Current track

Title

Artist

Background

Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

Δεκτή η εισήγηση Γκούσκου για συνανάπτυξη της περιοχής του Ναυαγίου

Τε 14/06/2017«Δεν είναι σημερινές μόνο οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει στο Ναυάγιο, εδώ και 20 χρόνια είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες, οτιδήποτε έχει διαμορφωθεί εκεί, που ήταν γκρεμός, είναι από εμένα, στην κυριολεξία από εμένα και κανείς δεν είχε εμφανιστεί ποτέ για να βοηθήσει.
Όταν είχαμε φτιάξει το κτήριο εκείνο, με άδεια της ναοδομίας και με έγκριση της πολεοδομίας, για να έχει τουαλέτες, προσωπικό και φύλαξη, δεν μας είπε κανείς ότι είναι κακό αυτό που φτιάχνουμε. Όταν διαμορφώναμε τον χώρο και βάλαμε ράμπα με μελέτη μηχανικού για να πηγαίνουν οι τουρίστες  και να βγάζουν με ασφάλεια φωτογραφίες, κάποιοι την κόψανε. Ποιοι την κόψανε; Ας επιμεληθεί ο Εισαγγελέας να δει ποιοι την κόψανε και μάλιστα αυτοί που το έκαναν καυχιόνται γι αυτό.
Επί της αμφισβητήσεως της ιδιοκτησίας, λέω πως ακόμα και εκείνοι που πούλησαν αέρα στους  Εμίρηδες, άφησαν απ έξω τα 15 στρέμματα που ανήκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.  Από το 1969 και μέχρι το 1974 ότι απέκτησε Βολιμιάτης στην περιοχή για να ζήσει τα παιδιά του, είναι από κλήρους που έδωσε η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.

Ο πρώην Δήμαρχος Ελατίων κ. Ακτύπης μας είπε το εξής περίεργο, ότι μας έδωσε την εποχή εκείνη άδεια για το ρεύμα στο κτήριο που κατασκευάζαμε και γράφει ότι είναι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών. Και είπε σε μια σύσκεψη που είχε γίνει στο Δασαρχείο, ότι την έδωσε την άδεια επειδή θα γινόταν ένα Πνευματικό Κέντρο. Άρα για Πνευματικό Κέντρο δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της περιουσίας, ούτε αν ήταν δασικό ή όχι, μετά άλλαξε η υπόθεση.

Είναι δυνατόν σε έναν χώρο που ανήκει στην Εκκλησία και που σκέπτονται να πάρουν κάποια μέτρα τώρα, να λείπει η Εκκλησία και η ιδιοκτήτρια Μονή;  Μας αγνόησαν; Επί του παρόντος θα είμαστε σε αναμονή, έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε, δεν σπεύδουμε όπως κάνουν άλλοι.
Όταν ο πρώην Δήμαρχος κ. Μποζίκης έκανε δημοπρασία για να νοικιάσει 20 στρέμματα εκεί και δεν του δώσαμε, όταν εμείς 18 χρόνια βγάζουμε δημοπρασία και νοικιάζουμε τα πόστα, ενώ κάποιος λέει στη σύσκεψη ότι υπάρχει βρωμιά, απαντώ ότι και στο σπίτι μου μπορεί να υπάρχει βρωμιά, ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να μαζέψει τα σκουπίδια.

Εγώ δεν συμφωνώ με την κατάσταση που επικρατεί στο Ναυάγιο, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή που υπάρχει εκκρεμότητα στο ιδιοκτησιακό με τον κ. Χάρο, να κάνουμε εκείνο που έχουμε κατ αρχήν συμφωνήσει με τον Δήμο, ότι θα κάνουμε μια ορθολογική ανάπτυξη του χώρου, εμείς θα βάλουμε το κτήμα, εκείνοι το χρήμα, ή θα κάνουμε μια νόμιμη διαδικασία, προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με προτάσεις και θα διαλέξουμε την πιο συμφέρουσα πρόταση.

Έχει γίνει κατ αρχήν δεκτή η εισήγηση του κ. Γκούσκου που πριν την σημερινή Δημοτική Αρχή, είχε πει σε μένα να κάνουμε αυτή τη συνανάπτυξη με τους ορεινούς και όταν εγώ συμφώνησα οι ορεινοί κλωτσήσανε. Τι να κάνουμε τώρα, που λόγω αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού, για να πάμε στον δικό μας τον δρόμο υπάρχει θέμα, υπάρχει εκκρεμότητα με τους Καταριανούς.

Ποιος έκοψε την εξέδρα; αυτόν τον παραδίδω στη χλεύη της Ζακυνθινής κοινωνίας. Γιατί την έκοψε; Για να δουλεύουν οι βάρκες από τον Άγιο Νικόλα και εγώ τα λέω όλα, δεν έχω να φοβηθώ κανέναν από αυτούς τους κυρίους.

Κοιτάζουν μόνο το δικό τους συμφέρον, εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ τίποτα, για Νοσοκομείο, για γήπεδα, για ΤΕΙ, για σχολεία, για κλειστά γυμναστήρια, δεν θα πούμε ποτέ όχι για οτιδήποτε έχει σημασία για το κοινωνικό σύνολο.

Δεν δεχόμαστε τον ετσιθελισμό και τους μπράβους, είναι δικό μας. Αν ήταν δικό τους, έπρεπε να σηκώσουν τη φωνή τους την ώρα που πουλιόντουσαν 15 χιλιάδες στρέμματα, ούτε του μπαμπά τους θυμηθήκανε, ούτε της μαμά τους ότι ήταν το χωράφι. Σιωπήσανε οι συνομιλητές.

Τι θα γίνει με τον Σύλλογο των φίλων της επένδυσης μετά απ όσα λέγονται για το Κατάρ. Με τους φίλους του Κατάρ και της επένδυσης τι θα γίνει; Θα βάλουνε πλερέζες; Εμείς ανακαλύπτουμε καθημερινά το ένα στοιχείο μετά το άλλο, μάλιστα συντηρούμε και τους κώδικες, φαντάζεστε ότι έχουμε δοσοληψίες στην περιοχή εκείνη, από το 1930, 1931, 1932, 1934, 1935, 1936, ενοικιάσεις για τα δέντρα, εισπράξεις κλπ. Να μας φέρουν και εκείνοι τι έχουν.

Ο Δήμος είχε στοιχεία πριν ξεκινήσει το Δικαστήριο, γιατί δεν τα φέρανε; Είναι ύποπτο. Να τα φέρουν τα στοιχεία που λένε ότι έχουν.

Είναι αξιόπιστος ο Δήμαρχος για να κουβεντιάσεις; Είναι ενωμένος ο Δήμος για να κουβεντιάσεις; Με ποιον να κουβεντιάσεις; Ας λύσει τα προβλήματα του Δήμου πρώτα ο Δήμαρχος και ύστερα εδώ είμαστε. Ο Δήμαρχος δεν έστειλε μάρτυρα στην ακροαματική διαδικασία με τους αντιπάλους, έκανε παρέμβαση, αλλά δεν έστειλε μάρτυρα να καταθέσει. Εμείς δεν θα απαντήσουμε στη λύπη του Δημάρχου στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, του ευχόμαστε περαστικά. Τα μέτρα που θα λάβουμε έναντι του Δημάρχου και εκείνων που τον ακολουθούν, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Να πάει να φτιάξει την Πλατεία, που υποσχέθηκε ότι δεν θα βάλει κολώνες και καθίσματα πάνω στην Πλατεία. Έχει γίνει η Πλατεία του νάιλον.

Περιμέναμε να δούμε ποιο είναι το ενδιαφέρον του Δήμου, σχετικά με την περιουσία που μας πήρε ο κ. Χάρος, επομένως η αξιοπιστία του ανθρώπου που θέλουμε να συνεργαστούμε έχει σοβαρά δείγματα; Όταν δέχεται τους Καταριανούς στο γραφείο του και από την άλλη δεν στέλνει κανέναν μάρτυρα στο Δικαστήριο; Εγώ δεν μασάω τα λόγια μου.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος έχει μηνυθεί στον Εισαγγελέα, να έρθει να μας πει ποιον εννοεί. Και να μας πει τι κουβέντιασε στο Κατάρ όταν πήγε, και που τώρα, απομονώνεται το Κατάρ, τι θα κάνει. Έχει μηνυθεί ο κ. Καμμένος με επίσημη καταγγελία στο Δικαστήριο. Είναι του Εισαγγελέα δουλειά, από εδώ και πέρα ο Εισαγγελέας θα τα λύνει τα προβλήματα, δεν θα γίνουμε οι βλάκες της παρέας εμείς.

Ο Δασάρχης είναι κατηγορούμενος από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε τακτική ανακρίτρια. Ας καθαρίσει πρώτα εκεί και ύστερα βλέπουμε τα υπόλοιπα. Ας απαντήσει στον δικηγόρο για το Μαραθονήσι. Μπορεί να μην μας απασχολεί το Μαραθονήσι, αλλά μας απασχολεί ο Δασάρχης. Πότε θυμήθηκε ο Δασάρχης ότι η έκταση είναι αναδασωτέα; Δεκαοχτώ χρόνια ενοικιάζουμε εκεί και δεν μας είπε ποτέ τίποτα. Κτίσαμε, διαμορφώσαμε και δεν μας είπε τίποτα, τώρα το θυμήθηκε; Όταν μου ζήταγε 5 εκατομμύρια για τον αποχαρακτηρισμό το 2000 και του είπα του κ. Γκούσκου «ξέρεις έλυσα το πρόβλημα» μου απάντησε, «αυτή τη κοινωνία θα διαμορφώσουμε;». Αυτά του τα είπα του Δασάρχη μπροστά στους υπαλλήλους του, μέσα στη Μητρόπολη, μπροστά στον Μητροπολίτη Ζακύνθου. Εγώ καταγγέλλω το γεγονός και δεν είναι το μοναδικό. Όποιος έχει αντίρρηση, ας έρθει να του δείξω τι έχει αποχαρακτηριστεί στη Ζάκυνθο.

Για τις εορτές του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου τον Αύγουστο, θα είναι παρόντες στη Ζάκυνθο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου είπε, «όποτε μου πεις είμαι έτοιμος να έρθω». Θυμάμαι τι είχε γίνει την άλλη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον κ. Παυλόπουλο και λυπάμαι. Τον Αύγουστο θα έχουμε υψηλές παρουσίες στο νησί. Και ισχυρότατες παρουσίες θα έχουμε και τον Δεκέμβριο.»

 Current track

Title

Artist

Background