Current track

Title

Artist

Background

Νικήτας Σπίνος
Αναπληρωτής Δήμαρχος

Δρομολογήθηκε οριστικά το έργο αποκατάστασης της παραλίας του Αργασίου

Πα 18/11/2022«Όλοι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη στη Ζάκυνθο. Δρομολογήθηκε οριστικά το έργο αποκατάστασης της παραλίας του Αργασίου, ενώ μαζί με τον κ. Γενικό επισκεφθήκαμε και τη παραλία του Βασιλικού η οποία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, όχι τόσο σοβαρά όσο της παραλίας του Αργασίου, όπου επί της ουσίας δεν υπάρχει. Για την παραλία Ιόνιο-Μπανάνα του Βασιλικού, συζητήσαμε την αναγκαιότητα δημιουργίας μελέτης για να γίνουν παρεμβάσεις. Επίσης με τον κ. Κουτουλάκη, συζητήσαμε και άλλα θέματα που αφορούν τις βασικές υποδομές του νησιού.

Το σημαντικό δεν είναι ποιος φορέας θα κάνει το έργο, αλλά να γίνει το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου. Ο Γενικός Γραμματέας μας είπε ότι δεν είχαν εξασφαλίσει από την Περιφέρεια τα χρήματα για το έργο. Από ότι φάνηκε, δεν υπήρχε τίποτα το συγκεκριμένο. Τελικά το έργο θα το κάνει ο Δήμος, ο οποίος άλλωστε είχε κάνει και τη μελέτη του έργου. Αυτό ήταν το δίκαιο και το λογικό θα έλεγα, γιατί πέραν της μελέτης, ο Δήμος έχει και τη βασική αρμοδιότητα επί του έργου. Δεν είναι θέμα εντυπώσεων, αλλά κυρίως ουσίας. Σε κάθε περίπτωση, ότι γίνεται, από όποιον γίνεται, για καλό γίνεται. Αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο κάθε ένας από τους δύο βαθμούς στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τις δικές του αρμοδιότητες.

Για τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις που στο παρελθόν είχαμε για το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας στις συζητήσεις που είχαμε προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας πως είχε λανθασμένη πληροφόρηση, δηλαδή ότι η Περιφέρεια θα έκανε το έργο και ως Πρόεδρος της Κοινότητας, εύλογα ήθελε να γίνει το έργο. Επαναλαμβάνω όμως ότι τελικά η Περιφέρεια δεν είχε κάτι συγκεκριμένο για το έργο. Έπρεπε η Περιφέρεια να είχε καλύτερα δεδομένα και στοιχεία για το έργο. Ο καθένας θα πρέπει να ασχολείται με τα του οίκου του. Δεν επιτρέπεται να φτάνουμε σε ένα τέτοιο σημείο. Ενδεχομένως να έγινε και από κάποιους που ήθελαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις εις βάρος κάποιων άλλων, το οποίο όμως εν κατακλείδι ήταν αρνητικό για το ίδιο το έργο.
Θα γίνει ότι χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει κάποιο κώλυμα με το έργο, το οποίο θα γίνει από τον Δήμο σε συνεργασία με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής. Χρονοδιάγραμμα δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά το σημαντικό είναι ότι ξεκινάμε τη φάση υλοποίησης.

Απαιτείται μια παρέμβαση και στη παραλία του Βασιλικού, με ειδικές κατασκευές που θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν την παραλία. Θα προγραμματίσουμε μελέτη για το έργο αυτό την οποία θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο. Για τη τεχνική έκθεση θα απευθυνθούμε σε έμπειρο ιδιώτη, ίσως και σε Πανεπιστήμιο.

Συζητήσαμε με τον κ. Κουτουλάκη και για θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΖ, μιλήσαμε για το κομμάτι της ύδρευσης. Με τις αποκαταστάσεις του δικτύου, σε συνδυασμό με τρεις-τέσσερεις νέες γεωτρήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού, θα βελτιώσουμε κατά πολύ την σημερινή εικόνα, θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είχαμε ένα πρόβλημα με μια γεώτρηση στο Κερί, όπου λόγω υπερ άντλησης υδάτων προέκυψε υφαλμύρωση του νερού, όμως αυτή η γεώτρηση σταμάτησε. Σε κάθε τουριστική σεζόν έχουμε προβλήματα με την ύδρευση, θέλουμε όμως την επόμενη σεζόν να έχουμε τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής είπε ότι θα μας χρηματοδοτήσει με εκατό χιλιάδες ευρώ για μελέτες και άλλες εκατό χιλιάδες ευρώ για νέες γεωτρήσεις.

Ήταν εξαιρετική, δημιουργική και ουσιαστική η συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κουτουλάκη, που ως μηχανικός ο ίδιος, γνωρίζει πάρα πολύ καλά το αντικείμενο.

Οφείλουν να συνεργάζονται Βουλευτής και Δημοτική Αρχή για το καλό του τόπου, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός. Θεωρώ ότι λύθηκαν τα όποια θέματα δημιουργούσαν πρόβλημα στη σχέση μας με τον βουλευτή.

Ο στόχος μας ως Δημοτική Αρχή είναι η παραγωγή έργων. Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ότι κάνουμε θα είναι μαζί με τον Δήμαρχο. Εφόσον κατέβει υποψήφιος, θα είμαι μαζί του. Οι όποιες ανακοινώσεις, θα γίνουν στον χρόνο τους. Τώρα βλέπω να προηγείται μια ονοματολογία, ενώ θα έπρεπε να προηγείται η συζήτηση περί λύσης των προβλημάτων.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background