Current track

Title

Artist

Background

Αντώνης Κασσιμάτης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμος Ζακύνθου: Αυξημένα έξοδα για το 2023 κατά 4.600.000€ – Το μόνο καλό είναι ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά της Δημοτικής Αρχής Αρετάκη

Πε 22/12/2022«Ο καθορισμός τελών του Δήμου αφορά κυρίως τα τέλη καθαριότητας. Εκεί κρίνεται η προσπάθεια και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ακούγεται αστείο να συζητάμε τι θα πληρώσουν οι δημότες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου. Είμαστε στο μηδέν και αυτό έχοντας ο Δήμος να διαχειριστεί μόνο την αποκομιδή. Τι να πούμε για την οργάνωση του Δήμου στην ανακύκλωση, μηδέν. Υπάρχουν χρηματοδοτημένα προγράμματα τα οποία παραμένουν εδώ και χρόνια ανεκτέλεστα μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα.

Είδαμε στην ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, τα οποία θε έπρεπε να συνοδεύουν πιο αναλυτικά στοιχεία, ότι τα έξοδα για το 2023 είναι αυξημένα κατά 4.600.000€ σε σχέση με το 2022. Αλίευσα από τον Δήμαρχο τις αιτίες αυτής της αύξησης και φάνηκε ότι ήθελε να καλύψει την δική του ανεπάρκεια, καθώς δεν έχει κάνει τίποτα.

Άκουσον, άκουσον, τηλεφωνικά χθες πάρθηκε μια απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, την εκχώρηση σε ιδιώτη ενός τμήματος της αποκομιδής. Την ώρα που ο Δήμαρχος λέει ότι δεν θα κάνει ιδιωτικοποίηση, κάνει ιδιωτικοποίηση και έτσι αυξάνει και το κόστος για τον Δήμο.
Επίσης έχουμε αύξηση της τιμολόγησης και από τον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ την οποία καλείται να πληρώσει ο δημότης.
Αύξηση έχουμε και στο κόστος της ενέργειας που εκτινάσσει τα κόστη. Αιτία για αυτό είναι οι τρελές ανατιμήσεις σε ρεύμα και καύσιμα. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την τεράστια αισχροκέρδεια από τα ολιγοπώλια. Βέβαια ακόμα και για αυτό ο Δήμος δεν κάνει τίποτα, παρότι εδώ και ένα χρόνο είχε γίνει πρόταση την οποία αποδέχτηκε το Δ.Σ., να κάνουμε και εμείς αυτό που κάνουν άλλοι Δήμοι, να δημιουργήσουμε ενεργειακή κοινότητα, παράγοντας ρεύμα για δική μας χρήση. Η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτα για αυτό, άρα δεν μπορεί να λέει σήμερα ότι αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος. Επίσης δεν έκανε μισή διαμαρτυρία στην κυβέρνηση. Δεν άνοιξε το στόμα του ο Δήμαρχος, δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών, κάνει το καλό παιδί στην κυβέρνηση και μετακυλύει το κόστος στους δημότες. Αυτό δείχνει ότι είναι κάτοικος της δεξιάς πολυκατοικίας.

Μία ακόμα ευκαιρία χάθηκε για τον Δήμο Ζακύνθου. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η πλατφόρμα του Υπουργείου στην οποία οι Δημότες διορθώνουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους. Ο Δήμος με αυτά τα στοιχεία επικαιροποίησε τα δικά του στοιχεία, αφού με βάση τα τετραγωνικά υπολογίζονται και τα έσοδα του. Έτσι σήμερα έχουμε μία αύξηση των εσόδων του Δήμου κατά τρία εκατομμύρια. Υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους δημότες, μειώνοντας τα Δημοτικά Τέλη, αλλά φυσικά όταν έχουμε εκτίναξη των εξόδων αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό συγκροτεί μία ακόμη παταγώδη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής.

Παράλληλα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτήσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Αν το είχαμε κάνει, θα είχαμε μειώσει το κόστος της διαχείρισης. Η διαλογή στην πηγή πέρα από το όφελος για το περιβάλλον θα μείωνε σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που οδεύει πως τελική διαχείριση, άρα θα είχαμε μείωση του κόστους διαχείρισης. Από το 2018 υπάρχουν τα χρήματα για έργα ανακύκλωσης, τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα παρά την ισχυρή συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση. Δυστυχώς η δημοτική αρχή έκανε ότι μπορούσε για να απογοητεύσει το κόσμο και σε αυτό το επίπεδο. Όλοι είδαμε τις εικόνες με τους τεράστιους όγκους ανακυκλώσιμων υλικών και τα ποντίκια στο Αεροδρόμιο.

Με τα σημερινά δεδομένα και την τρύπα που ανοίγει στα οικονομικά του Δήμου θα προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα και ένα ζήτημα αναγκαιότητας αύξησης των δημοτικών τελών το οποίο ενδεχομένως να κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Το μόνο καλό είναι ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά της Δημοτικής Αρχής Αρετάκη.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background