Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Σκιαδόπουλος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, «Για τη Ζάκυνθο με τον Στασινόπουλο»

Δεν τηρείται ούτε ένας περιβαλλοντικός όρος στον Λίβα – Έχουν θάψει σκουπίδια

Τρ 29/08/2023


«Δεν ήταν εύκολη η απόφασή μου θέσω υποψηφιότητα, αλλά επέλεξα να είμαι υποψήφιος κυρίως λόγω του ζητήματος των απορριμμάτων, κάτι με το οποίο έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια. Θυμίζω ότι ίδρυσα τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Βραχίωνας».

Επέλεξα να είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον κ. Στασινόπουλο γιατί είμαστε πολύ κοντά στη σκέψη σε πολλά πράγματα. Κάποιοι κατηγορούν τον κ. Στασινόπουλο ότι ακούει. Καλά κάνει και ακούει γιατί είναι άνθρωπος που πιστεύει στον διάλογο, στη συνεργασία. Ένας Δήμαρχος πρέπει να ακούει τους συνεργάτες του.

Όταν ιδρύθηκε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Βραχίωνας», ο αείμνηστος Λευτέρης Νιοτόπουλος ήταν πάντα μαζί μας. Το ίδιο έπραξε στη πορεία και ο Γιώργος Στασινόπουλος ως Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου. Έδειξε ενδιαφέρον στις καταγγελίες μας και ως Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου επέβαλε πρόστιμα προς την εταιρεία «Μεσόγειος».
Όλα αυτά σταμάτησαν με το που συστάθηκε ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Για μένα ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είναι μια αποτυχία, αν και δεν πρέπει να ρίχνουμε το φταίξιμο μόνο στην Περιφέρεια. Οι Δήμοι ελέγχουν το 60% του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Έχουν γίνει πάρα πολλές καταγγελίες για το Λίβα στη δικαιοσύνη, αλλά ο φάκελος δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο. Καταγγελίες ακόμα και προς τον πρώην Δασάρχη για μόλυνση του περιβάλλοντος στον Λίβα. Δεν υπάρχει έλεγχος γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υπό στελεχωμένες. Για ποιον λόγο όμως να προσφεύγουμε συνεχώς στον Εισαγγελέα για τα αυτονόητα; Πρέπει να σταματήσουν αυτά.

Υπάρχει απαγορευτικό για να μπει κάποιος στον Λίβα ώστε να ελέγξει τι γίνεται με την επεξεργασία των απορριμμάτων. Δεν νοείται εν έτη 2023 να κουβαλάμε στον Λίβα ότι βρίσκουμε μπροστά μας. Δεν τηρείται ούτε ένας περιβαλλοντικός όρος στον Λίβα, ουδέποτε τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν πιστεύω ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος κάνουν εκ του πονηρού τα στραβά μάτια, αλλά θεωρούν ότι ο Λίβας είναι μονόδρομος. Μετά από έξι χρόνια, ο Λίβας εξακολουθεί και λειτουργεί με την προσωρινή λύση, κάτι που θα έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα στους πρώτους 28 μήνες.

Έχουν θάψει σκουπίδια στον Λίβα και υπάρχει φωτογραφικό υλικό που το αποδεικνύει αυτό. Δεν γίνεται διαλογή των απορριμμάτων, ανεβαίνουν όλα τα απορρίμματα στο Λίβα, σύμμικτα και ανακυκλώσιμα όλα μαζί.

Τα απορρίμματα έχουν καταπιεί πολιτικούς. Εύχομαι να μην αναζητήσουμε έναν τρίτο χώρο να καταστρέψουμε, μετά τον Σκοπό και τον Λίβα. Επιλέχθηκε ο Λίβας για να κρύβουμε τι κάνουμε με τα σκουπίδια. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι πρέπει να εμπιστευτούν και πάλι τον Δήμο. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί, για το πως μπορεί να κάνει την διαχείριση από το σπίτι του, από την επιχείρησή του. Πρέπει να συνεργαστούν και οι ξενοδόχοι.

Με τα λεφτά που ο Δήμος πλήρωσε τον ιδιώτη για να κάνει την αποκομιδή στον Λαγανά, θα μπορούσε να την κάνει με τα δικά του μέσα. Ο Δήμος πρέπει να εκσυγχρονίσει τον στόλο του. Γιατί δεν το έκανε αυτό ο κ. Αρετάκης και πήγε απευθείας σε ιδιώτη; Θα πρέπει να μας απαντήσει. Δεν είμαι γενικά αντίθετος στη συνεργασία Δήμου με ιδιώτη, είμαι αντίθετος σε αυτό που έγινε στον Λαγανά. Αν υπάρχουν προβλήματα που υπερβαίνουν τις δυνατότητες ενός Δήμου, μόνο τότε ο Δήμος αναζητά τη βοήθεια ενός ιδιώτη. Τα σκουπίδια στις Αλυκές είναι βουνά. Έρχονται με τσάπες και ανοιχτά φορτηγά και μαζεύουν ότι βρίσκουν, όποτε έρχονται. Αυτό δεν λέγεται αποκομιδή.

Το ζήτημα των απορριμμάτων δεν λύνεται πολιτικά, αλλά με εισηγήσεις επιστημόνων και με ενημέρωση των πολιτών. Ο Λίβας ήταν η πέμπτη επιλογή και ξαφνικά έγινε η πρώτη επιλογή. Δεν γνωρίζω τον λόγο. Ο δρόμος που οδηγεί στον Λίβα εξυπηρετεί και άλλα συμφέροντα, εξυπηρετεί ανεμογεννήτριες. Ο Λίβας έχει ως περιοχή μια ιδιαιτερότητα. Την ημέρα έχει 40 βαθμούς κελσίου και το βράδυ θες κουβέρτα. Θα έπρεπε να είναι στεγασμένος ο ΧΥΤΥ.

Υπάρχει μεταφορά απορριμμάτων στη Τριανταφυλλιά; Ερώτημα θέτω. Οι τόνοι των απορριμμάτων που έχουν μεταφερθεί στη Τριανταφυλλιά είναι μια κουταλιά νερό μπροστά στη θάλασσα. Αν τελικά γίνει το εργοστάσιο στον Λίβα, που θα αργήσει να γίνει, θέλω να ξέρω ποιος θα βάλει την υπογραφή του στην παραλαβή.»


Current track

Title

Artist

Background