Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Δεν θα παραιτηθώ από την προσπάθεια να διασώσουμε ότι μπορούμε στο Ναυάγιο

Πε 11/01/2024«Με την τελευταία κακοκαιρία το πλοίο «Παναγιώτης» στο Ναυάγιο δέχτηκε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα. Γίνεται προσπάθεια ώστε ο Δήμος να αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου, κάτι που όπως πιστεύουμε θα κάνει πιο ευέλικτες τις διαδικασίες.

Επισκεφθήκαμε χθες τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού κ. Φλουρή και έντονα αναδείξαμε το ζήτημα της διάσωσης του πλοίου. Πρέπει να διαφυλαχτεί, να συντηρηθεί και στη πορεία να ανοίξει και πάλι το Ναυάγιο με κανόνες ασφάλειας.

Δεν γίνεται να δέχομαι κριτική από κάποιους, όταν επί σαράντα χρόνια ουδείς είχε ασχοληθεί με το Ναυάγιο, όταν επί χρόνια οι κάβοι των ημερόπλοιων έδεναν πάνω στο πλοίο και οι επισκέπτες έπαιρναν ως ενθύμιο μαζί τους κομμάτια του πλοίου. Ακόμα και η Εφημερίδα των Συντακτών αναγνώρισε ότι είμαι ο μόνος Βουλευτής που ασχολήθηκα με το Ναυάγιο.

Ανοίξαμε τον λιμενικό σταθμό Βολιμών με έξι άτομα μόνιμο προσωπικό και με σκάφος. Μέσα σε μόλις δεκαπέντε μέρες εξασφαλίσαμε ποσό ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για να γίνουν παρεμβάσεις στο Ναυάγιο. Έκανα την προσπάθεια βλέποντας ότι ο πρώην Δήμαρχος δεν έκανε τίποτα. Από αυτό το ποσό, 1.800.000 ευρώ προορίζονταν για τη συντήρηση του πλοίου με την διαδικασία της ανάθεσης. Τελικά αυτό το ποσό δεν απορροφήθηκε. Σήμερα υπάρχει διαθέσιμο 1.000.000 ευρώ για να γίνουν παρεμβάσεις στο πλάτωμα του Ναυαγίου, αλλά πρέπει η Περιφέρεια να καταθέσει τα τεχνικά δελτία. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Δήμος, ακόμα και με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων. Έκανα λοιπόν όλες αυτές τις προσπάθειες και αυτό είπα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο που ήμουν παρών.

Να κάνει κάποιος αντιπολίτευση, αλλά να είναι ωφέλιμη για τον τόπο του. Το επίτευγμα ενός πολιτικού είναι να αφήσει κάτι στον τόπο του. Υπάρχει μια ομάδα λαλίστατων ατόμων που μόνο ασκεί κριτική και τρελαίνεται όταν λύνεται ένα πρόβλημα γιατί χωρίς προβλήματα δεν μπορεί να υπάρξει. Για αυτό κάποιοι αντιδρούν σε κάθε λύση.

Το πρωί της επόμενης Δευτέρας θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη. Ομολογώ ότι αυτά που κατάφερα το προηγούμενο διάστημα, τα καταφέρνω πλέον πιο γρήγορα όταν διεκδικώ μαζί με τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο. Πρέπει να φύγουμε από αγκυλώσεις και προβλήματα και αυτό θα ζητήσουμε από τον Υπουργό.

Το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκαν την παραλία του Ναυαγίου κάποιοι ειδικοί. Με διαβεβαίωσαν ότι μπορούν πάνω στον σκελετό του πλοίου να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα του πλοίου. Την Πέμπτη μαζί με εκπρόσωπο του Υπουργείου Τουρισμού θα συναντηθούμε και με την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κα Κόλλια. Θα κάνουμε ότι πρέπει εντός της δημόσιας περιουσίας. Δεν θα παραιτηθώ από την προσπάθεια να διασώσουμε ότι μπορούμε στο Ναυάγιο.

Το αν στην πορεία συνεργαστεί ο Δήμος με ιδιώτη είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο Δήμος, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνει ο Δήμος τον εξωραϊσμό της περιοχής και μια διαχείριση ώστε να έχει και τα ανάλογα έσοδα. Υπάρχουν πάντως και κάποια νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει πολλές μελέτες για τα σχολεία μας από τις Κτηριακές Υποδομές. Ολοκληρώθηκαν τρεις μελέτες, για το σχολείο των Αμπελοκήπων, ποσού 55 χιλιάδων ευρώ, του Μουζακίου, ποσού 150 χιλιάδων ευρώ και του Αγίου Λέοντα, ποσού 170 χιλιάδων ευρώ. Εξασφαλίσαμε τις χρηματοδοτήσεις ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για παρεμβάσεις και στο σχολείο του Κερίου. Επίσης εξασφαλίσαμε ποσό ύψους 260 χιλιάδων ευρώ για την ανακαίνιση του παλιού νηπιαγωγείου του Αγαλά ώστε να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Ετοιμάζουμε μελέτη για το 2ο-3ο δημοτικό σχολείο και θα γίνει πλήρη ανακαίνιση στο ΕΝΕΓΗΛ και στο ΕΠΑΛ. Παράλληλα είχαμε επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή ώστε να εντάξουμε με μελέτη τη κατασκευή του 5ου δημοτικού σχολείου. Θα απαιτηθούν 6-7 μήνες για να ολοκληρωθεί η μελέτη, ενώ προχωράμε στη κατασκευή και του νέου σχολείου της Δερματούσας. Υπάρχει το οικόπεδο όπου θα φτιαχτεί το νέο σχολείο και το πρόβλημα με το τοπογραφικό θα ξεπεραστεί.

Άμεσα θα συναντηθώ και με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Καποδίστρια για μια σειρά έργων. Θεωρώ ότι με τον Δήμο και τη Περιφέρεια θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, οι τρεις θεσμικοί παράγοντες να διεκδικούμε ενωμένοι.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Αρετάκης, έκανε κάτι το αδιανόητο, δεν ενέγραψε στον προϋπολογισμό του Δήμου το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου, επειδή είχε μηδενική χρηματοδότηση. Η ένταξη με μηδενική χρηματοδότηση αποτελεί μια συνήθη πρακτική σε τέτοιες διαδικασίες. Το ΕΣΠΑ αναζητά την εγγραφή του έργου για να θεωρηθεί ώριμο και έτσι να εγκρίνει στη πορεία τη χρηματοδότησή του.

Ως χώρα είμαστε πρωτοτυπία στην Ευρώπη αφού δεν έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Έχουμε τις ιδεοληψίες της αριστεράς. Πρέπει όμως να δοθεί η δυνατότητα για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως στην Κύπρο, όπου εκεί τα μη κρατικά πανεπιστήμια συμβάλουν σε σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ. Σκεφτείτε ότι ακόμα και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία διαθέτουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Θα δημιουργηθεί και ένας υγιής ανταγωνισμός με τα δημόσια πανεπιστήμια. Οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν, είναι αυτοί που δεν θέλουν τίποτα να πάει μπροστά, που δεν θέλουν την αναβάθμιση της παιδείας, που δεν θέλουν την αξιολόγηση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά κομματική πειθαρχία για την ψήφισή του. Είναι ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα για το οποίο ο καθένας θα ψηφίσει σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω. Προσωπικά με καλύπτει η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Φανερά θα ψηφίσω, όπως όλοι μας. Θα διαβάσω το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, αν είναι ένα άρθρ ή περισσότερα. Ενδεχομένως να ψηφίσω κάποια άρθρα και κάποια άλλα όχι. Θα τα δούμε όλα αυτά. Πάντως όσοι περιμένουν εσωστρέφεια στη ΝΔ θα απογοητευτούν.»


Current track

Title

Artist

Background