Δημήτρης Σκαλτσογιάννης (Δασάρχης Ζακύνθου)
Πα 22/11/2019
«Ψεύδεται ο Δήμαρχος και το λέω ευθέος. Δεν μου ζήτησε ποτέ, να διαπλατύνει τον δρόμο που οδηγεί στο πλάτωμα του Ναυαγίου. Σε μια σύσκεψη που είχαμε παλαιότερα, του είπα πως για οποιαδήποτε ενέργεια κάνει μέσα σε δασική αναδασωτέα έκταση, χρειάζεται άδεια επέμβασης, βάση του άρθρου 45 του σχετικού νόμου.
Πότε δεν μου έκανε έγγραφο ο δήμαρχος με το οποίο να ζητάει να κάνει επέμβαση και αν έκανε αίτημα διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου, θα του απαντούσα ότι χρειάζεται άδεια επέμβασης. Ο δρόμος αυτός που οδηγεί στο ναυάγιο είναι δασικός τρίτης κατηγορίας και παρανόμως παλιά η νομαρχία τον είχε ασφαλτοστρώσει, χωρίς άδεια, και αυτόν όπως και άλλους δρόμους τρίτης κατηγορίας. Έπρεπε από τότε η δασική υπηρεσία να υποβάλει μήνυση είτε στον νομάρχη είτε στον δήμαρχο, αυτό δεν έγινε και αποτελεί λάθος της υπηρεσίας μας, είναι ευθύνες του τότε που εγώ δεν επωμίζομαι.
Να βάλουμε μπουλντόζες για να ανοίξουμε δρόμους όπου θέλουμε δεν γίνεται. Οφείλει στο αίτημα που θα υποβάλει ο δήμος στην υπηρεσία μας, για την διαπλάτυνση του δρόμου, να αναφέρει τον λόγο, τον σκοπό για τον οποίο χρειάζεται την άδεια επέμβασης. Είναι απλή λογική, απαιτείται μελέτη για τον χώρο πάνω από το ναυάγιο γιατί πρέπει να δικαιολογηθεί για ποιο λόγο θα διαπλατυνθεί ο δρόμος.
Για τον χώρο των έξι-εφτά στρεμμάτων στο Ναυάγιο, στον οποίο έγινε η εκχέρσωση από την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Γκρημνών υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης γιατί η έκταση είναι δασική και αναδασωτέα. Αρμόδια για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου κτηρίου της Εκκλησίας είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι ή άδεια επέμβασης που δώσαμε στον ΦΟΔΣΑ για να κατασκευαστεί δρόμος Α΄ κατηγορίας στον Λίβα που οδηγεί στον χώρο των 83 στρεμμάτων για τον οποίο επίσης δώσαμε άδεια παραχώρησης για κατασκευαστεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, βάση της μελέτης που μας προσκομίστηκε και η οποία τώρα δημοπρατείται.
Ως υπηρεσία έχουμε ένα αίτημα από την Κοινότητα της Αναφωνήτριας, για να δημιουργηθεί μία έξοδος διαφυγής από το «Ναυάγιο», στο οποίο το καλοκαίρι συγκεντρώνονται 4.500 άτομα, για λόγους πυροπροστασίας, για να μην εγκλωβιστούν τα πυροσβεστικά οχήματα, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς, να υπάρχει και μια άλλη έξοδος, πέραν του υπάρχοντος δρόμου. Εμείς αυτό το αίτημα το εξετάζουμε, τώρα βρίσκεται στην προϊστάμενη αρχή στην Πάτρα για να πάρει την έγκριση. Εδώ μιλάμε, να ενώσουμε δύο δρόμους, πάνω από το ύψος του σημερινού πάρκινγκ που βρίσκεται στο ναυάγιο, τον έναν που σήμερα καταλήγει στο «Στόμιο», και τον άλλον που οδηγεί στο «Ναυάγιο». Μιλάμε για έναν δρόμο περίπου επτακοσίων μέτρων. Θα είναι δασικός δρόμος, 3ης κατηγορίας, πλάτους τεσσάρων μέτρων, ο οποίος δεν θα ασφαλτοστρωθεί. Το είχαμε επιχειρήσει και παλαιότερα, όταν ήταν διευθυντής της υπηρεσίας μας ο κ. Τοτοκότσης, με δικές μου ενέργειες κάναμε τον δρόμο μέχρι το «Στώμιο» αλλά μας σταμάτησε η Εκκλησία. Παρέμβηκε τότε η εκκλησία, για να μην καταλήξει ο δρόμος στο Ναυάγιο και χάσουν την πελατεία.
Στο αρχείο της υπηρεσίας μας το ιδιοκτησιακό στο ναυάγιο δεν έχει λυθεί. Στα νησιά του Ιονίου το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου δεν ισχύει, αλλά πρέπει ο κάθε ένας να αποδείξει ότι είναι δικιά του ή έκταση. Το να λέει ο καθένας ότι έχει περιουσία, δεν σημαίνει κάτι.
Εμείς από τα 15 χιλιάδες στρέμματα που φέρεται ότι πουλήθηκαν στα ορεινά, μόνο τα 90 στρέμματα δασικής έκτασης είναι μη δασικά. Για αυτή την υπόθεση κατηγορήθηκε από την Ιερά Μονή η υπηρεσία μας και αθωωθήκαμε με τον πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα. Εμείς δεν εξετάζουμε την ιδιοκτησία αλλά μόνο αν η έκταση είναι δασική ή όχι. Στην υπόθεση αυτή δικαιώθηκα.
Η φερόμενη ως «αγοράστρια» εταιρεία, μέχρι σήμερα προφορικά, αντιδρά για την διάνοιξη του δρόμου. Λέει, γιατί να μπούμε μέσα και να κάνουμε δια-κατοχική πράξη;
Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ είναι το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλουμε στον Δήμο, σε περίπτωση που δεν κάνει, μέχρι την Άνοιξη την αναδάσωση για την οποία δεσμεύτηκε όταν του χορηγήσαμε την άδεια για τα 83 στρέμματα στον Λίβα, υποχρεούται να την κάνει και θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει. Χορηγήσαμε άδεια υπό όρους και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα ο δήμος.
Έχω κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να ενημερώσω την προϊσταμένη μου αρχή ζητάω ακόμα και την ανάκληση της άδειας παραχώρησης της δασική έκτασης, ενώ παράλληλα έχω υποβάλει μήνυση στον Δήμο γιατί έχει παραβιάσει και τα όρια της έκτασης που του παραχωρήσαμε στον Λίβα. Για όλα αυτά έχω ενημερώσει και τον νομικό σύμβουλο του περιβαλλοντικού συλλόγου «Βραχίωνας».
Όπως πήγε εμένα, αλλά και άλλους, στα δικαστήρια ο Μητροπολίτης Δωδώνης, και τελικά αθωώθηκα, έτσι θα κάνω και εγώ προς τον Δήμο.
Θίγομαι από αυτά που λέει ο δήμαρχος και ο μητροπολίτης Δωδώνης αλλά είμαι δημόσιος υπάλληλος και οφείλω να συνεργάζομαι. Κατάντησα να έχω μόνιμα έναν δικηγόρο, για να αντιμετωπίζω αυτά που λένε εις βάρος μου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: