Current track

Title

Artist

Background

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Πε 26/01/2023Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου μετά το πέρας της εφετινής συγκομιδής των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων του νησιού (σταφίδας και ελιάς)και μετά από συζητήσεις και συνεννοήσεις με τον αγροτικό κόσμο του νησιού κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Για ακόμα μια φορά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα οι σταφιδοπαραγωγοί βρισκόμαστε ξεκρέμαστοι στις δήθεν εξαγγελίες και υποσχέσεις Κυβέρνησης και εμπόρων για τις τιμές των προϊόντων μας.

Σαν σε συνέχιση της περσινής χρονιάς, με χειρότερες συνθήκες, το κόστος παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας είναι τριπλάσιο της τιμής πώλησης από τον παραγωγό με αποτέλεσμα πλέον να αποτελεί ένα προϊόν ασύμφορο βιοπορισμού αλλά και καλλιέργειας.

Από την άλλη, οι ελαιοπαραγωγοί δυσανασχετούμε από την υποβαθμισμένη ποιότητα και μειωμένη ποσότητα ελαιολάδου που παράχθηκε, αποτέλεσμα του γλοιοσπόριου, ασθένεια που η έξαρση της οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία της περιοχής κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής , με αποτέλεσμα την μείωση της τιμής πώλησης του ελαιολάδου από τον παραγωγό και δραματική μείωση του εισοδήματος μας.

Στον αντίποδα έχουμε μια τριπλάσια αύξηση σε κόστη παραγωγής αλλά και διαβίωσης συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, ζωοτροφές ξετινάζουν τα όποια έσοδα έχουμε από τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων μας. Οι επιδοτήσεις, που είναι δικά μας λεφτά πληρωμένα από τους φόρους και κάπως κάλυπταν ένα μέρος από τη χασούρα συνεχώς μειώνονται. Ότι απέμεινε, αν έχει απομείνει και κάτι από το αγροτικό εισόδημα χάνεται γρήγορα από την ακρίβεια στα σουπερ μάρκετ, τις αυξήσεις στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.

Οι σταφιδοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί του νησιού βρισκόμαστε σε απόγνωση βλέποντας, οι μεν, για συνεχόμενη χρονιά την παραγωγή μας να σαπίζει στις αποθήκες μας και πολλοί είναι αυτοί που είτε έχουν αποφασίσει να μην καλλιεργήσουν για τον επόμενο χρόνο είτε έχουν φτάσει στο σημείο να ξεριζώνουν τα φυτά τους και οι δε, χαμηλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου.
Η κυβέρνηση, τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο να προστατεύσει το αγροτικό εισόδημα. Την ίδια ώρα που μοιράζουν δισεκατομμύρια
για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων, μαζί και των μεταποιητών-μεγαλεμπόρων που αγοράζουν φθηνά τα προϊόντα μας, μας λένε ότι η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών κάνει κακό στην οικονομία. Ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ΚΑΠ μας πετάνε στην ζούγκλα της αγοράς που ο μεγαλοαγρότης – επιχειρηματίας θα επιβιώνει απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες που θα πεταχτούμε από τα χωράφια μας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι από τον τρόπο διαχείρισης από τις κυβερνήσεις στις κρίσεις που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στον
κλάδο αφού καμιά από τις υποσχέσεις τους δεν έχει δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα μας. Για την ακρίβεια έχουν και αντίθετα αποτελέσματα που οξύνουν
την κατάσταση όπως πέρυσι όπου παράλληλα με τα ψίχουλα που πήραν οι σταφιδοπαραγωγοί, δόθηκε πακτωλός χρημάτων σε εταιρίες και επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας σταφίδας με αποτέλεσμα και να εισπράξουν τις ενισχύσεις και να κρατήσουν στοκαρισμένη στις αποθήκες τους την περσινή σταφίδα. Ο ΕΛΓΑ με τον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας του ως νόμιμος «κλέφτης» σε σπάνιες περιπτώσεις αναγνωρίζεις καταστροφές από εξωγενείς παράγοντες στην παραγωγή μας και αποζημιώνει με μεγάλη καθυστέρηση και μικρό ποσοστό αναγνώρισης ζημιάς την ίδια ώρα που εμείς υποχρεούμαστε να προπληρώνουμε τις εισφορές του επόμενου έτους.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για την κορινθιακή σταφίδα αλλά και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα μας, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση.

 Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

 Να αποζημιωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μέσω του ΕΛΓΑ για την ασθένεια του γλοιοσπόριου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να
ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

 Σύνδεση των ενισχύσεων-επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά σκέψη για περικοπή 30% στη νέα ΚΑΠ.

 Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

 Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Η Διοίκηση


Current track

Title

Artist

Background