι σπίτι σε κατ’ οίκων περιορισμό.

Κάνοντας μια αναδρομή στο διάστημα των τελευταίων 14 ημερών, θα δούμε ότι έχουμε μια αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο, αφού καταγράφηκαν πάνω από δέκα κρούσματα, με μια ήπια κλινική εικόνα. Επίσης παρατηρήθηκε μια μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενούντων. Τους προηγούμενους μήνες είχαμε έναν μειούμενο αριθμό κρουσμάτων. Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε τέσσερα κρούσματα και τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε επτά. Αναφέρομαι μόνο στα μοριακά τεστ που έγιναν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, όχι σε αυτά που έγιναν στο αεροδρόμιο, ούτε στα rapid test που έκαναν τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Είχαμε λοιπόν μια καλύτερη επιδημιολογικά εικόνα, αλλά φαίνεται ότι και λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, επήλθε ένας εφησυχασμός και μια χαλάρωση στη τήρηση των μέτρων και έτσι φθάσαμε στην αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως μεταξύ στενών επαφών οικογενειακού και επαγγελματικού κύκλου. Τώρα, αυτές τις ημέρες, βλέπουμε τα αποτελέσματα της εορτής των Χριστουγέννων, και αργότερα θα δούμε τις όποιες συνέπειες της εορτής της Πρωτοχρονιάς. Αποδεικνύεται αυτό που συνεχώς επισημαίνουμε, ότι η καλή επιδημιολογικά εικόνα της Ζακύνθου, μπορεί εύκολα να χαλάσει εν ριπή οφθαλμού. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το 2020 διενεργήσαμε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου συνολικά 3.300 μοριακά τεστ και ανιχνεύθηκαν 75 θετικά κρούσματα. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό θετικών κρουσμάτων, της τάξεως του 2,2% αναλογικά, όταν το όριο ασφαλείας της μεταδοτικότητας είναι στο 4%. Αυτό σημαίνει ότι είμασταν σε ένα καλό ποσοστό ασφαλείας, συγκριτικά και με άλλες περιοχές της χώρας και λέω είμασταν και όχι είμαστε, γιατί τώρα ανησυχούμε για την αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης να θυμίσω ότι είχαμε δυστυχώς και τρεις θανάτους.

Όταν μιλάμε για το άνοιγμα των σχολείων, για τα καταστήματα, τις μετακινήσεις και πολλά ακόμα, όλα αυτά πρέπει να τα δούμε συνολικά και όχι μεμονωμένα, και οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξουν σταδιακά και τμηματικά. Αν πάμε στη λογική ότι τα ανοίγουμε όλα μαζί, ακόμα και με περιοριστικά μέτρα, αυτό θα είναι σχεδόν καταστροφικό. Κατά την προσωπική μου άποψη, ίσως είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Θα πρέπει να περιμένουμε μία έστω εβδομάδα ακόμα, για να δούμε τα αποτελέσματα της εορτής της Πρωτοχρονιάς. Θα μπορούσε η κυβέρνηση όχι τώρα αλλά αργότερα χρονικά, να πήγαινε στη λογική των τοπικών lockdown, αλλά αυτά τα εξετάζει η επιτροπή των επιστημόνων την οποία και πρέπει να εμπιστευόμαστε.

Πράγματι, έχει παρατηρηθεί μια γενετική παραλλαγή του κορωναϊού, δεν θα το έλεγα μετάλλαξη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, είναι κάτι σύνηθες και άρα όχι ανησυχητικό, τουλάχιστον για την παρούσα φάση.

Η όποια αντένδειξη, ή παρενέργεια υπάρχει στα εμβόλια κατά του κορωναϊού, όπως αυτό τώρα της Pfizer, είναι αυτή που ισχύει για όλα τα εμβόλια, ακόμα και αυτό το κοινό εμβόλιο της γρίπης. Το ότι έχουν εντοπιστεί κάποιες παρενέργειες, όχι κάτι το σημαντικό, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει να εμβολιαστούμε. Το ότι υπάρχουν τροχαία ατυχήματα, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπούμε ποτέ σε ένα αυτοκίνητο. Το εμβόλιο της Pfizer εμπεριέχει να το πω απλά, γενετικό υλικό του κορωναϊού, αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Πρέπει να εμπιστευτούμε τις οδηγίες και τα εχέγγυα των φαρμακευτικών εταιρειών που το παρασκεύασαν. Η παρασκευή του εμβολίου δεν έγινε βιαστικά, ούτε πρόχειρα. Αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση 21 ημερών η μία δόση από την άλλη. Τα αντισώματα του οργανισμού χτίζονται τμηματικά και μετά από έναν μήνα από την πρώτη δόση μπορούμε να λέμε ότι έχουμε ανοσία από τον κορωναϊό με αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 95%. Προφανώς και όλα τα άλλα εμβόλια που θα έρθουν και θα είναι εγκεκριμένα, θα είναι και απολύτως ασφαλή.

Περιμέναμε και εμείς τα εμβόλια εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου, για να άρχιζε από σήμερα ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, όμως δεν έχουν έρθει ακόμα. Θεωρώ ότι είναι διαδικαστικό το θέμα και από την ενημέρωση που έχουμε, θα πάει για μία εβδομάδα αργότερα ο δικός μας εμβολιασμός, και κατά συνέπεια και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, που λογικά θα ξεκινήσει στη Ζάκυνθο κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: