Δρόμος διαφυγής στο Ναυάγιο και αγωγός ύδρευσης Λούχα-Γύρι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο από την ΑΝ.Α.Σ.Α
Τε 23/10/2024
«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Οκτωβρίου, έχουμε καταθέσει επερωτήσεις για τον δρόμο διαφυγής του Ναυαγίου και για τον αγωγό ύδρευσης Λούχα-Γύρι.
Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, πληροφορηθήκαμε σχετικά πρόσφατα, ότι υπάρχει νέα μελέτη από τη Διεύθυνση Δασών, που υπεβλήθη προς γνωμοδότηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, για τη διάνοιξη δασικού δρόμου Γ κατηγορίας μήκους 1.500 μέτρων και μάλιστα πως έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος, αφού μιλάμε για ένα έργο που εύκολα γίνεται πράξη και με λίγα χρήματα, τα οποία ήδη υπάρχουν. Παράλληλα μπορεί να προχωρήσει και το έργο διάνοιξης του υφιστάμενου δρόμου του Ναυαγίου, μήκους 400 μέτρων, ως συμπληρωματική οδός διαφυγής.
Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε πλέον να μιλάμε για το σχέδιο διάνοιξης δρόμου διαφυγής Α ή Β κατηγορίας, όπως ήθελε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και που δεν προχώρησε και επέφερε μεγάλες καθυστερήσεις. Άλλωστε βάση νομοθεσίας, ένας δρόμος Α κατηγορίας θα πρέπει να καταλήγει σε επαρχιακό ή εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ ένας δρόμος Β κατηγορίας θα πρέπει να καταλήγει σε δρόμο Α κατηγορίας και εν συνεχεία εκεί που προανέφερα.
Πως λοιπόν θα γινόταν αυτό, όταν ένας τέτοιος δρόμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα οδηγούσε τον κόσμο στη θέση «στόμιο» της Αναφωνήτριας και από εκεί σε έναν αγροτικό δρόμο κάκιστης ποιότητας, που συνδέεται με το χωριό, μήκους 1.950 μέτρων, άρα δρόμος διαφυγής συνολικά τριών χιλιομέτρων;
Θα πρέπει λοιπόν να τοποθετηθεί επί του θέματος η Περιφερειακή Αρχή, να μας πει αν συμφωνεί ότι η επιλογή της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής είναι οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν και τι προτίθεται να κάνει. Ντρέπομαι ως Ζακυνθινός που το Ναυάγιο είναι κλειστό τα τελευταία τρία χρόνια για ένα τόσο σχετικά απλό στη λύση του πρόβλημα.
Το δεύτερο θέμα που αφορά την ύδρευση Λούχα-Γύρι, θυμίζω ότι μιλάμε για ένα έργο που έρχεται από το 2019 και που το ενέταξε η Περιφερειακή Αρχή Θοδωρή Γαλιατσάτου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για την αντικατάσταση τμήματος και επέκταση του αγωγού υδροδότησης του δικτύου Αγία Μαρίνα-Λούχα-Γύρι-Άγιος Λέοντας με προϋπολογισμό σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2021. Έχουν περάσει τρία χρόνια και ακόμα δεν παραδόθηκε. Από τότε που εντάξαμε το έργο, εδώ και πεντέμισι χρόνια, ακόμα περιμένουμε να ολοκληρωθεί.
Κατάγομαι από το Γύρι, επισκέπτομαι συχνά το χωριό και η εικόνα που αντικρύζω είναι τραγική. Υπάρχουν ανοιχτά αυλάκια, χαντάκια βάθους ενάμιση μέτρου, εκτεθειμένοι σωλήνες έξω στις καιρικές συνθήκες, εγκαταλελειμμένοι. Υπάρχει ένας σωλήνας ύδρευσης στη μέση του δρόμου, που οδηγεί προς το χωριό. Απαράδεκτη η κατάσταση και μιλάμε για μια περιοχή που το καλοκαίρι έχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Είναι θαύμα που δεν είχαμε κάποιο σοβαρό τροχαίο δυστύχημα.
Ανάδοχος του έργου είναι η ΔΕΥΑΖ η οποία με προγραμματική σύμβαση το έδωσε στον Δήμο, Ο Δήμος το ανέθεσε σε έναν υπεργολάβο, ο οποίος έχει αποδειχτεί, και από άλλα έργα στο νησί, ανεπαρκής. Τώρα μαθαίνουμε ότι το έχει αναθέσει σε νέο υπεργολάβο. Δεν έχει την ευθύνη η Περιφέρεια σε ότι αφορά την τεχνική επίβλεψη του έργου, αλλά είναι ο Προϊστάμενος φορέας του έργου, αφού το χρηματοδοτεί. Πρέπει να επιβλέπει την πορεία υλοποίησής του και να συνεργαστεί με τον Δήμο για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και σωστά.
Έχουμε επίσης καταθέσει ένα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, για τον βιολογικό. Ελπίζω να δεχτεί η Περιφερειακή Αρχή να συζητηθεί το θέμα. Τέλος, σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο, θα ζητηθεί παράταση για την Κέρκυρα, αλλά θα τεθεί και το θέμα της Ζακύνθου, για τις λανθασμένες κτηματογραφήσεις σε Βασιλικό και Αργάσι, όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αδικίες. Να δοθεί παράταση στη τρέχουσα κτηματογράφηση, κάτι που ζητά και ο Δικηγορικός Σύλλογος.»